Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

ketr

29. 1. 2010 13:49
houby zle

všichni mají auta, nemusí bydlet hromadně ve 3+1 po 2 generacích, mají plný ledničky, pořád kupují nové hadry, pomalu každý rok jezdí na dovolené k moři,....

všichni vědí přesně, jak by zatočili s korupcí, ale dát je na půl roku do parlamentu, tak by začali krást ve velkým taky,....

prostě je to vnás, a dokud si nezačneme zametat každý před vlastním prahem, budeme jenom svou naštvaností ke srandě cizincům.....

0 0
možnosti
DT

Dimitar Toškov

29. 1. 2010 11:34
Je levněji

Prakticky veškeré zboží je mnohem levnější, než za minulého režimu, o devadesátých letech ani nemluvě. Jen velmi málo komodit podražilo. Pamatuji si, že jsem v roce 1992 při čtyřtisícovém příjmu bez mrknutí oka vydal 60 Kč(s) za prázdnou audiokazetu TDK, dnes bych šest pětek nevydal ani za originální DVD. Důvody frustrace vidím tři: jednak se drasticky zvýšily materiální nároky občanů a pokud nejsou lidé schopni je naplnit, automaticky se cítí být nemajetnými. Druhým důvodem je rapidně oklešťovaná svoboda. Za polovinu toho, co jsem si dovolil prohlásit na začátku devadesátých let, bych dnes dostal pět let natvrdo. A to je ještě legrace ve srovnání s tím, co teprve přijde, za takových deset patnáct let. "1984" hadr. Důvod č. tři je větší časová vzdálenost od minulého režimu; lidé rychle zapomínají, mají tendenci si reálný socialismus idealizovat. Tož tak.:-)

0 0
možnosti
MP

admiral666

29. 1. 2010 11:40
Re: Je levněji

je to hon za statusovymi symboly, co cini mestske lidi nestastnymi. Bohati jsou uz ted, ale musi mit vic a vic a drazsiho zbozi a na to travi cely zivot v praci a svymi statusovymi symboly (auta), pak nici zivot dalsim... Kapitalismus se takto sam nastartoval a zivi bez podnetu zvnejsku, to cini tento system prirozene stabilni a svrhnutelny jen revoluci.

0 0
možnosti
AS

antonio seruti

29. 1. 2010 11:11
skoro souhlas

zapomínáte ale na jednu "drobnost", když už srovnáváte tu životní úroveň - pokud jde o rozdíl za dvacet let, je růst životní úrovně jakékoliv země naprosto racionálně  očekávaná situace. Prostě reálné mzdy narostly po celý Evropě výrazně víc než nějakých usmolených 1,1 násobek. Stejně tak se lidi v roce 1990 měli výrazně líp než v roce 1970 (samozřejmě i tady najdete výjimky - hypotetický pan Khon nebo Silberstein se zřejmě měl výrazně líp v roce 1920 než v roce 1940...). Přitom jak rychle se v posledních desetiletích žije, bere většina lidí zdvojnásobení životní úrovně za dvacet let jako naprosto normální stav. Nakolik jsou tahle očekávání realistická (když pomineme extrém, jako je hluboká hospodářský krize), je otázka k diskuzi.

0 0
možnosti

3lipy

29. 1. 2010 10:57
Ano, máme se lépe,

materiálně.Ne však všichni. Co je to ale platné, když se z národa vytrácí slušnost, morálka, úcta k autoritám, sociální cítění. Co ze života, když rodiče nemají čas na děti a děti na rodiče? Jak radostně žít, když bezdomovic mrznou, rodina bydlí s dětmi v autě, exekutoři berou lidem střechu nad hlavou? Ano, máme demokracejí a vysněný kapitalismus. Jenže kapitalismus bez morálních hodnot je pseudokapitalismus. A ten jsme chtěli?

0 0
možnosti
A

Akire

29. 1. 2010 10:13
demokracie?

Ano, máme svobodu a demokracii, ale jaksi pokřivenou. Spokojili jsme se s tím a je nám neustále zdůraznováno, že můžeme svobodně volit ,  mluvit ,  popř publikovat beztrestně své názory, svobodně cestovat. Tak nač si stěžovat... Ale demokracie je i možnost ovlivnovat a kontrolovat stát resp politiky - jak hospodaří se svěřenými prostředky. Místo toho slyšíme nabubřelé - do toho vám nic není  to je má osobní vec. NENÍ - pokud jsi placen jako státní úředník a žiješ si nad poměry, má danový poplatník právo se ptát - kdes na to vzal?!.... Zde je naše demokracie  v plenkách...

 V osobním životě se nemám zle, ale stačí abych musela navštívit státní  zdravotnické zařízení, synovu školu , použít železniční dopravu - v těchto oblastech se zastavil čas :-( 

0 0
možnosti

jrc

29. 1. 2010 9:27
Tak nějak se nekoretně pletete !

Často opakovaný argument o závisti je zcela nesmyslný ! Lidé přejí všem, kteří něco umí, bohatnou a poctivě podnikají ! Jejich příklad je pozitivní ! Průšvih je v tom, že mají plné zuby těch, kteří tady bohatnou na základě zlodějen, tunelování a podvádění. Lidi jsou navštvaní, že tady různé mafie řádí, bez jakéhokoliv postihu. Okrádají lidi a vykrádají státní kasu. To nemá nic společného se závistí ! Tady jde o skutečnost, že se v této společnosti zcela vytratil duch poctivosti, slušnosti, morálky a práva! Tak si to nemíchejte se závisti !

Co se týká voleb, tak ty tady ovládají už 20 let dvě politické strany, které se financují za státní kasy, kladou malým politickým stranám procentní a finanční překážky a ovládají mediální prostředky, jen proto aby se udržely u moci !

Nezdá se Vám, že ta naše demokracie je nějak pokřivená ?

Jásat nad zdemovavaným a rozkradeným průmyslem, nad nezaměstnaností a mrznoucími bezdomovci, nikdo nebude !

Nakonec i ty nekorektní blogy beztak zakážou !

0 0
možnosti
A

Akire

29. 1. 2010 10:01
Re: Tak nějak se nekoretně pletete !

 R^

0 0
možnosti
JS

astar

29. 1. 2010 9:15
no

Nechci s Vámi nějak polemizovat, ale zajímalo by mě zda - 1)týdeník květy bral reálný příjem obyvatel, nebo průměrnou mzdu (na kterou 2-3 lidí NEDOSÁHNE, tudíž nemůžete říci, že si všichni polepšili), dále nemůžete srovnávat plat např. dělníka v okolí prahy  a na vysočině, tady je extrémní rozdíl v platech, v Brně bere zedník na soukromo 160 korun, na Vysočině v okolí Hl. Brodu 100kč. Ovšem- ceny potravin jsou STEJNÉ , nebo VELMI PODOBNÉ v celé ČR, stejně tak jako ceny plynu, elektřiny  a vody se liší jen minimálně. Stavební materiál koupíte za stejnou, nebo podobnou cenu jak v Aši, tak v Hodoníně, ale platový rozdíl Ostrava - Praha je zde znatelný, v tom se dooufám nebudeme přít. Rozdíl je snad jen v cenách stavebních pozemků , ale cena práce je jiná v Praze a jiná např. na Ostravsku. Proto si myslím, že bohatší regiony jsou na tom lépe (brněnsko, Střední čechy atd) než chudší regiony. proto nemůžete vycházet z průměru, že se všichni máme lépe a všichni vyděláváme výce.

0 0
možnosti
MBI

nebolševik

29. 1. 2010 9:05
pane,

vystihl jste to docela  přesně,dokonce i s vysvětlením. To lze nalézt v závěru textu: v hlavách nám duní ... . V tom to právě je - nejvíc zvučí prázdný sud. Vzpoměňme propagaci blbé nálady, nesmyslné žvásty pánů a dam od novin či televize a tak dále. Spokojenost se neodvíjí od pomyslného blahobytu, ale od vlastní hlavy. Bon.

0 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3238x
Jsem blogger číslo 1195. Muž po třicítce. Občan této republiky. Původem z Moravy, teď pražská naplavenina. Daňový poplatník. Zakladatel Politicky nekorektní strany.