Ne Švejkové, ale šaškové

Začalo to tak nevinně. Ministr Vondra pověřil svého kamarádíčka Černého, aby usochal dílko na slavnostní zahájení našeho předsednictví. Jak to s Entropou dopadlo, víme všichni - mezinárodní ostudou a koktavými omluvami vodnatého Vondry za mikrofonem. Už tehdy muselo být každému soudnému Evropanovi jasné, jak to naše předsednictví asi dopadne.

 Svěřit vedení jednoho z největších ekonomických uskupení této planety chlapovi, který je zamilovaný do čtyřiatřicetiletého lobbisty, nebyl zrovna nejlepší nápad. Zvláště ne ve státě, kde opozice mlsně a nevybíravě číhá na přehmaty vlády, jako sup na kulhající antilopu v suché savaně.

Topolánek už sice prostředníky nezvedá, ale že má k diplomacii velkého formátu velmi daleko, ukázal ve svém kritickém projevu proti Obamovi. Když už tu řeč smolil, měli mu alespoň říci, že tlumočník je na dvě věci, a stejně si tam odříká něco po svém. Dokonalá politická profesionalita made in czeska kotlina.

Paroubek, hnán svou přízemní touhou po moci, jako ten sup, který má mozkovou kapacitu jen k tomu, aby si plnil žaludek, skočil po další mikropříležitosti vládu sejmout. Nedospělý premiér mu nemohl dát lepší možnost, než veřejně obhajovat lobbistické praktiky milence Dalíka.

A tak se stalo, že Paroubek vládu svrhl. Ovšem odmítá nést zodpovědnost. Já nic, já muzikant, já jsem opozice a vládnout nechci! Pěkně si to vyžerte sami! Ale že to navařil s šéfkuchařkou vařechou sám, to už nezmiňuje, jen se alibisticky zbavuje zodpovědnosti za stav chaosu, který v době našeho běžícího předsednictví a prohlubující se ekonomické krize může nastat. Bude jen dokola opakovat, že chce předčasné volby. Do té doby sněmovním hlasování neproleze ani zákon o krému na boty! A že si trhneme celosvětově ostudu? To je mu jedno, hlavně že na podzim doleze hlavními dveřmi do Strakovy akademie.

No a korunu tomu nasazuje prezident Klaus. Místo, aby vyzval k zodpovědnosti Paroubka, jmenování vlády svěří jen tomu, kdo přinese 101 podpisů, a to bez přeběhlíků. Všechen svůj intelekt zřejmě vyplýtval na zpochybňování globálního oteplování, když si myslel, že by to dokázali týpci jako Čunek nebo Brusík. Kdo jiný totiž jinak zbývá, komunisté? Nebo Karel Gott? Leoš Mareš? Hurvínek?

No a tahle fraška se u nás neděje pod rouchem nepovšimnutí světa, kdy si nás Američané pletou s Čečenskem. Tohle se děje pěkně na výsluní naší největší slávy během předsednictví EU. Výš už nikdy nedosáhneme. Po téhle šaškárně určitě ne. Měli jsme možnost zazářit, ale místo toho jsme si nasadili červené nosy. Nejsme národem Švejků; soudě podle našich politických elit jsme jen národem šašků.

blogger #1195 © jan boettinger

 ÚPRAVA: vyhodil jsem slovo "přihlouplý" z prefexu před jménem pana Vondry. V diskuzi mi bylo vytčeno, že žvástám bez argumentů po hospodském způsobu. Výtku beru na vědomí a souhlasím, že slovo přihlouplý se neopíralo v tomto článku o konrétní fakta, a proto ho teď mažu.  Zbytek článku zůstávábeze změny.

 

Autor: Jan Boettinger | sobota 28.3.2009 13:45 | karma článku: 28,29 | přečteno: 1654x