Lze si vypěstovat závislost na karmě?

Můj známý, taky blogger, mě varoval. „Dávej si bacha, kamaráde," říkal, „ať neskončíš, jako já!" Nicméně byl to právě on, kdo mě do blogování před časem lanařil. Básnil o tom, jak je to super, koukat, jak ti roste karma...

Lidský mozek je nevyzpytatelná hrouda šedivé hmoty, která dokáže vygenerovat závislost na ledasčem. Hrací automaty, alkohol, sex, heroin, čokoláda, internet, nikotin... seznam je téměř nekonečný. A co karma? Lze získat závislost na karmě?

Přítel mé maminky se mě ptal, proč bloguji. Maminka (jinak moje největší faninka) chytře a pohotově odpověděla za mě, že prý kvůli toho malého čísílka tady vpravo. A myslela tím "karmu autora". Hned jsem oponoval, že vysoká karma ještě neznamená, že je článek dobrý, a naopak. Nicméně něco na té karmě asi bude. Alespoň pro toho mého známého. Ten tomu propadl úplně.

Jeho příběh je šokující. Začal někde na karmě sedm. Pak mu postupně začala stoupat. Napsal první článek s karmou 30, pak dokonce i 40. Jeho karma se vyšplhala nad dvacítku a to už začínalo být opravdu vážné.

Kamarád několikrát denně proklikával na blog, aby si kontroloval, jak se mu karma zvyšuje. Když psal článek, myslel jen na to, jak vysokou karmu asi získá a jestli bude vyšší, než jeho dosavadní průměr, aby se zase dostal o stupínek výše. Průběžně si vyjížděl hodnocení článků v týdenních statistikách. Porovnával karmu svého článku s karmami článků v jeho blízkosti a tak dále. Prostě frčel na karmě.

Nicméně nakonec se svou karmou narazil až na hranici pětadvacet a tam se zastavil. Dosáhl vrcholu a karma mu začala klesat. Padal na dvacet čtyři, tři, dva, jedna. A když mu spadla pod dvacet, nevydržel to a přestal blogovat. Na blog zanevřel a stáhl se do ústraní. Opravdu odstrašující případ.

Čest jeho památce a jemu věnuji tento blog. A váženého čtenáře prosím, aby mi u tohoto článku neklikal na karmu. To aby mi zbytečně nevyrostla a já se na ní nestal taky závislým. Ted´ si jen ještě zkontroluji o kolik mi karma povyskočila u mých posledních tří blogů a půjdu na kutě. Dobrou noc.

blogger #1195 © jan boettinger

Autor: Jan Boettinger | neděle 8.6.2008 20:28 | karma článku: 22,92 | přečteno: 1615x