Diskuse

Jsem rasista?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

důchodce

22. 7. 2008 13:53
měl jsem kdysi

u sebe v práci cikánskou ženu, mladou matku dvou dětí. Za celá ta dlouhá léta nevynechala jedinou směnu. Utekla s dětmi od svého cikána, neb to bylo líné, denno denně ožralé hovado, co ji věčně třískalo. Po několika letech si našla bílého ožralu a udělala z něho normálního slušného chlapa. Právě tak u mě dělal mladý cikán. Čistý,slušný a pracovitý, vždy pozdravil, poděkoval. Ale jsou to jen ti dva a rodiny, z nichž vzešli. Jinak jsem za celý svůj život slušného a spořádaného cikána nepotkal. Ten nepoměr přece o čemsi vypovídá, ne?

0 0
možnosti
DN

denk niet

22. 7. 2008 18:20
Re: měl jsem kdysi

Ano, vypovídá. A sice o tom, že autor má slovo od slova pravdu. Ve svém článku také správně říká, že ho nezajímá barva kůže, ale to, jak se ten který cikán chová. Nepadlo ani slovo o výjimkách (které pochopitelně jsou a nepochybně každý takovou výjimku ve svém okolí zná).

Na všechny tři jeho otázky proto odpovídám - Ne, nejste rasista. Ostatně tak, jak není rasistická většina národa. Ale ruku na srdce - jak dlouho dokážete být tolerantní vůči lidem, kteří si ze svého množení (a následného pobírání dávek) udělali způsob obživy? Můžeme zavírat oči jak chceme, tvářit se naoko tolerantně jak chceme, ale na situaci to nic nezmění! Dokud nebude ZÁKONEM nastaven tvrdý systém, který donutí tyhle "lidi" podílet se na vlastní obživě a skutečné výchově svých dětí, můžeme si tady mluvit horem-dolem a k ničemu to nepovede. Naše podělanost z obav, aby nás - proboha - někdo (třeba v Bruselu) neoznačil za rasisty, je snad horší, než ta "vyčůranost" uvedených, nepřizpůsobivých skupin...

0 0
možnosti
MH

Helena1

22. 7. 2008 12:21
Rasismus je na cikány = cirasismus

Rasismus je politická teorie a ideologie.Rasismus zatím nebyl nikde přesně definován. Možné jsou různé definice:

Rasismus je názor, že různé lidské rasy, plemena a etnika  se vyvíjely na různých místech,  v různých podmínkách, (tropický prales, poušť, savana, Tropy, mírné pásmo, polární kruh …) různou rychlostí různým směrem (v různých podmínkách byly zapotřebí různé vlastnosti). Důsledkem těchto různých vývojů jsou různé Gaussovy křivky jejich vlastností a schopností. Rasismus je nenávist k jedinci opodstatněná pouze jeho příslušností k jiné rase. Mezi těmito póly je obrovské spektrum možností jak definovat rasismus.

0 0
možnosti
R

romana

22. 7. 2008 11:10
Jsi

a já taky a možná víc než ty. Tak nebuď smutnej. Snažila jsem se jim pomoct. Učila jsem je ve školce. Nejde to. Je to jako hrách na stěnu házet. Většina nezvládá ani základní věci, jako je si utřít zadek. Málo kdy něco vzdávám, ale toto nešlo.

0 0
možnosti
JN

Moravský Slovák

22. 7. 2008 8:29
Odpověď na vaši hádanku

Ani v jednom.

Vaše představa, že kolem domu obývaného Romy (nebo cigány chcete-li)

je vysoká tráva, je dosti kuriózní.  Oni totiž většinu času tráví v blízkosti svého domu, takže tam není žádná tráva jen vyšlapaný blátivý plácek.

Až budete příště mít chuť psát o něčem, co jste v životě neviděl ani z rychlíku, tak se s někým poraďte.

0 0
možnosti
DN

denk niet

22. 7. 2008 18:27
Re: Odpověď na vaši hádanku

Myslím, že na autora zbytečně útočíte. Nedávno jsem projížděl cikánskou čtvrtí v Chomutově na severu Čech. Máte pravdu, že všude postávaly a posedávaly hloučky cikánů, mezi nimi poletovaly skupiny špinavých smráďat - jenže pravdu má i autor - kolem těch špinavých a otlučených domů byl skutečně snad půlmetrový porost plevele. Možná, že znáte okolí cikánských domů někde poblíž Vaší oblasti. Také netvrdím, že tam nemáte vyšlapaný, blátivý plácek. Je to možné. Ale já jsem viděl bodláky, pýr a nevím, jaký ještě sajrajt. Rozhodně to byla džungle. A tak pravdu máte oba. Vy, i pan Boettinger ;-)

0 0
možnosti
JD

icmek

22. 7. 2008 7:48
zajímavé, kcharmah!

jen mě celkem mrzí, paní BOEHMOVÁ, že můj článek byl stažen do soukromých. a to jsem taky jenom napsal, že nemám rád cikány. nemám a nemám! a Vy je taky nemáte ráda! to si troufám hádat, co? ... k čertu se svobodou slova, když žádná není! cikáni si furt můžou stěžovat, ale běda když si stěžuje někdo z nás, místních původních obyvatel, že? hned je to rasista.

0 0
možnosti
1A

1049an

22. 7. 2008 4:59
Dík a karma.

Co se týká té blondýnky - v Austrálii se za nerasistu považuje ten, který by bez mrknutí oka dal svoji bílou dceru Aboriginci. ;-) Kdo při této otázce zakolísá, je rasista latentní se vším všudy.

0 0
možnosti
JN

Moravský Slovák

22. 7. 2008 9:25
Re: Dík a karma.

V Austrálii vybírají ženicha pro dceru rodiče?  To bylo v Evropě před sto lety.

0 0
možnosti
RL

Raymond Loewy

22. 7. 2008 3:16
Jste proste jako vetsina Cechu

Vetsina lidi v Cesku ma dost blbe zkusenosti s cikany. Ja znam ty slusne, kteri pracuji a zaradili se do spolecnosti, ale tech je jako safranu. Vetsina jich je z "gheta". Me vseobecne vadi vsichni takovi lidi, kteri jsou cely zivot na podpore, pracovat nehodlaji a deti do skol se neunavuji poslat.

Divne v tom vasem clanku je , ze pokud svou dceru vychovate dobre, tak by si mela najit slusneho chlapce. Pokud vam dovede domu kluka, ktery je sice Rom,ale ma slusne vzdelani ci je to pracujici chlapec, ktery vi, co je to zodpovednost, tak byste nemel mit problem.

Osobne mam radeji chytreho cernocha nez blbeho belocha, mileho Vietnamce nez nabruceneho Cecha, krasnou a milou Japonku nez precpanou bilou Americanku...

0 0
možnosti
HN

ajka33

22. 7. 2008 8:35
Re: Jste proste jako vetsina Cechu

Souhlas. Mne teda nevadi ani ti, kteri nejsou "slusni". Bydleli vedle mne, byli urvani jak prase, smrdeli a porad se setkavali s dalsimi, zpivali a varili...S vecerem vse utichlo a nikdy se nic v baraku nestratilo. Na chodbe pozdravili nebo ne, no a? Byla jsem tam stejne stastna. Nemam potrebu vsechny predelat k obrazu svemu. Jestli mne nechaji byt, jsou mi ukradeni. Socialni davky ma resit zodpovedny organ. A me dite si domu privede slusneho cloveka, ktereho ja si rozhodne radeji vyposlechnu nez prohlidnu s katalogem barev..

0 0
možnosti
H

hyperion

22. 7. 2008 2:39
tohle není rasismus

Je třeba rozlišovat rasismus a špatnou životní zkušenost. Problém je, že i já sám "nemám rád" cikány. Nevolím Národní stranu, nenosím bombra a Lonsdale, a ani "nácky" nemám vůbec v oblibě, a přesto cítím k romům to, co cítím. Je to způsobené především základní školou, kdy romové tvořili asi 10% všech žáků, většinou propadali (tzn. byli silnější než my) a organizovali gangy, které nás zlehka terorizovaly. Trvám na tom, že ani já nejsem rasista. Nevadí mi černoši, asiati a ani slušní romové. Vadí mi ta část (a je třeba přizant si, že je to většina), která nepracuje, krade a obtěžuje.

0 0
možnosti
EP

chassis hunter

22. 7. 2008 0:32
zas nebudte takovi

kdo nemel,cikanku neni chlap....;-D

0 0
možnosti
RK

Radek0075

21. 7. 2008 23:56
Moje maminka je rasistka.

Z nějakého mě zcela neznámého důvodu jí vadilo, když jí cikán v tramvaji rozřízl žiletkou kabelku a vzal z ní zcela nepotřebné věci jako peněženku, doklady a melounový Tic Tac.

0 0
možnosti
D

deatomizator-treti-generace

22. 7. 2008 0:03
Re: Moje maminka je rasistka.

ale z vyssiho pohledu si za to muze spolecnost, kdyby mu dala praci tak nekrade :-)

0 0
možnosti