Jak vyplnit okurkovou sezónu

Velké díky patří Schwarzenbergovi. Za co? Za to, že si dal s povinnou četbou finančního auditu kolegy Čunka tak načas a natáhl kauzu i do okurkové sezóny. Aspoň bude v médiích přes prázdniny o čem tlachat.

Verdikt auditu je venku. Čunek prý nebral. Páni ministři se tak úspěšně proboxovali dalším kolem sporu a nikdo z toho nevyšel ani s monoklem, natož aby musel podat demisi. Čunka teď vyzpovídávají, co si o zprávě myslí, ten se ale čertí, že ty lejstra ještě ani nečetl, tak k čemu se má vyjadřovat. Tak ať mu dají pokoj aspoň na dovolené. Brusík se tváří tajemně a nic rozumného z něj nepadá. Paroubek se tváří neuspokojeně a chystá se kupovat hektolitry Sava, aby konečně očistil českou politiku od špíny. A Topolánek si jistě v zákulisí mne ruce, že jeho bratr kámoš z toho vyšel s čistým štítem. Příští týden bude občas oblačno a zataženo, místy s letními bouřkami… jinak bude svítit pořád slunce.

Tak co bude dále? Teď se budou týdny hádat o tom, jestli finanční audit zveřejnit, či nezveřejnit. A pokud zveřejnit, tak jak podrobně. Nakonec možná přece jen část zprávy na net pověsí a Čunek to bude zase svým tajnůstkářským způsobem poodkrývat a vysvětlovat, média ho chytat za slovo a rýpat se v tom, ale miliónový úplatek z nějakých ušetřených cestovních náhrad nijak nevyždímají.

Finanční audit ale přece jen něco ukázal. Čunkovu nejistotu. Kdyby mně někdo dělal finanční audit, jsem klidný jako želva, protože žádné čachry machry ve financích nemám. Mohli by na mě poslat auditory s USA či kdoví odkud, ale já bych si byl jistý, že nic nenajdou a klidně bych se v Chorvatsku bez vzrůša opaloval. Čunek se ale potil strachy až do konce, protože úplně čisté svědomí nemá. Měl by ale kvůli tomu z vlády přece jen odstoupit?

Jiných korupčních kauz, a s mnohem většími obnosy ve hře, by se našly v naší vrcholné politice desítky. Nikdo se v nich ale nerýpe, neboť ještě politicky neuzrály. Čunek byl prostě v nepravou chvíli na nepravém místě. A pokud bychom jej chtěli pranýřovat za jeho drobné podpultové kšeftíčky a současně měřit všem stejným metrem, v Paroubkově bazénu se Savem by skončila minimálně půlka parlamentu.

Přeji všem hezké léto s nadprůměrnou sklizení okurek, a pokud možno bez dalších korupčních kauz.


blogger #1195 © jan boettinger

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Boettinger | pondělí 14.7.2008 9:16 | karma článku: 19,13 | přečteno: 1842x