Fundovanost či amatérské věštění?

Zdá se, že ekonomického analytika by mohl dělat kde kdo. Odborné prognózy vývoje kurzu koruny vycházejí zatím hůře, než kdyby to věštili z křišťálové koule. Ať dělají co dělají, pořád jim to nevychází.

Loni v dubnu jsem se vrátil po třech letech ze zahraničí. Pár set EUR jsem ušetřil, nicméně koruna se zdála tehdy po čertech silná. Proto jsem se rozhodl počkat, než eura prodám, až naše měna začne zase trochu klesat. Známý, který se mezitím stal „renomovaným“ finančním poradcem, mi prozradil tajemství (jen pro ouška těch nejzasvěcenějších), ať počkám do léta, kdy by měla koruna oslabit. Nestalo se, koruna stoupala dále. Uchlácholil mě, že to nic, však ona ta koruna spadne okolo Vánoc. A zase nic. To byla chvíle, když má ouška přestala jeho renomovanosti naslouchat a začal jsem se zajímat o prognózy skutečných odborníků.

V denním tisku jakoby se z fundovanými analýzami vývoje kurzu koruny roztrhl pytel. Všechny hlásaly to stejné: koruna je silně nadhodnocená a musí oslabit. Nicméně rok s rokem se sešel a koruna za tu dobu posílila o další čtyři kačky!

V květnu se všichni radovali, jak prý letos levně nakoupíme euro na dovolenou. Nikdy už nebude levnější!!! Je třeba neváhat a rychle jednat. Nicméně, místo poklesu, 6. a 11. června koruna zase dvakrát zlomila rekord vůči euru. V tisku to jen okomentovali, že „analytici nejsou schopni jasně pojmenovat příčinu posilování domácí měny.“ Ale o tom, jak se koruna bude skutečně vyvíjet, ani slovo.

O pár dní později proběhlo tiskem nové varování finančních analytiků. S koupí eura už neotálejte ani den! Euro se bude držet takhle nízko už jen několik dní. Nicméně ve čtvrtek se evropská měna posunula zase o krok blíže k hranici 24 korun. K úžasu analytiků, jak jinak.

Fundovaně odhadovat vývoj kurzu naší měny, to je jako předpovídat počasí na čtvrtletí dopředu od stolu v kuchyni nad štamprlí rumu. Buď bude pršet, nebo nebude. Buď bude slunečno, nebo zataženo. Je to fifty fifty. Stejně jako s kurzem koruny. Buď koruna do léta oslabí, nebo ještě více posílí. Je to fifty fifty.

Jak by asi svět vypadal, kdyby všichni dělali svou práci takhle dobře, jako ekonomičtí analytici? Prodavačce by to na konci směny v kase buď vyšlo, nebo nevyšlo. Taxikář by nás odvezl na požadovanou adresu, nebo možná někam úplně jinam. Zapojený odpad od instalatéra by buď odtékal, nebo by se taky mohl hned ucpat. Zdravotní sestra by vám píchla buď váš inzulín, nebo třeba něčí vzorek moči. Automechanik by vám dolil do motoru olej, nebo možná brzdovou kapalinu. Bylo by to fifty, fifty, a člověk aby si před tím vždycky mohl akorát hodit (silnou) korunou. A kdyby to (náhodou) nevyšlo, všichni ti automechanici, taxikáři, zdravotní sestry a spol. by jen pokrčili rameny a řekli by, že v současné době nejsou schopni jasně pojmenovat příčinu toho, proč to zvorali.



blogger #1195 © jan boettinger

Autor: Jan Boettinger | sobota 21.6.2008 9:47 | karma článku: 20,35 | přečteno: 1992x