Zloději háčků a ti druzí

Taky se vždycky při návratu do vlasti netěšíte na jistá specifika českého prostředí? Ono se řekne, domov sladký domov, ale ten náš někdy trochu pálí a hořkne na jazyku. Země, která má jistě spoustu předností – když jde do tuhého, jsou tu lidé ochotni a schopni se semknout a opravdu si pomoci, jako to bylo v případě živelných katastrof a pohrom typu povodně.

Umíme dělat humanitární sbírky, organizovat dobrovolníky a dokázat nemožné – samozřejmě jen dokud je to „in“ a neopadne nadšení. Umíme vybíhat na náměstí a zvonit klíči, sepisovat petice, děkovat i neodejít a odvolávat se k nejvyšším soudům. Umíme z pohřbu výborného absurdního dramatika vytvořit neuvěřitelně absurdní divadlo
A taky krademe… neskutečné věci.

Minulý systém z mnohých z nás v rámci hesla „kdo nekrade, okrádá rodinu“, vychoval partu povedených zlodějíčků. To se projevuje na všech úrovních společnosti. Od kradení z majetku všech, ze státního, přes krádeže sousedových jablek, okrasných keřů ze záhonu, tužek, per a balíků papírů v kancelářích, až po kliky u dveří, mosazné okapy. Co je pro mě ale úplnou záhadou, jsou ukradené háčky a věšáky na dveřích na českých veřejných záchodech. Ať už je to v restauracích, na plaveckém stadionu, v obchodním centru, v posilovně nebo v kině.

Nevím proč a nevím kdo má tuhle zálibu, ale je rozšířená po celé naší krásné zemi. Stoprocentně poznám, že jsem doma v Česku, podle dvou smutných děr ve dveřích, ve výši očí, přesně tam, kde si jinde na WC pověsíte tašku a kabát. Tady musíte tašku držet v zubech nebo ji položit na zem – do mokra, o kterém nechcete vůbec přemýšlet, kde se vzalo.

Pokaždé si říkám, jestli je to organizovaný gang nebo praštění jednotlivci. Co s těmi háčky dělají? Prodávají dál? Nosí do sběru? To se ještě vyplatí? Kolik stojí ty dva šroubky a věšák, že někomu stojí za to, tím na záchodě viklat a šroubovat? Je to specifikum jen dámských WC nebo je to i "na pánech"? Jsou háčky tak špatně přidělané, že padají samy, pod tíhou dámských kabelek nebo je potřeba je složitě odmontovat? Kolik času to asi zabere a jak to, že není pachatel(ka) častěji chycen(a) při činu?

A proč se to děje hlavně v Česku? Krade je snad Zelený Raul? Jan Tleskač? Kristýna Kočí?

Autor: Tereza Boehmová | pondělí 23.1.2012 9:20 | karma článku: 19,15 | přečteno: 2039x