Pohřební nebo "pálková" písnička?

Když jsem se včera odpolene připravovala na kratičký vstup do pořadu Tamary Peckové Tři hodiny s evergreeny odpoledního vysílání Českého Rozhlasu, napsala jsem si pár poznámek. A když už to tak mám před sebou, pokusím se proměnit poznámky v blog.

Nedávno naši rodinu dohromady svedly dost nepříjemné události, jak víte z mých předchozích blogů, zemřela nám blízká rodinná přítelkyně Renata. Vzpomínali jsme na ni opakovaně v rodinném kruhu a probírali i detaily pohřbu, včetně zvolené hudby. Bylo nám smutno, popíjeli jsme k tomu víno a postupem času a stoupající hladinou alkoholu v krvi, jsme s určitou dávkou cynismu začali probírat, jak by si vlastně kdo z nás představoval svůj pohřeb. Především jakou hudbu by kdo komu nechal zahrát.

Seděl u toho sestry kamarád z USA, chvíli nás poslouchal, kroutil hlavou a pak řekl: "Vy Češi jste zvláštní národ, pořád tak negativní, skoro denně myslíte na smrt, jaké to bude. Skoro každý den slyším tady v Česku někoho mluvit o smrti. I pohřby máte domyšlené do posledního detailu, včetně hudby."

Ptali jsme se, jak je to s jeho pohřební písní a jak je možné, že na to nikdy nemyslel. Řekl nám, že co se týče hudby, mají s kamarády zcela jinou optimističtější příležitost, pro kterou vybírat píseň. V Americe je zvykem, že hráč Baseballu, který jde tzv. na pálku (odpalovat míč) si na stadionu nechává zahrát písničku, která ho má tak nějak nakopnout, dodat mu kuráž a odvahu, aby odpálil co nejlépe.

A tím se inspiroval i náš známý a s kamarády si po vzoru baseballových hráčů mezi sebou říkají: A jaká je tvoje osobní „pálková“ písnička?

A to se nám zalíbilo. Je to o hodně optimističtější, než náš pohřební výběr a docela dobře to ukazuje rozdíl mezi národy. A tak jsme to zkusili a hned jsme si začali namísto pohřební vybírat tu, když jdeme vykonat něco úžasného, jdeme „na pálku“.

Je jasné, že to nemůže to být ledajaká skladba. Žádný  cajdák nebo milostná táhlice – musí to být úderná, energická píseň. Něco jako Springsteenova Born in the USA a nebo Tiny Turner Simply The Best!

A nebo třeba...Killer od Seala, kterou bych si vybrala zrovna dneska já.

 

 

Tady je: http://www.youtube.com/watch?v=SSKv2PSXfaY

Je to písnička, která spolu s hitem Crazy Seala proslavila, pochází z roku 1990 a myslím, že splňuje všechna kritéria pro správnou písničku pro odpal.

A jaká je ta vaše odpalová?

 

Zde záznam rozhovoru ČRO (AUDIO)

Autor: Tereza Boehmová | čtvrtek 3.11.2011 12:18 | karma článku: 10,63 | přečteno: 1969x