Nechte mi moji Chanuku, Vánoce, Ježucha, Santu a dárky!

Ne, už to nemůžu poslouchat. Mudrování a nářky. Hledání ducha Vánoc. Řeči, jak jsou ty svátky komerční, že je Santa hnusný přistěhovalec, jak jsou plné obchody.

http://www.hka.cz/_kultura/umelci/lichy/2007/071221_santa_jezise

Jděte s tím už do háje. Copak jste si nevšimli, že si to děláte sami?
Nechcete se tlačit v obchodě? Tak tam nechoďte. Ten dav, to jste totiž právě vy! Je to tak snadné!
Máte přesně takové Vánoce, jaké si zasloužíte a jaké si uděláte.

Co máte proti chudákovi Santovi, jeho sobům a červené čepičce? Strčte si svůj nacionalismus a nesnášenlivost k Americe za klobouk a nechte Santu Santou. Máte raději Ježíška? Proč ne. Já taky, ale proto ještě nebudu Santovi trhat vousy. Buďme sakra aspoň tolerantní! 
A že je Santa na obrázku všude v obchodech a že to není české, když my máme tradici Ježíška? No, kdysi to nějaký obchodník už říkal: “ Prosím, řekněte nám, jak přesně vypadá Ježíšek a my klidně Santu nahradíme.” Zatím se nikdo nepřihlásil. Tak máte šanci. Ale pak zas budete mudrovat, že je komerční už i ten Ježuch. Vám se jeden nezavděčí. Mám pocit, že chcete jenom na něco nadávat. Na cokoliv.

Zdá se vám, že pro vás nějak svátky ztratily kouzlo, protože moc koukáte na televizi? Tak jí vypněte. Ten hnusný zvyk, že bez pohádky nejsou Vánoce, je možná stokrát horší než celý Santa s plnými obchody a Ježíškem dohromady. Češi sedí a dívají se pořád dokola na to samé jako tupé ovce. Vždyť už tu Popelku umíte snad nazpaměť. A pyšná princezna s nechutným Mrazíkem splývají v jedno. Je to zrůdné. Neusnadňujte to té televizi tolik. Vždyť to mají s programem dle vzoru kolovrátek už tolik let tak snadné.

Nevím, proč se tím necháte tolik stresovat a proč je tolik věcí k řešení. Přece neexistuje žádný kód Vánoc, který když nedodržíte, tak nedostanete jedničku s hvězdičkou a sousedi se na vás budou koukat skrz prsty. Udělejte si to podle svého.
Děláte to opravdu jen a jen pro sebe. Jestli slavit nepotřebujete, snadná pomoc, zruště to. Nechcete moc utrácet? Neutrácejte!
Žijte bez slavení, šedivě, ode dne ke dni. Ale nám, co se na všechny svátky těšíme, slavíme cokoliv a umíme si to užít, to laskavě nekažte. Děkuji.

Tak hezké slavení těm, které to pořád baví a chápou, že bez oslavy je podzimo-zima jenom jedna dlouhá šedá studená deprese!


Tereza Boehmová

Autor: Tereza Boehmová | úterý 23.12.2008 14:20 | karma článku: 39,27 | přečteno: 7320x