Miminko Anna půjde do školy

Miminko Anna šlo dneska naposledy do školky. Od září se už budeme vydávat jiným směrem, na tramvaj a s taškou… Dneska ráno se mi chtělo brečet dojetím, když jsem ji viděla, jak si sebevědomě  s květinou naposledy vykračuje po školkových schodech.

www.dreamphoto.cz - Radek Mikuláš

Před třemi lety je vrávoravým krokem vyšla jen s pomocí a za ruku. Jedna etapa v jejím životě je pryč a já to můžu jenom z povzdálí sledovat a radovat se s ní.

Jejích šest let života nebylo zrovna bez potíží, pronásledovaly nás dětské nemoci a víc než v kolektivu jsme trávily doma s čajem a vitamíny nebo v nemocnicích s kapačkou v ruce, fuj. Ale když byla zdravá, užívaly jsme si, co to šlo. A myslím a doufám, že si bude z téhle etapy pamatovat víc, než jen bílé pláště.

Věřím, že těch dalších nějméně 100 let :) jejího života už bude převážně zalitých sluncem a když už přijde trápení, tak malé a rychlé, bez trvalých následků.

„Mít dítě“ mě změnilo od základů, „moje“ šlo stranou. Zvykla jsem si (a víte, že to pro mě nebylo vůbec lehké) na vedlejší podpůrnou roli oblíkačky, svlíkačky, utíračky a hlavně nosičky (často pěkně zpoceného osla, na kterého se pověsí pět taštiček, svetr, bunda, pití, svačina, plenky, nákup a tak vůbec všechno, co dítě myslí, že by mělo mít sebou nebo někde posbírá cestou).  

Moje obrovské já, ač nerado, ustoupilo stranou, protože „já“ už svoje krásné dětství mělo a je načase hrát chvíli vedlejší roli, místo té hlavní. Ale vedlejší role není vůbec špatná. Před sebou tlačíte šikovné, ve vašich očích to nejkrásnější dítě (nebo dvě :)), které podle vás obsahuje schopnosti a nadání, které vy jste nemohli nebo neuměli rozvinout. Učíte ho všemu, co uznáte za vhodné a ono jako houba nasává a překvapuje vás svými úspěchy. Vy se usmíváte opodál, mimo záři reflektorů a je vám tak nějak dobře.

 Když jsem psala o degeneraci, kterou na mě spáchalo mateřství, nečekala jsem, že bude skutečně dokonána. Teď s úsměvem říkám, že je. Mít děti je šílená dřina, drazí přátelé, ale je to velmi často i fakt pěkný. Takže i přes to všechno, mohu doporučit.

Krásné léto!

Tereza

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Boehmová | pátek 29.6.2012 12:35 | karma článku: 19,16 | přečteno: 2045x