Létání mimin - nejsme už trochu moc v zajetí alternativna?

Rozhodně nepatřím mezi ty, kteří z principu odsuzují a pohrdají všemi alternativními metodami léčení, cvičení či dětské výchovy. Jsme ale ještě schopni rozeznat, kdy se jedná o prověřenou techniku, která nám může pomoci a kdy jde o nebezpečný trik na naše peněženky i zdraví?

http://i.iinfo.cz/images/636/mimino-1.jpg

Minulý měsíc jsem náhodou narazila na zajímavou reportáž ČT a sérii článků o podivném kurzu létání miminek. Paní instruktorka, která metodu prý okoukala od porodní báby v Rusku, točí nad hlavou několika týdenními miminky i velkými dětmi. Vypadá to šíleně. Miminka pláčou, pediatři, kteří viděli záznam „cvičení“ nemůžou uvěřit svým očím a upozorňují na vážná rizika a neurologické poruchy, které se mohou projevit až po mnoha letech.

Kurz již v Česku existuje 8 let, prý se nikdo dosud nezranil, a má překvapivě mnoho příznivců. Stejně jako kurzy plavání provozované stejnou paní, od kterých se distancovala i Aliance dětského plavání, neboť kurzy prý svými metodami sovětské laboratoře I. B. Čarkovského spíše připomínají topení. Velmi zajímavý dopis Aliance si můžete přečíst zde

Kurzy se začala také zabývat policie a prověřuje, zda se nejedná o týrání a jak může „létání“ poškodit mozek dítěte. Viz. článek a aktuální televizní reportáž http://www.ct24.cz/domaci/86096-mozne-zhoubne-nasledky-letani-miminek-odhali-specialni-panenka/

Přemýšlím nad tím, co vede rodiče k tomu, že se nechají nalákat na podobné kurzy (a že jich podobně zvláštních jistě bude v ČR celá řada, protože jakákoliv kontrola chybí) a v tomto případě dokonce rozhodovat za svoje děti, které se ještě ani nemohou ozvat a bránit.

Stejné je to například i s velmi riskantními porody doma. Je to alarmující zpráva pro lékaře zahalené v bílých pláštích. Zřejmě dělají něco nedostatečně a chybí jim pochopení a vůle naslouchat i pomoct, když se rodiče s problémovými dětmi raději obrátí na amatérský kurz „létání“, než na skutečného odborníka.

Psáno pro časopis Psychologie DNES

Stejnému tématu se zde na blogu věnoval v zajímavém článku i Břetislav Olšer

Autor: Tereza Boehmová | úterý 6.4.2010 12:55 | karma článku: 16,52 | přečteno: 3402x