Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsme jeli do porodnice

Celých devět měsíců mě strašily představy, jak se těhotná, v bolestech, dobývám do porodnice a nemám nic s sebou. Neuměla jsem si představit, jak vydržím cestu autem přes centrum do Motola, která – pokud se trefíme do dopravní špičky – mohla trvat i hodiny. Měřili jsme proto s partnerem různé alternativní trasy a vymýšleli plány, jak cestu zkrátit. Jak to tak v životě bývá, nakonec bylo všechno úplně jinak.

Kdy se to narodi?

Můj doktor a kamarád Michal v jedné osobě sice na začátku června zavelel, že je čas sbalit tašky, protože to může být každým dnem, ale ještě měsíc a týden se nic nedělo. Byla jsem obrovská, kotníky jako zvony a nemohla jsem se ve vedrech skoro hýbat, takže moje jediná denní aktivita byla sejít po schodech a odvalit se na zahradu, kde jsem si nahá ve stínu četla a děsila tak zahradníka a zvědavé nakukovače přes plot. I když jsem ležela ve stínu, namazaná krémy, měla jsem za tu dobu čekání určitě nejopálenější břicho v porodnici. Každé odpoledne, když se členové mé rodiny vraceli z práce domů, viděli, že velryba je JEŠTĚ POŘÁD TADY. „Tak už to vyndej,“ vtipkovalo se.

Na začátku července, kdy se to už skoro nedalo vydržet, vyzkoušeli jsme všechny osvědčené recepty na vyvolání kontrakcí (trochu kecám, okna a schody jsem nemyla) a pořád nic nic nic, jsme se s doktorem dohodli, že pokud se do týdne nic nezmění, porod vyvoláme. Na návštěvě v Praze byla tehdy i moje sestra, která žije v USA, a lehce nervózně poklepávala prsty o stůl. Samozřejmě chtěla dítě před odjezdem vidět. Byl čtvrtek, letenka koupena na pondělí a u mě stále nic. Vysvětlila jsem Michalovi situaci a on pokýval hlavou, že už je stejně čas, protože jsem byla skoro ve 43. týdnu. Dohodli jsme se tedy na sobotu 8.7. v 8.00.

Byla to nádhera. V klidu jsem si zabalila a do nemocnice jsme si jeli skoro jako pro "zboží" do supermarketu. Upozorňuju, že neumím a nikdy nebudu umět úsporně balit, takže jsem s sebou měla snad úplně všechno – od nafukovacího kruhu, přes tisíce krémů, až po příruční ventilátor. Zbytek bylo jídlo pro zdravotní personál, protože u nás v rodině se traduje, že lékaře a sestry není špatné si naklonit trochou rozmazlování. Sestra na příjmu, když viděla tu horu tašek, se nás zeptala, zda se stěhujeme natrvalo. Trochu ji rozveselilo, když zjistila, že jedna velká taška je plná lahůdek, včetně vyhlášeného domácího chleba mojí maminky. Ten mimochodem zmizel z talíře během hodiny a Radek z něj nestihl sníst ani krajíc.

Doktor Michal mi dal vyplnit několik formulářů, kde jsem se dočetla, co se mi všechno bude a může dít. Sice jsem předem tušila, že při vyvolávaném porodu nemusí všechno běžet hladce, ale číst to takhle na papíře a podepsat, že jsem s tím vším srozuměna a nebudu pak už protestovat, mi tak nějak reálně připomnělo, že půjde do tuhého.

O porodu se rozepisovat příliš nebudu. Stačí, když řeknu, že začal v 8.00 a z porodního sálu mě odvezli ve 23.15 v noci. Myslela jsem během toho času na milou paní asistentku z předporodního kurzu, která si mě získala svou otevřeností, když pravila: „Nepředstavujte si nějaký úžasný zázrak zrození. Porod je neuvěřitelně bolestivá, odpudivá, krvavá a pro všechny vyčerpávající věc, kdy na konci přijde odměna. Ale celý ten proces si může „užívat“ leda blázen.“ Měla naprostou pravdu.

Sice se traduje, že se bolest se zapomíná, ale já si všechno pamatuju velmi dobře. Také si pamatuju, jak ležím na porodním sále a kolem stoji dva mladí chlapi - Radek (po vzorném absolvování předporodního kurzu pro otce) a Michal (jako lékař) mi předvádějí, jak mám správně dýchat. Na chvíli jsem se nad celou situaci vznesla a podívala se od stropu dolů a přišla mi neskutečně absurdní. Co vy dva tak můžete vědět?! Nicméně musím přiznat, že mi velmi pomohli a byli skvělý team. Radkovi to šlo dokonce tak báječně, že lékaři vtipkovali, že si ho tam nechají jako pomocnou sílu.
Mezitím se narodilo 32 dětí, porodnice a pokoje plné a já pořád nemela hotovo. Někde v poslední fázi mě se všemi hadičkami trčícími z rukou a zad sundali na skákací balón, aby gravitace pomohla. Já si ovšem v tu chvíli sáhla na hlavu a zjistila jsem, že se moje vlasy potem slepily do jakési ohromné stojící cukrové homole, co na hlavě mívá March Simpsonová. Jakoby nestačilo v jaké situaci a poloze se celý den nacházím a teď ještě tohle! Bylo potřeba najít alespoň maličký kousek důstojnosti.

„Hřeben!“ Zavelela jsem. „Bez hřebenu nepokračuju!“ Můj výraz byl zřejmě natolik závažný, že Radek ani zaražený lékařský personál neprotestoval a vrhli se prohrabávat tašky. Teprve, když jsem měla pocit, že je moje hlava v jakž takž přijatelné podobě, abych přivedla na svět dítě, byla se mnou opět řeč.

P.S. A mimochodem, všechno, co jsem si s sebou do porodnice táhla, jsem využila. A to včetně větráku. Venku bylo tehdy několik dní v kuse 35 stupňů, pokoje bez klimatizace, a do toho mého se chodili chladit i lékaři.

Autor: Tereza Boehmová | čtvrtek 30.4.2009 16:03 | karma článku: 38,25 | přečteno: 7448x
  • Další články autora

Tereza Boehmová

Knížka pohádek Zuzanka a Goldýš slavnostně pokřtěna a vypravena do světa

Publikuji (jako soukromý blog) pár fotografií z uvedení knížky pohádek Zuzanka a Goldýš na trh. Na křtu panovala veselá atmosféra, přišlo hodně lidí a spoustu podpisů si užily i dvě ilustrátorky Anna a Emma Boehmovy.

8.11.2018 v 17:03 | Karma: 5,71 | Přečteno: 299x | Diskuse| Média

Tereza Boehmová

Pozvánka na křest knihy Zuzanka a Goldýš

Milí čtenáři a blogeři, podařilo se mi dopsat knížku pohádek Zuzanka a Goldýš, která se teď objevila v kamenných obchodech i online knihkupectvích. Srdečně Vás zvu na křest 18.10. 2018, v 17:00. Neoluxor, Václavské nám. 41, PH 1.

30.8.2018 v 20:24 | Karma: 7,08 | Přečteno: 297x | Diskuse| Kultura

Tereza Boehmová

Milí voliči Andreje Babiše, prosím odpusťte si už…

Znáte ten příběh... Byla krásná, mladá, sexy, zdála se čestná, přímá a upřímná, přísahala vám věrnost a vy jste s ní vstoupili dobrovolně a s velkou parádou do svazku manželského.

11.10.2017 v 14:12 | Karma: 44,09 | Přečteno: 8154x | Diskuse| Politika

Tereza Boehmová

Nové články na boehmova.blog.sme.sk

Toto je soukromý článek, kam si budu postupně přidávat odkazy na texty, které zveřejním na blogu sme.sk. Je určen těm čtenářům, kteří rádi četli moje texty - aby je nemuseli hledat. Stačí prokliknout.

23.5.2017 v 11:29 | Karma: 12,65 | Přečteno: 558x | Diskuse| Společnost

Tereza Boehmová

Můj blog najdete nyní "v exilu" na sme.sk

Jak už víte, odešla jsem z pozice administrátorky blogu iDNES.cz na protest proti zneužívání médií vlastněných šéfem ANO Andrejem Babišem pro vlastní politické potřeby.

14.5.2017 v 17:38 | Karma: 15,79 | Přečteno: 725x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/