Fotoblog: Dublin jaro 2008, I. díl - Po stopách Čechů

Dublin, hlavní město věčně zeleného a divokého Irska, je přibližně veliké jako Brno a místní mu - podle množsví hospod (pubs)- přezdívají Publin. Je to i díky kultuře tmavého piva Guinness a Whiskey Jameson. Díky zákazu kouření v restauracích je tu velmi milo a vstoupit můžete i do zaplivaných pajzlů, kam byste se předtím pro oblaky dýmu a štiplavý pach zalézající do svetrů neodvážili. Argumenty, že zákaz kouření vyžene lidi z hospod, tu naprosto propadly a je tu naopak ještě více živo, než dřív. Ale Dublin není jen město zábavy a nezřízeného pití, má bohatou historii - sídlí zde slavná Trinity Colledge a v minulosti tu část života prožili slavní autoři jako například James Joyce, Samuel Beckett, Oscar Wilde, G.B. Shaw nebo Jonathan Swift. Dnes se sem za prací i studiem stěhují lidé z různých koutů světa a také česká komunita tu má své zastoupení. Pokud máte chuť pojďte se Dublinem projít a objevit některá jeho zákoutí.

Vítejte v Publinu, aneb nezbytné vybavení  nově příchozího cestovatele, pivo Guinness a mapa města

Zdánlivě obyčejný bar na hlavní třídě O'Connell Street, ale vidíte ten nenápadný leták na skle? Podívejte se blíž.

 

Ano, čtete správně, promítají tu český film. Věděli jste, že Pelíšky se řeknou Cosy Dens?

A o několik stovek metrů dále - zcela nečekaně - narazíte opět na krajany...Čím více se snažíte zapadnout a nemyslet na své češtví, tím více se vám lepí na paty. Zajímá vás, co je na jídelním lístku?

Tedy, co je tohle za podivnou hospodu, říká si náhodný kolemjdoucí

Zelňačka, kuřecí vývar, maso tří barev.... A teď jen zvládnout ten překlad, aby z toho nevznikla CZENGLISH :)

V Irsku najdete na každém druhém domě nápis WET PAINT neboli Právě natřeno. Natírání je národní sport a provádí se cca 1x týdně. Časem se to ovšem nevyplácí, protože Irové nějak zapomínají, že nátěry je po čase nutné oškábat. V Irsku naopak musíte vrstvit hodně na sebe - čím napatlanější, tím lepší. Jen občas bývá problém s pozemkem, když dům díky přetírání "ztloustne" a zabírá více místa, než mu patři. :)

Už jste někdy ochutnali STOMACH ELIXIR? Tak tady máte možnost, prý je to česká specialita.

Pohled do vnitřních prostor českého baru a plakáty zvoucí na výuku češtiny a hokejové zápasy. Je hezké, když se tu můžete cítit skoro jako doma.

Když se vám zasteskne po východních sousedech, můžete k nim zaskočit na vodku. Aneb Ruský bar v Dublinu.

Kuřák, zde novodobý vyvrhel společnosti, což je hodno následování, posedává venku a nasupeně smrdí alespoň kolemjdoucím.

Proč dělat dneska, co mužeš odložit na zítra?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(pokračování příště, slibuji, že už vám nabídnu klasičtější a turističtější pohled na Dublin, jeho noční život a návštěvu pivovaru Guinness i muzea Jameson Whiskey)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Boehmová | úterý 13.5.2008 13:08 | karma článku: 23,40 | přečteno: 3694x