Co si o nás myslí programoví ředitelé a kam se poděli Chirurgové

Víte, jak nakonec skutečně dopadla Ally Mc Bealová? Kolik sérií měl seriál Pohotovost a Chicago Hope? Věděli jste, že Donna a David se nakonec vzali, Brandon Walsh se rozešel s Kelly a přestěhoval do New Yorku :)? Rádi byste věděli, jak pokračuje Plastická chirurgie? Uniklo vám, že „pan božský“ přijel za Carrie až do Paříže? Pravděpodobně o tom nemáte ani tušení. Možná je vám to úplně jedno. A nebo naopak marně přemýšlíte, kam se ztratily seriály Zoufalé manželky a Chirurgové.

Prima mi sebrala náplň života, jsem z toho skoro zoufalá. Budu si muset zase začít číst! :)http://www.dvdinform.cz/archiv/2006/tv/manzelky01.jpg Ne nadarmo mi maminka říkala: Nečum na televizi nebo zblbneš, raději si čti. A měla pravdu. Ale pořád si člověk číst nemůže, občas chce jenom tak večer nechat odpočívat mozek a slastně čučet na blikající škatuli. A někdy se dokonce stane, že se mi zalíbí seriál a dokonce mě začne zajímat, jak to bude dál. Velká chyba! V Česku se to nevyplácí.

Jen co si totiž zvyknete, že váš oblíbený pořad vysílá některá z televizí v určitou hodinu, už přiběhne nějaký programový chytrolín s koláči sledovanosti nebo jiným výzkumem a začne míchat programy jako splašený D.J. na řetízkovém kolotoči.

Vy zapnete televizi v naučený čas a....  koukáte, jak se nějaký tzv.“vyvolený” sprchuje a jinde si třeba nějaký dvojník Radovana Krejčíře (a milionář k tomu) vybírá podivným způsobem nevěstu před kamerou. V o málo lepším případě narazíte na nějaký stupidní seriál, zábavný pořad či soutěž české produkce (já chápu.... jsou za tím kvóty) , či třistapatnácté opakování Popelky, topení doktorů Mráčků, Pitavalů a miliontá repríza majora Zemana.

Televize u nás mají zkrátka nadpřirozený talent cokoliv jen trochu zábavného zašantročit v programu tam, kde to zaručeně nenajdete a nebo to bez důrazného varování zrušit či přesunout na hodinu, kdy už je při smyslech leda tak noční hlídač.

Třeba seriál Sex ve městě byl toho smutným důkazem. ČT1 s ním v programu sobotní noci šermovala sem a tam, až skončil někde před půlnocí a skoro nikdy nezačínal ve stejnou dobu. Abyste jej chytli, museli byste na jeden kanál televize zírat celý večer. Naše televize jsou zkrátka hrobaři dobrých věcí. Jen snad TV Nova se pomalu učí, alespoň u seriálu LOST se jí to docela daří, ale i tady byly časové přesuny.

Když jsem žila v Americe, místní televize (a že konkurence mezi záplavou kanálů je tam obrovská) se k mým oblíbeným pořadům chovaly velice slušně. Pochopily, že pravidelnost je nejdůležitější a že je nutné divákovi opakovaně čas a titul upoutávkou připomínat. Uměly tak šikovně upozorňovat na pilířové seriály, aby je člověk nepropásl i když nemá bednu zapnutou celý den. Programová oddělení tam dobře vědí, že pokud už je nutné něco měnit, je třeba na to včas diváky připravit a vždy musí být jasné, kolik dílů ještě zbývá a zda budou další série. Ty vždy korespondují s určitými časovými obdobími (většinou vychází jedna série na školní rok, pak jsou prázdniny a začíná další.)  Divák totiž – uhuhuhu překvapení – není až zas takový idiot.

Například na Primě si asi myslí opak. Sice je v česku zcela normální, že televize koupí několik sérií pořadu a na další se vykašle, ale většinou se tak stane aspoň po nějakém celku. Ale aby přerušila úspěšný seriál uprostřed? To překvapí i ty otrlé. Viz. seriál Chirurgové.

Prima odvysílala prvních dvanáct dílů třetí série a najednou jej bez varování stáhla. Příštích několik měsíců se v programovém schématu totiž budou rozvalovat Vyvolení. Na webových stránkách této televize seriál najednou zmizel ze seznamu. Žádné informace. Ticho. Třeba si nevšimneme?

Hledala jsem tedy v různých diskusích, co se přihodilo a narazila na zajímavou věc. Jeden divák tvrdil, že napsal do televize dotaz a přišla mu odpověď, že další díly již neexistují a že Prima odvysílala všechno. Dotyčný se po právu rozhořčil, že ho snad televize má za totálního blbečka, protože on umí anglicky a na originálních amerických stránkách seriálu jsou jednotlivé epizody třetí série detailně popsány, takže ví, že do konce řady jich zbývá ještě 13.  Má pravdu, v USA jsou navíc odvysílané díly ihned volně ke stažení na internetu, bohužel, logicky, jen pro místní diváky, aby televize v dalších zemích nepřišly o zisky z reklamy.

Přišlo mi divné, že by na Primě tak lhali a tak jsem se rozhodla (ačkoliv si myslím, že do televizí píšou dotazy jenom podivíni a nerudní důchodci), že napíšu taky. Nakonec matka na mateřské dovolené je přece taky skoro diagnóza :)

Odpověď přišla záhy. Paní z televize mi celkem mile odpověděla, že mám pravdu a skutečně chybí 13 dílů do konce, ale kdy budou odvysílány, to se neví. Ovšem měla pro mě jednu velice dobrou zprávu... Prima má vysílací práva ještě na jedno celé opakování. A tehdy mi to došlo.  V Česku máte smůlu, sice nebudou další díly a série, ale hurá, hurá, hurá!!!! můžete všechny staré díly vidět dokola až do zblbnutí. Co si přát víc?

Ó jak se mi ulevilo! Při pohledu na zbytek programu televizí, kde se skoro všechno (kromě reality show a domácích seriálů) jen dokola reprízuje, protože je to levné a Čechům to asi stačí, jsem si vzpomněla na máminu radu. Číst si asi hned nepůjdu, ještě zjistím, jestli už si z Ameriky můžu přes internet objednat celou poslední řadu Chirurgů na DVD. Čekat, až se Prima uráčí se mi nechce. Svět se nezboří, je to jenom televizní pořad. Ale pro večery s vypnutým mozkem celkem příjemný.

Autor: Tereza Boehmová | čtvrtek 13.9.2007 20:00 | karma článku: 28,55 | přečteno: 4037x