Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč prezidentská volba nevyšla

     Pokud posuzuji svou prezidentskou kandidaturu z hlediska nepostupu do druhého kola, tak opravdu nevyšla. Na druhou stranu jsem taková očekávání v postavení předsedkyně neparlamentní politické strany s nevelkým rozpočtem neměla. Tím neříkám, že jsem šla do volby jako předem poražená. Někde v koutku duše maličká jiskřička naděje občas problikla, zejména když jsem se po ohlášení kandidatury a po shromáždění potřebného počtu podpisů objevila v některých průzkumech na poměrně předních místech.

      Pokud posuzuji svou prezidentskou kandidaturu z hlediska umístění a procentního zisku hlasů, tak potom také opravdu nevyšla. Ovšem po té, kdy mě ministerstvo vnitra nezákonně vyřadilo z prezidentské volby bylo zřejmé, že moje šance jsou mizivé. A to i přesto, že nakonec úspěšný boj „mé“ politické strany Suverenita o to, abych se do volby vrátila, sledoval téměř celý národ a fandil mi v něm. Bohužel právě v tomto období si podstatná část voličů vybírala své favority a mě, jako vyřazenou, logicky vůbec nebrala v úvahu. Pokles mých volebních preferencí téměř na nulu, je toho poměrně jasným důkazem. Musím říci, že jsme s týmem mých spolupracovníků zvažovali, zda mám v kampani vůbec pokračovat, i pokud Nejvyšší správní soud rozhodne v můj prospěch. Věděli jsme, že naše šance jsou minimální. Nakonec jsme se rozhodli kladně proto, že jsme nechtěli zklamat ty, kteří se podepsali na mé petiční archy a další stovky a tisíce lidí, kteří mi projevovali sympatie. Že v tom zbylém čase, který do volby zbýval, velké zázraky neuděláme, bylo zřejmé. A také se nestaly.

       Co jsme nemohli tušit, bylo vyhlášení prezidentské amnestie, které mi také rozhodně nepomohlo. Jasně jsem deklarovala – a také jsem tak byla většinou médií hodnocena – že moje představy výkonu prezidentské funkce se nejvíce blíží tomu, jak si v ní počíná Václav Klaus. V období protiklausovské hysterie po vyhlášení amnestie jsem to za Klause schytala i já. A to přesto, že jsem odpůrcem institutu amnestie jako takového a ani s prezidentovou amnestii jsem nesouhlasila.

        Pokud posuzuji svou prezidentskou kandidaturu z hlediska počtu získaných hlasů, tak nemohu konstatovat, že úplně nevyšla. Více než 123 tisíc hlasů od občanů je pro mě sdělením, že své voliče stále mám, a že můj hardcorový elektorát neklesá, spíše mírně posiluje. Z toho mám radost a velice si těchto hlasů, vzhledem k peripetiím, kterými jsem při kampani prošla, vážím.

        Tím jsem se dostala ke kladům, které mi prezidentské volby přinesly. Je to především to, že jsme se jako Suverenita dokázali postavit zvůli státních orgánů a svoje práva si vybojovat. V závěru kampaně, po té, kdy jsem byla rozhodnutím soudu vrácena do hry, a kdy bylo zřejmé, že šance na dobrý výsledek jsou malé, bylo naším hlavním cílem, aby byla Suverenita a její názory co nejvíce slyšet a vidět. To se také podařilo. Také jsem chtěla, aby z úst alespoň jednoho z devíti kandidátů zaznívala varování před riziky, která občanům České republiky hrozí v důsledku překotné evropské integrace. To se také podařilo, i když občané toto ohrožení vlastní svobody a prosperity země, zatím neberou dostatečně vážně. Ale věřím, že i ti, kteří mě v tuto chvíli nevolili, o nich začnou přemýšlet.

Autor: Jana Bobošíková | pondělí 14.1.2013 13:48 | karma článku: 28,61 | přečteno: 3004x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Václav Klaus mýma očima

Před dvaceti lety jsem natáčela reportáž o liberalizaci cen. O tom, proč máslo nebo ponožky nebudou už stát v celé zemi stejných plánovaných 10 korun, ale různě, podle podmínek trhu. Pořad vyvolal bouři rozporuplných reakcí diváků. Jedni vítali tržní ekonomiku, druzí nadávali, co je to za hlouposti. Proč? Byl postaven na názorech a řešeních tehdejšího ministra financí Václava Klause.

17.6.2011 v 4:30 | Karma: 38,03 | Přečteno: 4858x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Zástupci a tupci

Vládní krize plně obnažila to, co lidé už dávno tuší. A sice, že v České republice ve skutečnosti nevládne demokraticky zvolená vláda a parlament, která chce efektivně a moudře spravovat náš stát. Že se ve vrcholné politice takřka nevyskytují kvalifikovaní lidé, kteří drží slovo, kterých si můžeme vážit. A kterým můžeme důvěřovat.

22.12.2010 v 8:32 | Karma: 37,59 | Přečteno: 4119x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Budoucnost Suverenity – bloku Jany Bobošíkové (SBB)

Vážení občané, voliči a příznivci Suverenity volební rok 2010, kdy osobnosti z více než dvou desítek politických stran a hnutí spojily své síly a postupovaly společně v duchu idejí ochrany národních zájmů ČR a jejích občanů ve volbách do celostátních i obecních zastupitelských sborů, se chýlí ke konci. Kandidovali jsme na kandidátkách Suverenity - bloku Jany Bobošíkové, strany zdravého rozumu s předsedou Mgr. Petrem Hannigem a mnou jako volebním lídrem.

12.12.2010 v 21:00 | Karma: 14,70 | Přečteno: 3443x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Stále platný vzkaz

Dnes slavíme Den vzniku samostatného československého státu. Proto zde zveřejňuji text, který před 92 lety, dne 28.10.1918 vydal tehdejší Národní výbor československý. Je to odkaz, který stále platí. Rozvíjejme ho denně svou prací a životem, následujme ho stále. Jana Bobošíková

28.10.2010 v 9:29 | Karma: 11,60 | Přečteno: 1796x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Zabraňme zvolení Přemysla Sobotky!

Druhé kolo senátních voleb na Liberecku považuji za velmi zásadní okamžik v novodobých dějinách České republiky. Vzhledem k rozložení politických sil po volbách do Sněmovny totiž nerozhoduje pouze o obsazení senátorského křesla, ale do značné míry i o osobě budoucího prezidenta. Je nanejvýš pravděpodobné, že zvítězí-li Přemysl Sobotka, bude naším příštím prezidentem. Byl by to pro budoucnost naší země ten nejhorší možný scénář. Mít v čele státu člověka, který bez skrupulí prodal existenční zájmy svých vlastních spoluobčanů za pochvalu z Bruselu, to si snad opravdu nezasloužíme.

20.10.2010 v 17:19 | Karma: 32,83 | Přečteno: 3755x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik