Ještě k tragédii na trati u Perninku: Jednou se to stát muselo

8. 07. 2020 12:37:58
Den poté. Ponurá šeď na obloze. Smutek. Stále myslím na to, co se stalo 7. července. Na trati, kterou mám rád. Jedna lidská chyba – a obrovské neštěstí. Kolik chyb každý za svůj život uděláme

Tato ale byla fatální.

Myslím i na zhrouceného strojvedoucího. Nikdo si nic takového nepřál. Tím méně on. Kolikrát ve své profesi přivezl na té trati cestující bezpečně do cíle. Do Nové Role, Nejdku, Perninku, Potůčků, Johanngeorgenstadtu. A v opačném směru až do Karlových Varů. Byly těch jízd bezpochyby stovky.

Pak přišla pracovní směna, během níž došlo k fatálnímu rozhodnutí, které ve zlomku času změnilo životy tolika lidem. Obrovským štěstím v neštěstí bylo, že v obou vlacích jelo relativně málo pasažérů. Kdyby byly ty vlaky plné ... raději nedomýšlet.

Viník bude bezpochyby potrestán, ale upřímně řečeno to nám, cestujícím veřejnou dopravou, příliš nepomůže.

Měli bychom chtít od kompetentních (a ne špatně placených) osob slyšet, co udělají pro to, aby podobná tragédie za stávajícího systému (D3 – zjednodušené řízení) nehrozila kdykoli v budoucnu. Jsou-li naše životy a naše bezpečí závislé pouze na lidském faktoru, jak se v perninském případu vyjevilo, pak se nelze divit, že lidé budou mít oprávněné obavy.

Dokud neznali podrobnosti o tom, jak systém D3 funguje, nastupovali do vlaků Krušnohorského Semmeringu, aniž by se zabývali otázkami, co když se náhodou stane ... však víte. Kdo tam jezdí či v minulosti jezdil častěji, dobře ví, že na jednokolejné trati s obousměrným provozem na sebe vlaky v určených stanicích musejí čekat (Nová Role, Nejdek, Nové Hamry, Pernink). V dobách, kdy na každém z těchto nádraží byl výpravčí, který – obrazně řečeno – hvizdem píšťalky a zvednutím plácačky ručil za to, že se proti našemu vlaku nevyřítí jiný, jsme se cítili jistější než později, kdy se výpravčí vytratili – a my jsme do „útrob“ systému, jak vlastně funguje, neviděli.

Nebyl ovšem důvod se znepokojovat, věřili jsme odborníkům Až nyní, po sedmém červenci.

Je to podobné jako s Boeingy 737 MAX. Když jsem do něj v roce 2018 v Egyptě nasedal, nebyl důvod se jakkoli znepokojovat. Pak ale v březnu 2019 jeden z MAXů havaroval v Etiopii, následně vyšlo najevo, jaké má problémy s řídícím systém a všechny tyto stroje byly uzemněny. Zpětně si říkám, že kdybych tenkrát na letišti v Marse Alam věděl, jaké nedostatky tento typ stroje má, let do Evropy (obr. 1/1a) bych si rozhodně nevychutnal. Nevědomost je někdy osvobozující.

Podíváme-li se do jízdního řádu IDOS (obr. 2,3,4,5), lépe porozumíme tomu, co se u Perninku stalo. Jeden vlak na ten druhý nepočkal, vyjel kdy neměl a neštěstí se už nedalo zabránit. Problémem ovšem je, že vlaky tam na sebe čekají v různých dnech různě. Velký předpoklad pro lidskou chybu, dál nijak nejištěnou. Jednou se to stát muselo.

Asi jako kdyby letecké společnosti šetřily na pilotech a v dopravních letounech by v kokpitu seděl pouze jeden. Dříve či později by za to lidé zaplatili životem.

OBRAZOVÁ PŘÍLOHA

... obr. 1/Není to nádhera? Vychutnávat si svět z nadoblačných výšin? Z Boeingu 737 MAX? Pod námi břeh Afriky a tříhodinový let do Prahy. (Foto: Autor článku)

... obr. 1a/Bezpečné přistání s Boeingem 737 MAX na ruzyňském letišti. Po určité době byl i tento stroj s registrací OK-SWE s šesti dalšími MAXy společnosti Smartwings uzemněn. (Foto: Autor článku)

POHLED DO JÍZDNÍHO ŘÁDU

... obr. 2/Toto je jízdní řád vlaku z Karlových Varů do Johanngeorgenstadtu z 6. července 2020, tedy v den státního svátku. Všimněme si fialové šipky. V 15:30 má odjíždět zNových Hamrů. (Zdroj zde i níže: IDOS.cz)

... obr. 3/Zde je z téhož dne (6. 7.) jízdní řád v opačném směru, z Německa do K. Varů. Zelená šipka ukazuje odjezd tohoto vlaku. Z obr. 2 a 3 je zřejmé, že oba vlaky se křižují v Nových Hamrech (tam na sebe musejí počkat).

... obr. 4/Na tomto obrázku máme jízdní řád vlaku z K. Varů do Německa v onen osudný den 7. července. Červená šipka ukazuje na Pernink, odkud měl odjíždět směr Johanngeorgenstadt v 15:08 hod.

... obr. 5/Poslední obrázek ukazuje jízdní řád vlaku z opačného směru, tedy z Johanngeorgenstadtu, jehož strojvedoucí měl čekat na protijedoucí vlak z obrázku 4 a teprve po jeho příjezdu mohl odjet v 15:07 hod (modrá šipka).. Časy jsou ovšem pouze plánované dle jízdního řádu, ve skutečnosti musí tento vlak počkat na příjezd soupravy z opačného směru a dokud se tak nestane, nesmí vyjet. Přesto k tomu došlo.

Z výše uvedeného je zřejmé, že tyto odpolední vlaky se kříží jinde ve všedních dnech (Pernink), jinde během svátků a víkendů (Nové Hamry). Strojvedoucí vlaku jedoucího z Německa se zjevně spletl - výsledek se dostavil zakrátko.

Nelze nevzpomenout na leteckou nehodu v Rusku v září 2011, při níž zahynuli tři naši a jeden slovenský hokejista (kromě jiných). Tam si také jeden z pilotů laicky řečeno "spletl pedály", neboť byl zvyklý létat s JAKem 40 a neuvědomil si, že pilotuje JAK 42, který se ovládá poněkud jinak. A nechtěně při vzletu brzdil.

Nemyslím si, že v kauze Pernink lze vinu přičíst pouze strojvedoucímu, který neměl z Perninku předčasně vyjet, ale že jsme tu svědky i chyby systémové. Neboli: bylo by nespravedlivé hodit to celé pouze na nešťastného mašinfíru.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 8.7.2020 12:37 | karma článku: 28.89 | přečteno: 984x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 6 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.93 | Přečteno: 490 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...