Dekantuje se ze dvou důvodů. První důvod proč dekantovat je ten, že oddělujeme sediment (vysrážené taniny a barvivo) od vína - jedná se většinou o starší nefiltrovaná vína. Druhý a možná důležitější důvod dekantace je, aby se víno provzdušnilo a následně otevřelo a zharmonizovalo. Pro tento důvod se dekantují hlavně mladá vína s výraznou strukturou a robustní a silná vína. Dekantují se vína bílá i červená.
Mladá vína se doporučuje otevírat půl až dvě hodiny před podáváním, vína robustní je možno nechat „vydýchat" čtyři až dvanáct hodin. K dekantaci je vhodná karafa. Pokud otevíráte láhve krátký čas před konzumací, použijte alespoň dekantér, násadku na láhev, která také umí pomoci. Je až překvapivé, jak skvěle funguje a jak umí tato malá věcička skvěle zvýraznit a rozvinout chutě vína...
Před samotnou dekantací se karafa „zavíní," a to tím způsobem, že nalijeme nepatrné množství vína dovnitř a krouživým pohybem opatrně vyléváme do připravené sklenky. Mnozí sommeliéři takto rozlévají "kapku" vína i do každé ze sklenic, do nichž později nalijí vzorek vína k ochutnávce. Máte-li možnost před servírováním vína toto učinit, doporučuji. Při nalévání otevřenou láhev vína opatrně přelijeme nad zapálenou svíčkou tak, abychom sledovali případné sedimenty, které do karafy nepatří a pokusili se je nechat v láhvi.
Dekantaci nedoporučuji provádět u opravdu úctyhodných letitých archivních vín. Se stařečky je třeba jednat s úctou, láskou a opatrností. Pokud nyní cítíte jakýsi rozpor s tím, co jste si přečetli výše, nebuďte z toho smutní. Je to jen otázka zkušenosti k níž dospějete.