Jen tak mezi řečí

16. 12. 2018 10:21:57
Dočítám knihu, kterou jsem dostal k narozeninám. Otevřel jsem ji hned jak odešli hosté a v podstatě jsem ji nedal z ruky až do přečtení. Jedná se o knihu Radkina a Františka Honzákových: „Čas psychopatů.”

Radkin Honzák píše čtivě, zasvěceně a s humorem. Jeho bratr František zřejmě dodal tu historickou část, která je také velmi zajímavá. S pár psychopaty jsem se v životě setkal, většinou s těmi více méně zlými a skutečně, jediné, co může nejrozumnějšího v takovém případě udělat, je co nejrychleji se vzdálit. Nic jiného nemá smysl.

Po dlouhé době mě přišli navštívit vnuci. Elenka s Vojtou. Pochopitelně v doprovodu rodičů, zatím jsou ještě malí, aby za dědou jezdili sami, ale když Pán Bůh dá, třeba se dočkám. Odpoledne to bylo skutečně hezké. K zábavě měly malířský stojan a psa Pulla.

Překvapilo mne jejich výtvarné nadání. Hlavně u Vojty. Zřejmě budeme muset spolu vyrazit na kurs kreslení pravou hemisférou, aby ho ve škole nezkazili.

No a já si zopakuji jak správně kreslit, co vidím, nikoliv co si myslím, že tak vypadá. Betty Edwards má v tomhle směru velkou zásluhu na rozvoji kreslení tímto způsobem. Naučil jsem se kreslit i já.

Je stejně bezva, že je možné se naučit něco, o čem si člověk myslel, že mu není dáno, že nemá dost talentu. A ono je nakonec celá věda v tom, že jde jen o to, jak se dívá a co vidí. Co vidí, ruka nakreslí. No a jak jsem včera zjistil, Vojta kreslí, co vidí. Udělalo mi to radost.

Advent v plném proudu, takže se tak více stahuji do sebe, přeci jen, je potřeba se trochu uvolnit, nastartovat nové síly ke zvládnutí některých potíží, co se v poslední době vynořily. Inu, nejsem už žádný mladík a je dobré využít každý den. Těším se, že budu mít příští týden celý volný. Žádnou skupinu, žádné klienty. Četba, shlédnu některé filmy s biblickou tématikou. Baví mne víc, než ty stupidní, věčně se opakující pohádky o blbých čertech a chytrých holkách a klucích.

Ono podceňování toho zla se ukazuje jako projev velké pýchy. A na začátku každého problému jsou dva hříchy. Pýcha a sobectví. A jak říká svatý apoštol Petr:
Bratři buďte bdělí, váš protivník Ďábel obchází kolem jako lev řvoucí a hledá koho by sežral. Postavte se proti němu silou své víry. A ty Pane, smiluj se nad námi.

Pýcha člověka je nezměrná. A jak je občas vidět, díky tomu je nezměrné i jeho utrpení. Do kterého se dostává bez Božího přičinění, jen díky vlastní pýše a sobectví. Vždycky když slyším, jak si někdo stěžuje, že kdyby byl nějaký Bůh, tak by tohle nemohl dopustit. Inu, člověk má svobodnou vůli a rozum, aby věděl a byl schopen rozeznat, co mu škodí a co mu prospívá. Bůh dopouští, ale nepokouší. Na pokoušení a následky z toho plynoucí, stačí jeden každý sám. Ďábel existuje, jen je v jiné podobě, než ho malují a nebo filmují.

Psychopati se snaží změnit svět kolem sebe. Narážejí, protože nemají strach z následků a čím větší následky, tím větší jejich úsilí změnit svět a lidi kolem sebe. Jenže, nikdy nepochopí, co občas pochopí ti, kteří psychopaty nejsou.
Změníš-li sám sebe, nemusíš už nikoho kolem sebe měnit. Jo jo.

Autor: Jan Jílek | neděle 16.12.2018 10:21 | karma článku: 21.99 | přečteno: 781x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 83 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 11.05 | Přečteno: 947 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 21.81 | Přečteno: 452 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.92 | Přečteno: 294 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
VIP
Počet článků 1219 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 717

Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...