Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je vůbec možné nestávkovat?!

Ve čtvrtek 15. 3. se prohnala naší republikou stávková vlna a to ne ledajaká, stávkovali totiž studenti! Mnohým to připomnělo listopad 1989 a zajásali, že studenti opět zahajují revoluci. Je vůbec možné nestávkovat?!

S myšlenkou „Vyjdi ven“ studenti DAMU oslovili nejen studenty vysokých, ale i středních škol s výzvou, aby se v pravé poledne připojili k protestní stávce a vyšli před školy či případně na náměstí. Studentská stávka je silná karta. Všichni máme v paměti, že byla startem Sametové revoluce. Něco takového se sluší podpořit. Vždyť přeci studenti opět cítí, že demokracie je v ohrožení a je třeba jednat. Je úžasné, že po téměř 29 letech právě oni našli odvahu se znovu postavit proti režimu a vyburcovat ostatní. V něčem takovém je třeba je podpořit a proto je takovou nepsanou povinností jim stávku umožnit.

Alespoň tak vyznívaly mnohé výzvy a komentáře. Přeci, když už se studenti chtějí veřejně angažovat, jsou školy povinny je v tom podpořit. Pokud tak neučiní, prokazují tím svou nedemokratičnost, lhostejnost ke stavu země, zpátečnictví a přinejmenším latentní zemanovství a probabišovství. Fuj!

Co když máme na stávkovou aktivitu jiný názor? Co když si myslíme, že demonstrovat namísto školy není nejlepší způsob politické aktivity a pokud studenti skutečně chtějí své postoje projevit, mohou tak svobodně učinit kdykoli po škole?

Fascinuje mě, jak se tak nějak předpokládá, že jediný správný a snad i jediný možný postoj je s nadšením stávku vyhlásit a studenty vyslat do ulic. To je ten uvědomělý, pokrokový přístup. Jsem pamětníkem prvomájových průvodů a už jen závan této jednoznačné správnosti ve mně spolehlivě rozsvěcí výstražné kontrolky.

Je vůbec možné, aby se škola nepřipojila, aniž by byla osočena z potlačování názorů studentů, z nedemokratických postojů či stávkokazičství?

Na naší střední škole jsme si dovolili se ke stávce nepřipojit a zaznamenal jsem erupci reakcí v duchu toho, že ohrožujeme demokracii, chováme se jako komunisté v listopadu 1989, zamezujeme politickým projevům, které nejsou v souladu s názorem vedení školy, straníme Babišovi, Zemanovi, Ondráčkovi a nejde nám o svobodu médií. Zneužíváme naši moc a prokazujeme, že naše škola není apolitická, protože jinak bychom studentům poskytli volno, aby se mohli projevit, de facto ji téměř využíváme k našim politickým postojům.

Jde mi až hlava kolem z toho, jak radikální stanoviska a komentáře jsme způsobili. Jak jsem (jsme) nestoudně odkryl(i) mé (naše) totalitní choutky. Dozvěděl jsem se, že nesouhlasem se stávkou vedu školu do totality a její studenty taktéž. Pokud bych snad měl osobní pochyby o zaměření stávky a přidružených demonstrací nebo dokonce, nedej Bože, měl dokonce odlišný osobní názor, stávám se naprosto nekvalifikovaný školu vést. Napříště bych si o sebe neopřel ani kolo a kdykoli se uvidím v zrcadle, tak si demonstrativně odplivnu!

Jediný správný, politicky korektní, seriózní, erudovaný, uvědomělý a osvícený názor je naprostý, zásadní a nesmiřitelný nesouhlas s prezidentem a premiérem a plná oddanost České televizi, tomu paprsku světla v temnotách dnešní nastupující totality.  Nemohu si pomoci, ale připomíná mi to jedno československé historické období. Které to jen bylo???

Co naplat, že osobně také nejsem nadšením bez sebe, že premiér Babiš dle všeho byl v kontaktu s STB,  že si – s prominutím – „neucvrnkávám“ blahem při každé větě prezidenta Zemana, ale zároveň ctím, že první suverénně vyhrál parlamentní volby a dle zvyklostí má právo sestavit vládu a druhý jednoznačně zvítězil v přímé volbě prezidenta a tak zkrátka je naším nejvyšším ústavním činitelem. Podle všeho jsem minul historickou chvíli, kdy jsem mohl včas zaujmout správné stanovisko! Nevyhnutelně se stávám brzdou pokroku, překážkou demokracie.

Chápu, že stávkovat v době vyučování je jistě úžasná myšlenka a pro všechny studenty nesmírně atraktivní. Zajímalo by mě, kolik studentů by svou politickou aktivitu projevilo po vyučování, v podvečerních hodinách. Na rozdíl od roku 1989, kdy projevit se bylo nebezpečné, netušili jsme, jaké důsledky to bude mít, pokud bychom jako studenti neuspěli, tak dnes za projevení názorů nikomu nic nehrozí. Naopak protestovat proti vládě je široce vítané. Udělat si pauzu ze školy je tak příjemné, nic to nikoho nestojí. Pokud by se studentská angažovanost odehrála odpoledne, pak bych ji vnímal jako úctyhodnou, i kdybych nesdílel její zaměření. V poledne to však beru jako dobrý vtip (mj. právě coby provozovatel škol, který je se studenty SŠ téměř denně v kontaktu). V mých studentských dobách bych přivítal jakékoli volno vždy, kdy se k němu naskytne příležitost a pokud by to bylo možné, připojil bych se ke stávce za cokoli. Tento můj pohled následně potvrdil i fakt, že zatímco školy, které se v Hradci Králové ke stávce připojily, mají dohromady přes 5 tisíc studentů, na demonstraci jich nebylo více než 500, ostatní zjevně stávku využili jinak…

Respektuji kritické pohledy na vládu, prezidenta apod. a nemám problém s tím, pokud je studenti projevit chtějí, ovšem zároveň respektuji, že značné množství lidí projevilo svou vůli docela nedávno jak v prezidentských, tak i parlamentních volbách. Pokud se jako škola ke stávce přihlásíme, jak se mají cítit ti studenti, kteří mají jiné politické přesvědčení než je její zaměření? Nemám tušení kolik studentů či jejich rodičů patří mezi příznivce té či oné strany. Studenti jsou pro mě stejně hodnotnými, ať preferují v politice toho či onoho. Budeme tedy před případným vyhlášením zjišťovat názorové rozložení mezi studenty či o vyhlášení stávky nejprve se studenty hlasovat? Je vůbec možné se pak v takovém hlasování vyslovit proti? Je vůbec možné nestávkovat?

Ukázalo se, že otázka nestojí „mohli bychom se připojit“, ale „jak byste si mohli dovolit se nepřipojit“. Pokud nejdeme s proudem, jsme podezřelí. Obdobně jako poukazovat na nebezpečí islámu je nazýváno islamofobií, pochybnosti o adopcích dětí homosexuály homofobií, nedostatečné nadšení z příchodu migrantů z Afriky xenofobií, tak nepřipojení se k původně snad dobrovolné stávce je další z fobií, jež teprve obdrží svůj název. A tak se nám heslo „kdo neskáče není Čech“ změnilo na „kdo nestávkuje a nedemonstruje není demokrat“. Bláhově jsem si myslel, že doba povinných politických manifestací je již za námi a že je možné nestávkovat na povel…

Nevím jak u Vás, u mě podobný nátlak spolehlivě vede k tomu se mu principiálně nepoddat, nejít s proudem a to i kdyby mi ideje jeho nositelů byly sebesympatičtější. Chci přemýšlet, rozhodovat se a jednat sám za sebe a nést odpovědnost za svá rozhodnutí, nikoli následovat vůli lidu, protože by se to mělo.

Autor: Denis Doksanský | pondělí 19.3.2018 8:20 | karma článku: 44,73 | přečteno: 3559x
  • Další články autora

Denis Doksanský

Finišují práce na letošní největší školské investici v Hradci Králové

Největší investice do školství v Hradci Králové je letos ze soukromých zdrojů. Vznikne zde tak jedna z nejmodernějších školních budov v zemi, přičemž městký rozpočet nestojí ani korunu.

8.8.2021 v 7:56 | Karma: 9,71 | Přečteno: 341x | Diskuse| Hradec Králové

Denis Doksanský

Humbuk kolem volby členů Rady ČT

Máme tu aféru kolem voleb členů Rady ČT a e-mailu se seznamem kandidátů s poznámkami ke každému z nich. Dle některých je seznam ve stylu svazků Stb. Dle dalších je to politizování volby radních a celého orgánu...

12.3.2020 v 1:50 | Karma: 40,96 | Přečteno: 2949x | Diskuse| Společnost

Denis Doksanský

Ti kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni si ji zopakovat

Tento slavný citát amerického filozofa a spisovatele George Santayany se mi připomněl, když jsem viděl anketu ČT s otázkou „co je to vítězný únor“.

27.2.2018 v 12:07 | Karma: 25,48 | Přečteno: 800x | Diskuse| Společnost

Denis Doksanský

Konec špatný, všechno špatné?

Olympijský hokejový turnaj je za námi. Máme bramborovou medaili. Obě medailová utkání jsme prohráli. Turnaj pro nás neskončil úspěchem. Nabízí se úprava známého úsloví „konec špatný, všechno špatné“. Je to tak skutečně?

24.2.2018 v 17:10 | Karma: 22,56 | Přečteno: 916x | Diskuse| Sport

Denis Doksanský

Zlatá Ledecká očima expertky

Světová senzace! Mluví o ní celý svět. Snad všichni jsme zaznamenali její fenomenální úspěch. Kdosi prohlásil, že je to jedna z největších olympijských událostí a jeden z největších sportovních příběhů vůbec.

20.2.2018 v 15:45 | Karma: 47,87 | Přečteno: 18387x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2419x
Jsem tátou 3 dětí (ročníky 1996, 2000 a 2008) a ředitelem Centra Sion, které mj. provozuje několik úspěšných nestátních škol. Žiji v Hradci Králové a jako typický Hradečák si nedovedu představit, že by to mohlo být jinak...

Seznam rubrik