Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je pan kobliha jako kůl v plotě, nebo ne?

Nechal jsem si odstup od voleb, aby bylo trochu jasnější co A. Hrabiš a jeho submisivní persony z nepředvídatelného populistického hnutí vymyslí. On sám mi připomíná Lenina, který bez skrupulí zneužil slabosti prozatímní vlády.

Je vidět, že valná část voličů nemá ponětí o parlamentní demokracii, potažmo o politice jako umění možného, spočívajícího v kompromisech. Ty tento cizinec nezná a neuznává.

Klasickými demokraty podceňované hnutí ANO se v minulém cyklu kupodivu projevilo jako životaschopné i schopné nějak pracovat ve vládě, ale neschopné přeměnit se v politickou stranu, ve které by fungovaly mechanismy tradiční demokracie. Nelze ho nazvat demokratickým hnutím, je to nejspíš volební mašinérie pro podporu konkrétních obchodních zájmů. Ale jedno je jasné - rozdělení moci mezi pravicí a levicí vůdcovské hnutí ANO prozatím rozbilo.

Osobně jsem velmi nespokojen s tím, že bývalý bolševik, zatím neprokázaný agent StB, obviněný zloděj, který možná obral EU o 50 miliónů, usvědčený lhář, manipulátor a propagátor antidemokratických opatření v naší republice, oblbnul více než 29% lidí a jasně vyhrál volby, nicméně jejich výsledek jako demokrat akceptuji. Přes jeho pokusy rozdrolit ústavní systém, který jsme tu celé poslední čtvrt století budovali.

Ovšem koaliční potenciál pana Hrabiše je velmi omezený. KDU-ČSL se jako vždy samozřejmě nabízí, KSČM tentokrát cítí svou velkou šanci, ale jediný opravdu horký kandidát je asi ten česko-japonský křikloun, který však vsadil pouze na obranu ČR před hordami z Blízkého východu a Afriky, jinak vlastně nemá žádný program. Všeobecná referenda v parlamentární střední Evropě jsou elementární blbosti, finanční odpovědnost politiků, hejtmanů, soudců, starostů mu nikdo neschválí - to je populismus připomínající Hrabiše. Natož odvolatelnost politiků - kapři si svůj vlastní rybník nevypustí.

Snaha vůdce o anti-politiku manažerského typu je vlastně jen pokus o totalitní utopii, touha vytvořit společnost, která nepotřebuje politiku a stačí jí jakýsi manažer. To v podstatě znamená nebezpečnou představu nové "státní" divize Agrofertu. Můžeme se tak i připravit na privatizaci České republiky do jedné velké firmy a pokus vytvořit si monopol neomezeného vládnutí.

Některá ministerstva (zejména vnitra a spravedlnosti), obecně i justice, se v případě důvěry vládě A. Hrabiše mohou stát důležitým faktorem v řešení obvinění za pravděpodobný podvod v evropských dotacích  (Čapí hnízdo)  i dalších nepravostí. O lecčem také svědčí, že navzdory tomu, že bolševici měli nejhorší volební výsledek od skončení jejich totalitní vlády,  úspěšně získali křesla místopředsedy sněmovny a šéfů rozpočtového i mandátového výboru, ke kterým jim pomohl jejich bývalý člen A. Hrabiš. Podpora nestandardní vlády je nabíledni.

Je naprosto jasné, že budeme nadále svědky útoků pana Hrabiše na veřejnoprávní média a instituce. Úloha senátu se tak opět zvýší, ačkoliv by ho ten přítel ze Slovenska nejraději zrušil.

V běžných setkáních není zvláštní ta profesní i vzdělanostní pestrost 29% lidí, se kterými se v restauraci, v práci nebo na zahrádce bavíme o sportu, počasí, dětech, novinkách, sousedech a podobně. Ovšem potom někteří z nich vyrazí k volbám a zvolí cosi, co v důsledku ohrozí i je. Jenže to je pro ně příliš složitá souvislost. Pak možná zjistíme, že s touto částí společnosti si nerozumíme v základních otázkách, týkajících se svobody občanů a státních institucí.

Potenciál k získání důvěry pan kobliha normálně nemá, přece jen se u uren přes 70% volících spoluobčanů projevilo jako svéprávní lidé, ale kdo ví jak se "naši" zástupci z řad SPD a vděčné KSČM, zatím spolupracující v poslanecké sněmovně s firmou ANO, ve druhém kole projeví. Nelze úplně zapomenout ani na spojence z bývalé vlády...

Autor: Miroslav Šabatka | sobota 16.12.2017 8:59 | karma článku: 23,12 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Miroslav Šabatka

Současná válka kontra odporná vzpomínka

Nejsem si jistý, zda bych měl v rámci osvěty sdělovat své osobní zkušenosti a názory i skrytým či zavilým obdivovatelům nepřátelské země a domácí páté koloně, šířící přehršli dezinformací o napadené Ukrajině. Nicméně zkusím to.

15.12.2022 v 10:54 | Karma: 23,58 | Přečteno: 805x | Diskuse| Společnost

Miroslav Šabatka

Projev z Říše zla o další anexi území Ukrajiny

Tak jsem sledoval nemocného, starého a k smrti vyděšeného mužika, který smotal do nesrozumitelného mixu dějiny 20. století a bylo na něm vidět, že jeho imperiální sny v dvojjediné roli cara a generálního tajemníka SSSR se hroutí.

1.10.2022 v 5:16 | Karma: 31,09 | Přečteno: 735x | Diskuse| Politika

Miroslav Šabatka

Návrat SSSR nebo konec?

Jelikož jsem jako dítě zažil 21. srpen 1968 s šíleným probuzením při němž nám hlídající babička s pláčem sdělila - vstávejte, začala válka, napadli nás Rusáci - tak od té doby nevěřím vládě "Azbuků" ani dobrý den.

15.5.2022 v 9:34 | Karma: 28,18 | Přečteno: 749x | Diskuse| Společnost

Miroslav Šabatka

Onkologická volební kampaň z našeho zdravotního pojištění

Jak už jsme asi zvyklí, drzost nepřijatelného sociopata zřejmě nezná mezí. Teď nám s nestydatostí sobě vlastní sdělil, že přes zdravotní pojišťovny si klidně může dělat předvolební kampaň, protože brožuru o prevenci vymyslel on.

16.9.2021 v 1:26 | Karma: 20,90 | Přečteno: 412x | Diskuse| Společnost

Miroslav Šabatka

Mami, ahoj

Není mnoho bolestnějších události než ztratit rodiče, obzvlášť mámu, která nás i se 2 sourozenci porodila. Stát se sirotkem je strašné i v mém zdánlivě pokročilém věku - nyní 64 let.

9.9.2021 v 15:27 | Karma: 17,62 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 902x
Sleduji intenzivně sport, čtu knihy i všechno možné co má písmena, vnímám politiku, zajímá mě zeměpis, dějiny, dokumentární a naučné filmy, cestování, věda, moderní technologie atd.

Seznam rubrik