Islám, politická korektnost a odvaha říkat pravdu

23. 11. 2017 10:25:01
Aktuálně jsou nejhoršími nálepkami pro vyjádření publicistů příklon k multikulturalismu a k politické korektnosti,neboť dnešním trendem, který konzumenti žádají, je „hledání pravdy“, pokud se ta týká toho, co za pravdu považujeme.

Ještě před časem bylo projevem určité „statečnosti“ poukazovat na stinné stránky islámu a muslimských zemí, stejně jako migrace a projevů politické korektnosti, ať už v souvislosti výše uvedeným, nebo jako takové v jiné problematice. Dnes mám pocit, že je to spíše opačně. Poukazovat na negativní projevy čehokoli není ničím špatným, ale mnozí kritici žijí v určitém sebeklamu, že jsou jedni z mála, kteří se toho odváží. Vlna kritických postojů občas zastiňuje fakt, že kriticky hodnotili a hodnotí zmíněné oblasti i ti, kterých se to přímo týká. Tedy kritika negativ stavu islámu a nabývání jeho opětné religiozity i radikalizace (což může, ale nemusí vždy souviset) není jen výsadou publicistů naší kultury, ani mnohé intelektuální muslimské kruhy nešetří kritikou, přičemž v jejich případě to je mnohdy projev statečnost bez těch uvozovek.

Problém někdy nastane, pojí-li se očividná snaha odstraňovat údajné politicky korektní nepravdy o islámu s minimální znalostí faktů a nezřídka také s nasazováním daného tématu do širších, často již předpřipravených světonázorových ideologických prezentací. Politická korektnost je přitom nástroj, který není sám o sobě dobrý ani špatný, může zabránit mnohému zlu, stejně jako mnohé zlo dokáže způsobit. České debaty o politické korektnosti ve světle zemí s mnohem delší demokratickou tradicí (respektive tradicí významně nepřerušenou) vyznívají někdy poněkud směšně. Vzhledem k nedostatečné vyspělosti autorů i konzumentů (spíše konzumentů, kterým se autoři přizpůsobují) může být razantní zatracování politické korektnosti ad hoc kontraproduktivní a to i v případě islámu.

Politická korektnost nemá být zavrhována, není-li falešná a pomůže-li zamezit hanění v rouše argumentace, což převládá u debat o islámu, kde silné emoce nezřídka zastírají věcnost. Debaty o islámu mají mnoho rovin, od akademických rozprav po hlas lidu na sociálních sítích. K tématům, ke kterým se donedávna vyjadřovali religionisté, orientalisté a historici, se dnes vyjadřují nejen odborníci mnoha jiných profilací, ale též žurnalisté, publicisté, aktivisté i četní politikové, což přináší mnoho jiných pohledů a přístupů. To je dobře, včetně rizika, které k tomu patří, jako kupříkladu když politik v zemi s naprostou muslimskou menšinou vytáhne z potřeby „islámskou kartu“.

Odborníkům z řad religionistů, arabistů a islamologů bývá často vytýkáno, že sympatizují s předmětem vlastního bádání a tím se dopouští nekritičnosti či zaujatosti, a je to vytýkáno i těm, kdo takový pohled sdílí a odborníkům naslouchají více, než jinak motivovaným propagandistům. Odbornost k jisté zaujatosti jistě vede, kdo studuje syfilidu, zamiluje se do spirochety Treponema pallidum, ale na druhou stranu asi nebude tvrdit, že syfilida není nebezpečná nemoc. Je tak logické, že odborníci na islám nabízí pohled ze svého úhlu, stejně jako polici či aktivisté ze svého, ale na rozdíl od nich se nedá předpokládat, že budou lhát, překrucovat fakta a historické reálie.

Tím se dostávám k tomu, že diskuse o islámu se často zbytečně vedou v duchu hodnocení více jak tisíc let starých, a tedy mnohdy velmi nejistých událostí, stejně jako k probírání společenských poměrů, se kterými nemají jejich kritici žádné zkušenosti. Před vynesením soukromého, tím spíše veřejného soudu se pak kritici nezamýšlí nad tím, že právě určitá minimální dávka politické korektnosti by je měla přimět alespoň k obecnému respektu k lidské víře a náboženství téměř dvou miliard lidí, což absolutně nemůže bránit tomu kritizovat, co je kritizovatelné a také kritiky hodné. Kdyby tak učinili, mohli by paradoxně najít společnou řeč s kritiky z řad muslimů, což je ovšem těžké v případě, pokud někdo přirovná paušálně islám k nacizmu, přitom některé jeho militantní formy toto srovnání snesou a ty škodí muslimům, stejně jako nacizmus poškodil evropskou společnost.

Kritizovat to, co kritizují téměř všichni, není již v našich poměrech žádné hrdinství, ale častěji pouze omílaná mantra, ve které se misí fakta s různými zjednodušeními, frázemi a mýty, a význam takového počínání nemá jiný dopad, než je udržování jakési společenské nálady, která je sama o sobě samoúčelná a odvádí nás od jiných problémů, které by měly občany zajímat a jejichž řešení by měla být požadována od politiků, kteří si místo toho často vystačí populistickými frázemi, že tu bojují proti něčemu, co nás reálně neohrožuje. Tím nechci říci, že radikalizace islámu, stejně jako migrace nejsou významnými tématy, ale měla by to být racionální témata, které vyvolávají racionální debatu a z ní i racionální kroky.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 23.11.2017 10:25 | karma článku: 14.42 | přečteno: 1101x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10640 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5240 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 116 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 131 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.98 | Přečteno: 202 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.04 | Přečteno: 364 |

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...