Vydání Babiše a inspirace pro Okamuru.

22. 11. 2017 13:41:00
Politika je umění dosáhnout maxima možného. Dogmatické lpění na vyřčeném nebývá zrovna nejkonstruktivnější, na druhou stranu je třeba se nezpronevěřit zásadám a „neztratit tvář“.

Okamura je praktik s tahem na branku a proto by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby přišel s následujícím „obchodem“. Napřed si ale připomeňme fakta ...

Volby vyhrálo uskupení, které vede člověk v minulosti spolupracující s STB. Je lhostejno, zda bude soudem oficiálně prohlášen za spolupracovníka nebo agenta, protože pamětníci totality si velmi dobře uvědomují, že do zahraničí mohli být vysláni jen prověření a hlavně následně referující pracovníci. Zda toto nazveme spolupráci nebo jinak, je z věcného hlediska irelevantní.

Volby taky vyhrálo uskupení, které vede člověk účelově ohýbající zákon, protože vyčlenění jedné ze svých firem ze svého impéria jenom proto, aby tato formálně splnila podmínky dotace jako malý podnik, není nic jiného než obejití smyslu dotace a v důsledku čerpání 50 mil. Kč min. z morálního hlediska neoprávněně. Ty dotace byly určeny jiným, Babiš jen využil a zneužil své síly, svých kontaktů, svého vlivu. O tom, že se jednalo o účelové vyčlenění jen pro čerpání dotace svědčí mj. hlavně to, že „malý podnik“ to byl jenom po dobu sledování podmínek dotace. Na druhou stranu je třeba přiznat, že peníze neodletěly do nějakého daňového ráje, ale skončily v hmatatelné formě na na našem území.

Přes uvedené kauzy Babišovo uskupení s drtivým náskokem vyhrálo volby – jediný závěr je, že tohle voličům vadilo méně, než prohřešky a politika „tradičních“ stran. Tak to je a je třeba se s tím smířit.

Povolební jednání ukazuje, že všichni dogmaticky lpějí na svých prohlášeních i za cenu nerealizování ničeho ze svého volebního programu. Výjimkou je Okamura a jeho SPD, který jak buldok jde za svým – za prosazení prvků přímé demokracie. Komunisti jsou jiný případ - program nemají, jen tuší svou příležitost vyjít ze stínu a urvat něco ze státní moci.

Za této situace je tady opětovná žádost o vydání Babiše k trestnímu stíhání. Před volbami všichni svorně deklarovali úmysl Babiše i napodruhé vydat. Jenže politika je umění kompromisu, kompromisu, který se nezpronevěří předvolebním slibům a přitom bude politiku posouvat konstruktivně vpřed. Stará pravda říká, že se můžete ohnout, ale nesmíte se pak zapomenout narovnat. Aktuálně to vypadá tak, že jazýčkem na váhách vážící vydání budoucího premiéra k trestnímu stíhání bude Okamurova SPD.

Vůbec by mě tedy nepřekvapilo, kdyby Okamura přišel s následujícím obchodem, s následujícím kompromisem – nepodpoříme vydání Babiše ovšem pouze výměnou za zákon o zrušení ~ zúžení současné všeobjímající imunity poslanců. Přesněji - imunita by se vztahovala dále jen na konání na půdě sněmovny a mimo ní jen na verbální projev. Ve světě by to nebylo nic nového, v podstatě by stačilo opsat již některou z existujících úprav. Možná by to byl kompromis, který by většina voličů jen a jen uvítala. Dopady by byly podstatně výhodnější než potrestání jednoho občana s diskutabilním morálním profilem ... a to za situace, kdy voličům tento profil v podstatě nevadí. Je to kompromis, který by věci posunul konstruktivně vpřed a všichni si „zachovali tvář“. A jsem si jistý, že na Babiše by došlo v jiném případě. On se nezmění .... a příště by už žádné hlasování být ani nemuselo, zkrátka by si pro něho přišli a bylo by vymalováno...

Autor: David Dvořák | středa 22.11.2017 13:41 | karma článku: 34.67 | přečteno: 3802x

Další články blogera

David Dvořák

... a jako další opatření chystáme zastropování cen lokomotiv.

Věta použitá v nadpise mě napadla spontánně jako první, když jsem se dozvěděl, jak chce premiér Fiala zkrotit vysoké ceny pohonných hmot.

12.3.2022 v 13:13 | Karma článku: 38.38 | Přečteno: 1187 | Diskuse

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

Dotaz na rádio Jerevan: Je pravda, že ruská měna rubl je ve volném pádu a životní úroveň Rusů padne na samé dno?

3.3.2022 v 13:13 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 745 | Diskuse

David Dvořák

Co je neekologické, to se zdaní …

Na webu seznamzpravy.cz vyšel článek s názvem: “Co je neekologické, to se zdaní. Jak chce Česko ozelenit ekonomiku“. Jako příslušník starší generace bych si dovolil nabídnout překlad do lidštiny...

19.9.2021 v 16:16 | Karma článku: 37.74 | Přečteno: 1209 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.38 | Přečteno: 385 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 295 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 513 | Diskuse
Počet článků 250 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1693

Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...