Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD: Válka s levnou prací

Volební billboardová kampaň se rozjela na plné obrátky a při projíždění Českem si všímám masivní billboardové kampaně ČSSD. Mimo jiné vedou volební lídři ČSSD včele s Lubomírem Zaorálkem „válku s levnou prací“.

S cenou práce je to jako se vším. Pokud máte štěstí a narazíte na fachmana, který vám provede kvalitní práci za odpovídající cenu, máte vyhráno. A může jít o opravu fasády, stavbu pergoly, upevnění krytiny na dřevník nebo o záchranu dat z poškozeného disku počítače. S prací se to má tak, že za dobrou tj. kvalitní práci si každý z nás rád připlatí, protože ho zbavuje potenciálních patálií s reklamacemi a nedodělky.

Vyhlašovat ale obecně „válku levné práci“ je nesmyslem velkého rozsahu. Protože i dobře odvedená „levná“ práce, která není tak náročná, ale přesto vyžaduje znalosti a dovednost, je v  naprostém  pořádku. A nyní přicházejí lídři ČSSD s tím, že ona tak zvaně „levná“ práce nemá být až tak levná, ale že si máme na tuto práci připlatit z „moci úřední“. I to přeci dobře známe z poplatků za převod auta, za vystavení občanského průkazu či cestovního pasu.  ČSSD by prostě strašně ráda nařídila všem podnikatelům a firmám z moci úřední tj. vládní, že hodina jednoduché práce prostě bude stát například 150 Kč a basta. Právě o tom a jenom o tom je snaha vládnoucí ČSSD z minimální mzdy udělat de facto průměrnou mzdu.  Právě o tom a jenom o tom je plošné zvyšování mezd ve státní správě. Politici, vyhlašující válku levné práci, počítají s tím, že i firmy a podnikatelé budou muset zvýšit mzdy tak, aby si udržely své zaměstnance a ti jim neutekli do státního sektoru.

Zvyšování mezd ve výrobním sektoru však má svá neúprosná pravidla: Ostatně, i ve státním sektoru tato pravidla přeneseně platí, ale levicové vlády si hlasy státních úředníků chtějí koupit za zvyšování platů a mezd bez ohledu na to, že státní rozpočet skončí v mínusu. Když podnikatel nebo firma „přepískne“ platy, jejich hospodaření také skončí v mínusu, ale na rozdíl od státu jim nikdo levné peníze na sanaci dluhu nedá.

Právě firmy a podnikatelé nyní varují před tím, že si tak rychlé zvyšování mezd jako ve státním sektoru nemohou dovolit, protože jim produktivita práce neroste desetiprocentním či patnáctiprocentním tempem.  Zvyšují platy také, ale s rizikem, že budou muset v důsledku vyšších mezd omezit náklady na investice, což opět zbrzdí růst produktivity práce.

I volební agitace je svým druhem práce. Musí se vymyslet hesla, grafika, zaplatit reklamní plochy. Právě ČSSD však podle mého soudu velmi billboardovou kampaň podcenila a vsadila na hesla, která v této chvíli v Česku vůbec nerezonují. Koho zajímají poplatky ve zdravotnictví, jaký význam má slib „důstojného stáří“, když se na mne z billboardu culí třicátník Petr Dolínek. Právě ten bude mít, až bude mít tolik roků co já, docela velké potíže s důchodem, pokud se nebude živit politikou, což pevně doufám.

Od roku 2007, což byl poslední předkrizový rok, do roku 2015 vzrostla reálná mzda v Česku asi o 7%, přičemž nominální výše mzdy vzrostla v tomto období asi o 26%.  Jinými slovy, plných 19% (!!!) si v tomto období z mezd ukrojila inflace, a to se ještě dělo v období, kdy inflace rostla pomalu. Nyní sice vláda přidává jak zběsilá, ale současně s tím se rychlost inflace přiblížila 2% a je zřejmé, že rostou i ceny nájmů bytů i ceny novostaveb. Je proto velmi pravděpodobné, že z avizovaného zvýšení 10% pro zaměstnance státu z toho bude za rok reálně možná jedno či dvě procenta.

Pokud se hovoří o Česku jako o otevřené ekonomice závislé na exportu svých výrobků, je cena práce významným prvkem konkurenceschopnosti. Připravovat se o jistý druh komparativní výhody a pošilhávat po německých mzdách je sice možné ,ale umělé zvyšování ceny práce by se mohlo stát kontraproduktivní, pokud by bylo enormně vysoké zvyšování mezd promítnuto do cen našich výrobků.

V souvislosti s agitací ČSSD mě však napadá ještě jedno známé heslo - práce kvapná, málo platná. Zdá se, že nízké volební preference ČSSD vedly k tomu, že stratégové volební kampaně dostali od nového volebního triumvirátu  Zaorálek  - Chovanec - Sobotka za úkol rychle vymyslet něco, co upoutá.  To se podařilo, ale alespoň v mém případě mohu jako „reálný důchodce“ konstatovat, že „důstojné stáří“ podle receptu Petra Dolínka si rozhodně nepřeju.

Autor: Jan Bartoň | pátek 22.9.2017 8:02 | karma článku: 24,13 | přečteno: 753x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,41 | Přečteno: 2158x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,54 | Přečteno: 993x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2164x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,76
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články