Tyran, který pere ve Vltavě aneb odvaha bránit se..

Téma psychického a fyzického týrání se v současné době hodně otevřelo. Nešťastná smrt spisovatelky Monyové „donutila“ média tuto problematiku více uchopit a nastínit možná východiska. Ani já nejsem výjimka a o danou problematiku jsem se začala více zajímat.

Přečetla jsem si dvě knihy Simony Monyové a knihu francouzské novinářky, Milovala jsem tyrana. Rovněž pár mých životních zážitků mě činí velice citlivou pro toto téma a nemám ráda manipulaci všeho druhu.

Při páteční cestě k mým známým se mi naskytl ne příliš příjemný zážitek. Potkala jsem tyrana v praxi.

Pár, který stál se mnou na autobusové zastávce, působil od prvního okamžiku prazvláštně. Muž kolem šedesátky řval na svojí partnerku, a propíchával jí vražedným pohledem. Žena se ho očividně bála a ustupovala před ním. Muž se jí snažil vyprovokovat k nějaké reakci, chytil jí pod krkem za bundu a prudce s ní zacloumal. Žena se mu vytrhla a odstoupila od něj na metr dál. Nic neřekla, nic neudělala. Pak ho rychle o něčem informovala a muž odpovídal, že pokud k tomu dojde, tak dané osobě zláme vaz. O koho se jednalo, jsem nepochopila. Čekala jsem, co bude a občas na násilníka vrhla pohled, aby věděl, že vím, že tohle není v pořádku.

Zasahovat jsem nijak nechtěla, protože jsem se docela bála a moc dobře vím, že ženy, které se nechají svými partnery dlouhodobě týrat, jsou na nich často psychicky závislé.

Bohužel se situace dle mého předpokladu proměnila. Žena párkrát odpověděla muži na jeho dotazy a ten byl najednou na koni. Aby neztratil její pozornost, tak jí počastoval příhodou o tom, jak dřív všichni vozili káry s prádlem do Vltavy, kdežto my blbci dnes pereme v pračkách.

Po příjezdu autobusu pár nastoupil. Seděli přes uličku a tyran se usmíval. Bylo mu jasné, že svoji oběť neztratil. Na náznak radosti jí položil ruku na stehno. Reakci ženy jsem bohužel neviděla a byla jsem ráda, že jsem za chvíli vystupovala.

Sama sebe, jsem se však musela ptát, zda bych překonala strach a volala na polici s tím, že vedle mě stojí muž, který škrtí ženu. Věřím, že ano, ale na základě tohoto „zážitku“ jsem si uvědomila, co to znamená psychické či fyzické týrání. A ubránit se mu, chce opravdu hodně síly a odvahy.

Nejen pokud jste obětí, ale bohužel i v případě, když se týrání stanete svědkem i vy.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Blanka Fay | sobota 10.9.2011 4:42 | karma článku: 24,17 | přečteno: 4187x