Tomáš Verner byl na exhibici, kterou měl raději odmítnout..

Není to tak dlouho, kdy novináři i sportovní fanoušci jásali. Verner je zpátky. Verner má z Mistrovství Evropy bronz. A všichni se mohli přetrhnout, aby o něm napsali, aby s ním udělali rozhovor.

Tomáš Verner je k novinářům velice upřímný, a tak se pochlubil. Jedu do KLDR na exhibici, s přítelkyní tam oslavíme Valentýna.

Pár dní uběhlo a krasobruslaře Vernera už tisk neopěvuje. Je kritizován, protože exhibiční show byla součástí oslav narozenin diktátora Kima. A my Češi si moc dobře pamatujeme, jak špatně se žije v totalitní zemi.

Nemám potřebu Tomáše Vernera obhajovat. Každý z nás je zodpovědný za svá rozhodnutí a i on určitě ví, proč na podobnou akci kývl.

Nemám ani ponětí, při jaké příležitosti se nějaký umělec či sportovec do takto totalitně odříznuté země vůbec může dostat. Tipla bych si, že těch možností moc není.

Kdyby k nám za komunismu nejezdil nikdo ze západních zemí, tak by to byla asi ještě větší hrůza než to byla.

Já sama bych diktátorovi k narozeninám asi „přát“ nešla. Za chvíli bude Mistrovství světa v krasobruslení a všichni čekají, že Tomáš Verner přiveze pro Českou republiku nějakou medaili.

Pokud se mu to náhodou nepovede, tak ho část lidí bude zatracovat stejně jako po nepovedené olympiádě.

Tomáš Verner se dostal zpátky na krasobruslařskou špičku a stálo ho to spousty změn a tvrdé práce. Přestěhoval se do Kanady, změnil trenéra, v podstatě se odřízl od České republiky, za kterou stále závodí.

Jeho roční náklady, aby se udržel ve světové konkurenci, jsou jistě nemalé. A na to potřebuje peníze od svých sponzorů.

Tuhle exhibici s politickým kontextem měl raději odmítnout. Morální principy by měly stát výše než peníze.

Osobně bych si tipla, že Tomáš Verner tuto akci špatně odhadl a neuvědomil si její politický podtext.

Viděl před sebou možnost bruslit.

Viděl před sebou deset dní, které chtěl strávit se svojí přítelkyní krasobruslařkou, protože až se vrátí do Kanady, tak ho od ní bude vzdalovat tisíce mil.

Vrátí se do Kanady, aby trénoval a platil si ten „luxus“, který mu dovolil stát na stupních vítězů. Stát na stupních vítězů za Českou republiku.

Na té exhibici nebruslil sám, a jak už bylo v tisku řečeno, jiné období, kdy jsou v KLDR dovoleny nějaké krasobruslařské akce, vůbec nepřichází v úvahu.

Ano, asi udělal chybu, ale ne takovou, aby se stal terčem takové nenávisti a pohrdání.

 

Autor: Blanka Fay | čtvrtek 17.2.2011 15:07 | karma článku: 19,16 | přečteno: 2503x