Proč se zlé věci stávají dobrým lidem aneb Bůh je vždy s námi..

Pár let už po tomhle světě chodím a vidím, co se kolem mě děje. Někteří lidé jsou poctiví, pracovití a na konci aktivního života je třeba postihne rakovina. Jiní lidé se chovají jako hajzlové, snaží se urvat, kde co můžou, pohybují se na hraně zákona a třeba i za hranou a všechno jim prochází.

Pro název svého článku jsem si vybrala název stejnojmenné knihy, Proč se zlé věci stávají dobrým lidem, která mi měla dát odpověď na podobnou otázku, ale nedala.

Přečetla jsem i další knihy a přemýšlela jsem, co s námi Bůh zamýšlí a proč dopouští tolik zla.

I přístup věřících lidí k Bohu může být různý. Někteří ho mají spolu s desaterem jako přísného vládce všehomíra, který bedlivě střeží naše omyly.

Tento přístup je myslím špatný. Druzí, když uvěří v zástupnou oběť Ježíše Krista za naše hříchy, tak čekají, že spolu s Bohem bude vše procházka růžovou zahradou. I tahle cesta není úplně optimální.

Občas se musím v duchu smát, když si nevěřící lidé myslí, jak to mají křesťané jednoduché. Jsou to ti slaboši, kteří se pomodlí a čekají, co Bůh pro ně udělá, i když by to mohli udělat sami.

Křesťané jsou také jen lidé, a kdyby Bůh vyslýchal všechny naše modlitby a nic by po nás nechtěl, tak by všichni křesťané byli asi boháči s kontem v bance a celoživotní dovolenou.

Nechci se dopustit omylu. Ano, věřící lidé věří, že Bůh vyslýchá všechny jejich modlitby.

Boží láska je neskutečná a Bůh si přeje být průvodcem našeho života. Vyslýchá naše modlitby, ale

zároveň si přeje náš lidský a duchovní růst.

Takže nám nepošle na účet pár milionů, protože ví, že můžeme pracovat a postarat se o sebe sami.

Pak ale nastávají ty těžké životní, kdy člověk už nemůže. Dlouhodobá nemoc, ztráta někoho blízkého, náhlá katastrofa apod. A pak přichází na řadu Bůh, kterému věřící člověk odevzdal celý svůj život.

Přicházejí na řadu i zázraky a Boží láska, která člověka podepře a podrží.

Bůh nám často na pomoc nepřichází, tak jak bychom si třeba představovali, ale na blízku je nám vždy.

Nevím a často nechápu, proč se zlé věci stávají dobrým lidem, ale vím, že Bůh stojí vždy na naší straně.

A pokud bych o tom začala přece jenom pochybovat, tak si vzpomenu vždycky na jeho slova.

  1. Korintským 10; 13

Nepotkala vás zkouška nad lidské síly, Bůh je věrný, nedopustí, abyste byli podrobeni zkoušce, kterou byste nemohli vydržet, nýbrž se zkouškou vám připraví i východisko a dá vám sílu, abyste mohli obstát.

 

 

Autor: Blanka Fay | pátek 21.5.2010 2:04 | karma článku: 22,87 | přečteno: 2627x