Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jirkaknop

29. 1. 2009 17:20
Já jsem měl před zkouškami vždy stejné pocity

Proč se mám učit něco , co nikdy nebudu potřebovat? Jenom jsem nedošel tak daleko ve výuce té lásky. Ale chápu , že si přejete , aby učitelé svoje žáky milovali a nevyhazovali je od zkoušek. potom by i žáci milovali svoje učitele.

0 0
možnosti
JM

Jára1

29. 1. 2009 17:31
Re: Já jsem měl před zkouškami vždy stejné pocity

Láska učitele k žákům může být i trestaná. Když se učitel, bude až moc zajímat o žáky tak v dnešní době, to může být posuzováno, jako sklon  k pedofilii ! Pozor na to.V

0 0
možnosti
JM

djsano

29. 1. 2009 16:37
Zase

Zase jsme u stálé a věčné otázky humanitní vs. technické předměty. Jistě nepochybuji, že Vám ve vaši práci více pomáhají psychologie a podobně. Ale mnoha jiným lidem, kteří vystudovali technickou školu, naopak denně pomáhají ty integrály a periodické tabulky prvků. Jak už tu bylo řečeno, základní škola nemá vychovávat, má podat sumu základních znalostí ze všech oblastí, aby si člověk našel to, co ho baví. Navíc láska je čistě subjektivní věc a ta se naučit nedá...

0 0
možnosti
PK

kraken

29. 1. 2009 16:05
trochu strelba na snadny cil

Ona se skola hodne a casto kritizuje. Ale jak to udelat lip? Zakladni skola ma dat vseobecny prehled, protoze pak se zacek bude nekam specializovat, ale nikdo nevi predem kam (nadani a talenty by mela take objevit skola). Ano, je tam spousta zbytecnych informaci, co lidi v zivote nepouziji. For ale je, ze tak zkladba uzitecnych/neuzitecnych informaci se lisi zacek od zacka. A kdo rozhodne, co je a co neni uzitecne v budoucim zivote? Ja si taky nepamatuju nejobvyklejsi vyvozni artikly Zimbabwe, ale netroufam si rict, ze je to zbytecna informace.

JInak za predmety psychologie a etiky bych se primlouval vsemi 10-ti

0 0
možnosti
PK

kraken

29. 1. 2009 16:13
Re: trochu strelba na snadny cil

A pak je zasadni otazka - ani ne tak co ucit, jako spis jak. Kazdy predmet se pojmout tak, ze unudi i mumii a nebo naopak velmi zajimave a poutave.

Dejepis - bezne sbirka nudnuch nicnerikajicich dat,  letopoctu, jmen a pribuzenskych vztahu. Pritom historie je plna zajimavych pribehu, co by clovek sam nevymyslel :-). Fyzika, matematika-pro mnoho lidi odstrasujici priklady, ale kdyby se to podalo zajimave, verim, ze nadsenych by bylo mnohem vic (me ucitelka na stredni od fyziky neodradila, ale musim rict, ze se snazila z plnych sil). A to plati asi o kazdem predmetu.

Pak je otazka subjektivnich pristupu. Treba "kulturni predmety" (hudebka, vytvarka)-jak se ma ucit? Bud jako zminovana nudna fakta a nebo subjektivne, kdy ucitel vyrazne ovlivni zaka (ja si pamatuji,meli jsme v CJ povinne rferaty.Kamarad udelal referat o tehdy vychazejici a nezname skupine Stromboli,ktery mi dal v rozhledu urcite vic,nez nejaka pasaz o klasice,co si muzu precist v kazde huebni historii-ale dostal 4 za snahu)

0 0
možnosti
RK

Radek0075

29. 1. 2009 14:05
Škola má vzdělávat, nikoliv vychovávat.

Já jsem moc rád, že projektanta škola naučita vzorečky a né milovat bližního svého. Co je platný když se bude tvářit jak Jehovista a přitom mu žuchne most kterej vyprojektoval.   To že z vašich studií měla největší přínost psychologie je sice hezký dámo, ale většina lidí se živí prací, nikoliv kecama.   K čemu mi bude, když na mě každej hodí americkej úsměv kterým jakoby mi chtěl říct: "Ty mi taky polib, ale je to moje práce tak musim takhle čumět."

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

29. 1. 2009 12:53
A proč by

něco takového měla děcka učit ausgerechnet škola? A co rodina? Ta nic? Škola je státní instrument , přenášet čím dál víc zodpovědnosti na stát a starat se jen o svou zábavu je cestou do pekel. Konečně, prostřednictvím šikany škola vyučí spíš nenávisti než projevování náklonnosti. Howgh.

0 0
možnosti

lubossula

29. 1. 2009 13:17
Re: A proč by

R^ souhlas.

0 0
možnosti

Peyrac

29. 1. 2009 12:22
zavedení etické výchovy do škol ?

U našich sousedů v Německu i na Slovensku existuje povinný předmět, který se nazývá etická výchova. V Německu jew možné zvolit buď etiku nebo náboženství. Ale morální zásady se tam vštěpují cíleně. U nás se nněkteré kurzy etické výchovy akreditované Ministerstvem školství a mládeže pokoušejí  zavádět podobnýá předmět. Můžete číst a diskutovat na http://www.rvp.cz/diskuse/eticka-vychova  nebo na jiném linku http://www.etickeforumcr.cz  ;-)

0 0
možnosti

anžto

29. 1. 2009 10:20
?

tyto věci mají dětem snad vštěpovat rodiče...ne? ani si to upřímně neumím představit. Tak teď pepíčku, pojď před tabuli a ukaž Mařence, že ji máš rád:-)

0 0
možnosti
V

V.K.

29. 1. 2009 9:39
iluze o škole

Originální námět k zamyšlení, děkuji za něj. Osobně o škole coby instituci připravující člověka "pro život" nemám přehnané iluze. To nejpodstatnější se ve škole ROZHODNĚ nedovíte. Troufám si říci, že ani náznakem. Zato spoustu přebytečných faktů atd. - to ano.

Jak si představujete, že sama sobě porozumíte? A bude to porozumění nějak definitivní? Podle mého  můžete sebe sama lépe poznat až na pozadí konkrétních zážitků a vedle ostatních lidí. O tom lze předem těžko teoretizovat.

S tím učením vyjádřování ocenění souhlasím - to by snad mohlo spadat do lekcí o sociálních dovednostech. To je reálné přání.

Děkuji za dobrý článek. Václav Král

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

29. 1. 2009 8:29
Byly tu pokusy

s láskou ve školství, ale obvykle to skončí u pedofilie. ;-D

Já myslím, že takové upřímná nenávist mezi kantorem a studentem, to je věc, na které se dá stavět. ;-)

0 0
možnosti
IO

Ilona Ondráčková

29. 1. 2009 7:04
dost dobrej článek

protože nutí k přemýšleníR^Jinak samozřejmě psychologie Vás naučí porozumět sobě i druhým, především jejich důvodům, které je vedou k jejich chování....ale to ještě neznamená, že je za to budete mít rádaV

0 0
možnosti
  • Počet článků 399
  • Celková karma 35,34
  • Průměrná čtenost 2711x
 

Jsem věřící písničkářka, textařka, skladatelka a klavíristka. Vystudovala jsem magisterský obor sociální  a mediální komunikace a hru na klavír. 

blankafay.cz | písničkářka, textařka a klavíristka..