Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Pavel Pátek

23. 1. 2011 9:33
Jde jen o pojmový zmatek.

Systém založený na vládě kartelu finančních oligarchií kooperujících s kolektivistickým státem pod rouškou budování "společnosti blahobytu" a "světlých zítřků" přece nelze nazvat kapitalismem. O kapitalismu lze hovořit pouze tehdy, když je založen na hodnotách a tudíž morálce racionálního individualismu a kdy stát plní pouze pasivní roli ochrany přirozených individuálních práv člověka. Neznám ve světě žádnou společnost, kterou by bylo možno z definice nazvat kapitalistickou. To, co je předmětem kritiky je vice méně skrytý nebo zjevný kolektivismus, chcete-li socialismus fabianistického střihu.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

24. 1. 2011 8:37
Re: Jde jen o pojmový zmatek.

To jsou takove ty modrosvazacke reci co nas ucili na ZS v ekonomicke casti obcanske nauky v druhe pulce 90. let :-P Realita je vzdy jina. Mimochodem, co to jsou PRIROZENA prava cloveka? On ma clovek nejaka automaticky prirozena prava nez co si on, nebo jeho civilizace vymysli a ubrani? (krom prava zemrit, pochopitelne)

0 0
možnosti
N

nicolbolas

23. 1. 2011 7:09
mýlíte se

něco lepšího už bylo vynalezeno, byl to socialismus, který dobře fungoval, i když nebylo tolik zbytečného komerčního zboží

0 0
možnosti
LB

julie k.

23. 1. 2011 8:03
Re: mýlíte se

Proč tedy socialismus ekonomicky zkrachoval? Proč se ho všeholid s takovou chutí všude zbavil s výjimkou Kuby a Severní Koreje? Proč lidé ze socialistického ráje houfně utíkali a nezabránil jim v tom ani ostnatý drát na hranicích?    

0 0
možnosti
C

certik_bertik

23. 1. 2011 0:39
pokud

se vám ten dokument nelíbí, tak proč se na něj díváte. Mě když se nějaký film nelíbí tak se prostě o něm nezajímám.

Moore točí filmy tak aby lidi provokoval a oni začnou přemýšlet, což třeba našim současným filmařům a dokumentaristům zcela chybí. Lidi se sami rozhodnou jestli jeho myšlenky přijmou nebo odmítnou, lidi nejsou tak hloupí aby potřebovali nějaké rady. pokud byste chtěla aby o všem rozhodoval Ústřední výbor ODS a Nejvyšší sovět TOP 09, tak jste svým myšlením hluboko v padesátých letech

0 0
možnosti
MI

Ajetak

23. 1. 2011 1:05
Re: pokud

mě spíš přijde, že Moore děla vše pro to, aby rozumný člověk nebral vážně nic co Moore vypustí z pusy.

0 0
možnosti
VTG

vladimir.t.gottwald

22. 1. 2011 23:41
Moore a dokument?

Přiznávám, že jsem se na některých jeho filmech docela hezky bavil - i když povýtce spíš na těch starších, kdy mi ještě připadal vtipný a jím užívané formy pro mne byly nové. Ale díla, která Moore točí bych za dokument neoznačil ani náhodou. Pokud bychom nechtěli operovat termíny agitky a propaganda (k nimž má Moore mnohem a mnohem blíž než k dokumentaristice), řekl bych, že jde prostě o evidentní mockumenty. A škoda, že ve svých produktech novějších Moore vtip a nadhled už nahradil zapšklostí a zlobou.

0 0
možnosti
RC

josefbad

22. 1. 2011 21:47
Souhlas

To neni problem systemu. To je problem moralky a chovani lidi. A ty nejsou odvisle od systemu. Lidi jako Gross se svymi kristalove cistymi praktikami by byli uspesni jak v dobe feudalismu, tak za protektoratu, tak v realnem socialismu. Je to presne ten typ lidi Ulcakovskeho, Mohoritovskeho a podobnemo razeni. Ti berou system jako prostredek a cestu si najdou.

Taky bych dokazal najit spoustu prikladu, kdy system lidem zdanlive ublizuje. A byly by presne opacne  - mohl bych ukazat lidi s dekrety, kteri dostali byty za hubicku, zatimco ja jsem si je muzel koupit za desetinasoubnou cenu. Mohl bych ukazat na cloveka, ktery nekolik let neplati najem ani za sluzby a my (druzstvo) ho nejsme schoponi vystehovat, protoze je nas soudni system pomaly.

Neni to system, jsou to lidi!!

0 0
možnosti
MSV

Medvědice se vrací

22. 1. 2011 22:21
Re: Souhlas

i v jakémkoliv jiném režimu to byl problém morálky a chování lidí

0 0
možnosti
PH

petrph

22. 1. 2011 21:07
možná jen doplnit ten rozdíl,

že v Americe byl kapitalismus vybudován,kdežto u nás byl zřízen.

Čili, v Americe kde se ještě  před několika sty lety proháněli indiáni,začínala každá dnešní podnikatelská rodina "s dolarem v kapse".Každý kilometr železnice a každý most přes údolí,každá pila, každá farma, každá fabrika,každé město muselo být,dle kapitalistických principů postaveno prkno po prknu,došek po došku.Každý dávný počátečný milion musel být v podnikání vydělán, protože ukrást nebylo  ze společného komu co

Kdežto, u nás jsme v roce 1989 vyhlásili kapitalismus, moderní kapitalisti si ropzebrali to co se v téhle republice .za 40 let bolševika a možná několik set let předtím vybudovalo a nového pozitivního nevybudovali ani zblai ..Jaký div že ten kapitalismus a podnikání  vypadá u nás skoro jinak...:-)

0 0
možnosti
U

Uther

22. 1. 2011 21:00
Od

toho demagoga jsem viděl pouze jeden film a to Bowling For Columbine. Je to snůška demagogie které jsem se musel jen smát.;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 399
  • Celková karma 30,19
  • Průměrná čtenost 3894x
 

Jsem věřící písničkářka, textařka, skladatelka a klavíristka. Vystudovala jsem magisterský obor sociální  a mediální komunikace a hru na klavír. 

blankafay.cz | písničkářka, textařka a klavíristka..