Nova má křeč Superstar, která už dávno není Star..

Trochu znepokojivě sleduji to nešťastné úsilí TV Nova přilákat zpět diváky. Tedy lépe řečeno, spíše zaujmout jiné. Televizní trh se postupně proměňuje a TV Nova si bude muset zvyknout na situaci, že už nemusí být pořád v pozici jedničky.

Nejdůležitější na televizi je její programová skladba a vytvořit takovou, aby zaujala a dobře konkurovala, není určitě nic jednoduchého.

Další příčinu vidím v tom, že sledovanost televizí postupně upadá. Internet a další technologické vymoženosti nabízejí možnosti, které televize nemá, a rovněž ji suplují.

V době, kdy televize Nova začínala, stačilo opravdu jen Slunce, seno a pár facek a peníze za reklamu se hrnuly.

Přechodem z analogového na digitální vysílání dostali majitelé televizních licencí možnost rozšířit svůj program a zájem diváků se tedy přirozeně rozvrstvil.

Velké hudební show už netáhnou, protože už je jich moc. Nebylo asi úplně šťastné nasadit další kolo Superstar, když v souboji Primy a Novy, Nova se svou Talentmánií jasně prohrála.

Myslím, že prohrála, protože začala svého diváka podceňovat. Ono vcelku povrchní rozlišení, že Českou televizi sleduje intelektuál a Novu divák, kterému stačí jen nenáročná zábava, už dávno neplatí.

Český divák se chce sice bavit, ale na úrovni a rovněž ho zajímají nové trendy a novinky.

Na ty však stále častěji reagují menší kanály soukromých či velkých stanic, Internet či internetové televize, distributoři DVD apod.

Na příbalových DVD nosičích sice stále vychází spousta braků, ale zároveň tento systém distribuce nejen, že rozbil mnohdy nepružné DVD půjčovny, ale umožnil hlavně snížit cenu kvalitních filmů.

Není to tak dlouho, kdy na Oxford Street v Londýně, byly ve specializovaných prodejnách  filmové novinky mnohonásobně levnější, než v Čechách.

Konkurence je větší, divák je náročnější a v nekonečných seriálech herci v rámci získání práce tolik přestupují, že kdyby televize pustily ve stejnou dobu Ordinaci, VKV či další tituly s podobným obsazením, tak by to byla docela dobrá fraška.

Nechci jen kritizovat, bavit diváka je náročné a vytvářet kvalitní pořady taktéž.

Ani mě nebaví mačkat okénka na dálkovém ovladači v naději, že mě něco zaujme a dva lidé se na obrazovce nebudou zase jen podřezávat.

Nečekám, na Prima Love pro ženy, protože na Prima Cool mě Simpsonovi k sedačce v obývacím pokoji přibijí zaručeně.

Možná až Nova přestane přemýšlet jak mít větší vliv na televizním trhu a bude chtít přinést pořady, které nejen prvoplánově vydělají, ale také na úrovni pobaví, tak pak získá i své ztracené diváky.

A my ostatní budeme mít v televizi alespoň nějaký výběr.

 

Autor: Blanka Fay | středa 23.2.2011 14:18 | karma článku: 23,69 | přečteno: 3323x