Nejhorším zlem je lidská slabost, nikoliv církev..

Ten titulek na hlavní straně hodně provokuje. Církev, tedy hlavně katolická je zlo a komunismus, tam bylo i dobro. Ten názor je dost nesmyslný a trochu vykalkulovaný. Restituce leží v žaludku hodně lidem, a tak lze hodit tím pověstným kamenem.

Nejsem katolička, ale jsem věřící, takže nemůžu souhlasit s tím, že církev je zlem na zemi. Církev by měla být prostředníkem jak ukázat lidem milost Boží, ukázat jim Boha který nás přesahuje.

Ukazovat ateistickým Čechům Boha je často nesmyslné. Pod rouškou čtyřicetileté totality jsou skeptičtí k čemukoli, co by je nějak omezovalo. Hlavně ten Bůh, toho se ani nedotknu či nenajím, že?

Prostor blogu je omezený k nějaké hlubší úvaze nad katolickou církví a jsou k tomu jistě povolanější než já.

Tedy stručně. Zlem na zemi není katolická církev. Zlem mohou být lidé, kteří zneužijí to dobré i to nejlepší v nebi i na zemi, když zvěstují Boží poselství.

Teolog Hans Küng napsal knihu o historii katolické církve, církve, která ho zklamala, knihu o věcech, které by katolická církev jistě raději ze své historie vymazala. Touhu po moci, prodej odpustků, dvojí papežství, vnitřní mocenské boje apod. A dnešní různé kauzy ohledně zneužívání kněžími nás pak mohou vést k jedinému závěru.

Pryč s nimi!

Bohužel problémem není církev, která svou úlohu ve společnosti určitě má, ale problémem je člověk, který je slabý a často selže.

A může selhat věřící, který má na Boha ukazovat.

A může selhat i komunista, který přetaví dobrou myšlenku ve zlo, pronásledování a tyranii.

Vždycky však selže člověk, který díky své slabosti lehce přetaví Boží lásku na zlo, místo dobra.

 

 

 

Autor: Blanka Fay | středa 14.11.2012 15:17 | karma článku: 18,51 | přečteno: 1009x