Na Štědrý den by neměl být nikdo sám

Máme tu teprve listopad a já už se děsím, kdy na nás prodavači vytasí své „vánoční zbraně".Hudbu miluji, ale na Rolničky, rolničky a podobné vánoční písně, které se během listopadu začínají linout z reproduktorů v obchodech už mám alergii..

Mně se minulé Vánoce moc nezdařily, protože řešit rodinné spory před svátky nemohou posílit žádné vztahy natož rodinné. Kromě jiného se mi před mým bytem začala tyčit zánovní novostavba s předraženými milionovými bytečky a hluk byl takový, že pobyt v mém domově začal být už zdravotně neúnosný. Stěhovat se před vánoci a k tomu řešit rodinou pohodu byl pěkný dvojitý stres ze kterého se chci letos rozhodně poučit.

Chvíli to vypadalo, že na Štědrý den zůstanu sama a ten pocit bych Vám nepřála zažít. Nakonec jsem samozřejmě sama nezůstala a Vánoce jsem slavila s příbuznými a Štědrý večer s kamarádem, který nemá rodiče ani příbuzné.. Samozřejmě na poslední chvíli jsem domů vláčela stromeček, kapra a zbylé vánoční dárky. Svátky nakonec proběhly obstojně, vánoční stres zmizel a já jsem začala přemýšlet jak to dělají ti, kteří žádnou rodinu nemají.

Pokud si myslíte, že takových lidí moc není, tak Vás ráda vyvedu z omylu.. Takových lidí je vcelku dost. Staří lidé, rozvedení, ti co zrovna nemají partnera nebo partnerku, lidé bez rodin a příbuzných nebo ti jejichž rodinné vztahy nejsou zrovna moc harmonické.

Před Vánoci se k vám dostane i spoustu rad jak vše řešit. Třeba, že pokud nemáte dobré rodinné vztahy přes rok, tak už to týden před vánocemi moc nezachráníte. Gruntovat, stresovat se nákupy na poslední chvíli prý také nemá smysl. Zatím sice nemám vlastní rodinu, ale úklidová mánie mne stejně postihne jako každý rok. Okna nemyji, záclony před Vánoci neperu, ale chci mít doma čisťoučko a útulno.

Letos o Vánocích budu v kruhu rodinném a moc se na to těším. Mezi námi je však dost lidí, kteří to štěstí nemají. Pokud o někom takovém víte, tak ho třeba pozvěte k sobě domů..

Vánoce jsou svátky rodinné, ale také křesťanské a na Štědrý den by myslím doopravdy nikdo neměl být sám.

www.blankafay.com

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Blanka Fay | pondělí 3.11.2008 19:36 | karma článku: 29,83 | přečteno: 5833x