Lze dnes vyjít se stovkou na den?

Před nedávnem jsem kamarádkám líčila, jak to má skoro pětaosmdesátiletá kamarádka těžké, protože musí vyjít jen se sto korunami na den. Tedy se sto korunami na jídlo, protože z důchodu vše nezaplatí a její dospělé děti, se o ni moc nezajímají.

Nemylte se, moje kamarádka není nějaká babča kolem osmdesátky, ale čilá důchodkyně – intelektuálka, která si ještě přivydělává astrologickým poradenstvím.

Pak přišla řada i na mě. Dlouhodobá nemoc, nemožnost sehnat práci a časy, kdy stovka na den je skoro luxus. Najednou zjistíte, co se za ní dá k jídlu koupit. Konzumní chleba, který vám vydrží několik dní, máslo, sýr, nějaká šunka a mléko. Prostě prima. Lepší než jíst celý den jen těstoviny či rýži, to už vám leze krkem.

Tenhle článek není o litování mé osoby, ale o ceně jídla a lidské síle.

Nikdy jsem se moc nezajímala, zda moje kamarádka kvalitně jí. Přece jenom má každý svých starostí dost. Dnes ale vím, že to neblahé prohlášení jedné paní poslankyně o důchodcích, kteří jsou z války zvyklí, a proto se uskromní, doopravdy platí.

Nejvíce myslím podržíte přítele moudrou radou či pomocí, takže, když mi bylo nejhůř, tak mi kamarádka-důchodkyně vyprávěla, jak se dá i dnes týden přežít jen na vařeném hrachu, co všechno jedli za války a jak neměla za komunistů jeden čas práci a prodávala ráno konvalinky, aby se děti mohly nasnídat. Podotýkám, že v té době měla už vystudované dvě vysoké školy a několikaletou praxi.

Jídlo je pro mnoho lidí, hlavně důchodců, v současné době luxusem, který si nemohou vždy dovolit. Je to ostuda, když někdo celý život tvrdě pracoval a v důchodu nemá často ani na jídlo.

Politika mě přestává bavit a myslím, že dneska se dá zkorumpovat už každý, ale je třeba moudře volit, kdo a jak bude rozhodovat o státních financích, aby státní peníze neprotékaly přes nějaké SPZ ky apod. bůhví kam a aby stát, zajistil občanům alespoň důstojné stáří.

Přece jenom by se ve stáří měli lidé mít lépe než za války.

Myslím, že si to zaslouží..

 

Autor: Blanka Fay | čtvrtek 13.9.2012 16:00 | karma článku: 32,40 | přečteno: 3027x