Jeden den bez internetu a mobilu, zvládáme to ještě ?

Všichni potřebujeme komunikovat, všichni chceme komunikovat. Můžeme vyjmenovat mnoho důvodů v čem jsou média škodlivá nejen pro nás, ale i pro děti a mladistvé a stejně už ten mediální kolotoč nezastavíme.

 Je to stejné jako s vynálezem knihtisku. Začít posléze rozmnožovat knihy neustálým přepisováním by se nikomu určitě nechtělo. Kdo by se dnes chtěl vzdávat rychlosti a množství informací, které získáváme přes internet, i když  se toto médium stalo nástrojem kriminální činnosti nejrůznější úrovně a někteří z nás jsou na něm dokonce závislí.

Vezměme si například náš běžný den. Velká většina z nás už nevstává za zvuku klasického budíku, ale díky mobilnímu vyzvánění, které můžeme kdykoli vyměnit.

Před odjezdem do našich zaměstnání zapínáme televizní zprávy s vědomím, že se okamžitě dozvíme aktuální počasí venku či hustotu dopravy.

GPS v našich automobilech nás navede na cestu k cíli, aniž bychom museli pohlédnout do mapy, i když pravda pohled do klasické mapy bývá pro rychlost dosažení cíle mnohdy výhodnější.

Naše děti, či děti našich blízkých natáčejí ve škole pranice různého druhu, které pak kolují na internetu a posunují šikanu mezi věc stále více veřejnou. Každý kdo však vstoupil jako vyučující na půdu Základní školy, zejména druhého stupně však dobře ví, že zhostit se dobře role kantorské je velice náročný úkol.

Internet máme nejen na pracovišti, ale i doma. Bavíme se, nakupujeme a platíme své účty stále rychleji. Na druhou stranu se díky němu více izolujme a ne všechny on-line známe známé i v reálné podobě.

S nadšením zabavujeme naše děti počítačovými hrami a máme tak více času pro sebe.

Někteří z nás však ještě mají pořád problém s internetem a běžnou internetovou poštou vůbec pracovat a my počítačoví rutinéři to vůbec nechápeme, protože je to přece tak jednoduché a náš každodenní život si už bez internetu  nedokážeme představit.

Média tak začínají ovlivňovat každou část našeho života. Zda je to dobré či špatné a co s tím , to budeme v následujících desetiletích určitě ještě hodně řešit.

Dokážete si ještě představit svůj běžný den bez internetu a mobilního telefonu?

Upřímně řečeno já už vůbec ne ..

www.blankafay.com 

 

 

Autor: Blanka Fay | pondělí 10.11.2008 1:53 | karma článku: 14,04 | přečteno: 1918x