Ať bude na Hradě kdokoli, tak s poctivostí musíme začít všichni..

Amnestie i volba nového prezidenta, rozbouřili naši společnost nebývale. Média i občané, všichni zuřivě analyzují a hodnotí jako by se báli jediného. Nic není jisté. Absolutně chybí důvěra v naši politickou i lidskou společnost, důvěra k právu i základním morálním hodnotám.

Všichni jsou znechuceni z politiky, volby prezidenta i amnestie. „Nepůjdu volit “, tak zní nespočet hlasů. „Ten výběr je špatný a stejně se nic nezmění.“

 Výběr není dokonalý, ale pořád tu volba je. Tu jsme před dvaceti lety vůbec neměli a poslouchali jsme stále stejný projev jen s jiným datem.

Věřím, že hodně lidí bude se mnou i nesouhlasit , ale jenom politici ani prezident nic nezmění. I kdyby byl prezidentem samotný Bůh a ve vládě jen samí Andělé, tak ani to by nebylo zárukou spokojené země, která patří v korupci k evropské špičce.

Je potřeba, aby každý znal svojí zodpovědnost a na místě kde je, se snažil pracovat dobře, čestně a poctivě.

 Nevěříme prezidentovi, nevěříme politikům. Ano, máme na to právo, když vidíme, co předvádějí. Jenom ctění a dodržování morálních, nebo chcete -li etických hodnot, z nás může udělat lepší společnost.

Vyhoďte 200 poslanců a pár ministrů a dejte tam jiné. A pak zase další a další a další. A oni kradou? Zase? Korupční skandály jsou nové a nic se nemění? Problém není jenom stranická příslušnost, problémem je lidský charakter, lidská slabost a touha po moci.

Dvacet let po listopadu máme obchody přesycené zbožím, máme materiální dostatek, změnilo se sociální rozvrstvení. Přibylo chudých, přibylo bohatých a přibylo mocných.

V čem se liší západní demokracie od té naší ? Mají stejné problémy jako my, ale auta na červenou zastaví, a když do vás někdo strčí na ulici, tak se i omluví.

Ať bude příští prezidentem kdokoli, tak i nový prezident či prezidentka bude mít větší respekt a úctu k vládě a občanům, kteří ctí základní morální hodnoty a snaží se je dodržovat a prosazovat.

Na chaosu nelze postavit nic, na pevných základech a morálních hodnotách lze vybudovat slušnou zemi a společnost.

Historické základy na to máme, jenom musíme a chtít a nespokojit se jen s průměrem.

A máme právo, ne-li povinnost tyto morální hodnoty vyžadovat i od svých politických představitelů.

Možná pak i ta dnešní volba budoucího prezidenta či prezidentky, bude pro některé z nás jednodušší. 

Autor: Blanka Fay | pátek 11.1.2013 2:41 | karma článku: 16,25 | přečteno: 674x