Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

nyny.

26. 10. 2009 15:35
no

co já bych za to dala si moci koupit neupravované mléko, co normálně zkysne a ne shnije, co se z něj když zkysne dá udělat tvaroh atd. Kde jsou ty časy, když fungovaly klasické mlékárny.O automatech již bylo psáno níže, ale taková mlékárna má zas náklady na obchůdek, pronájmy, a na prodavače. Myslím, že to by se mohlo vyplatit tak jedině v případě, kdy by byl obchod v domě patřícím farmáři a ještě tak v městě. A dělat jogurty a tvaroh a pro snoby to nazvat bio, aby tam chodilo víc lidí. Takže sumasumárum,  by asi náklady byly pořád vyšší. Ale já bych si tedy to mlíko dala.

0 0
možnosti

kiv

26. 10. 2009 15:54
Re: no

Snaha cokoli někam nostalgicky vracet je lidstvu vlastní... Jenže celá naše civilizace, která se pomalu blíži k zániku, resp. postupu  na jiný level, , je založena na neustálem zvyšování produktivity ... Ještě před 80 lety bylo v zemědělství zaměstnáno přes 50% obyvatelstva a přesto ne všichni neměli občas hlad ... Jinými slovy, mít mlíko od svého farmáře do bandasky lze možná někde na menší vesnici ( a to ještě budete muset být na penzi či  mateřské aby jste si měla čas pro něj obden zajít)  ale ve městě je už to dnes naprostý ekonomický nesmysl ... Tento systém dnes ukoučovat by znamenalo   cenu litru  určitě ne pod  stovku 8-o 

0 0
možnosti

petrph

26. 10. 2009 14:57
muselo by se to spočítat

Dejme tomu třeba tu bedničku zeleniny od svého zemědělce. Když si něco objednáváte přes internet, připočítávají bratru 70-120 Kč za poštovné a balné. Bude i pak cena  na "bedničce zeleniny" výhodná tak ,aby na tom zemědělec vydělal a Vy ještě neprodělal oproti hypermarketu?

Co ten automatem na mléko.Kolik může být jeho cena? Několik set tisíc?A kolik že se tím vydělá na 1 litru mléka oproti prodeji obchodu? 3-4 koruny? A kolik že je na té vesnici potenciálních kupujících?I když, na té vesnici by opravdu stačil někdo s mlíkařskou konví, kdo by to rozlejval do přinesených lahví a inkasoval Uprostřed města si to nějak nedovedu představit...A zase by se to muselo spočítat-cena za dovoz, za prodavače, za pronájem (minimálně stánku), plus ztráty (co se neprodá do večera se asi zkazí). A pořád mluvíme jen o tom rozdílu v zisku oproti prodeji mlékárně...Možná že ano, možná že ne,hypermarkety nabízejí nízké ceny, právě proto že dokáží minimalizovat náklady dovozem a prodejem velkého množství.

0 0
možnosti

ehqmaster

26. 10. 2009 20:19
Re: muselo by se to spočítat

nene - nevěřím, že je to až tak složité. Automat už nám tady někdo nacenil, dokonce je nám všem (snad) jasné, že neprodané mléko se prostě musí večer zlikvidovat. To bych snad raději vytočil zadarmo než vylil - ale zase bych tam měl večer fronty a přes den prázdno :(

Zase se vrátím ke svému příkladu, který jsem použil kdesi dole - 500 čtenářů tohoto článku, polovina bude mít zájem o bedýnku týdně a 2 litry mléka - to už možná stojí za to vypravit malý náklaďáček na středně velké sídliště a roznosit. Klidně večer, kdy jsou lidi doma - a obchody zavřené.... nebo o víkendu...

(Sakra, víte někdo jak dlouho vydrží normální, skutečné mléko čerstvé?)

0 0
možnosti

scort

26. 10. 2009 14:37
souhlas i nesouhlas

Dobrý den,

chápu vaše závěry, ale pokud mohu soudit většinou s nimi nesouhlasím. Například v jednom městě je instalován takový automat, o kterém se zmiňujete. Na 18 000 obyvatel prodáte denně 40 až 50 litrů mléka za cenu 13 Kč/litr. Výrobce na něm vydělá, na rozdíl od prodeje mlékárnám, kde naopak ještě prodělává cca 1 Kč/litru. Ale stějně je pro něj tento postup nevýhodný, stroj na uskladnění mléka stojí cca 125 000 Kč, do něj se vkládá vak na jedno použití, cenu neznám. Uznejte sám, že při zisku z prodeje mléka z tohoto automatu, který činní zhruba 5 Kč/litr, je jen těžko výhodný a navíc, spousta zákazníků se vám už nevrátí (kdo není pravidelným konzumentem neupravovaného mléka, tak ho prostě dost dobře, až na vyjímky, nesnese).

Znám samozřejmě i opačné případy, z dotací na ekofarmu postavím restauraci, veškerá ,,eko" výroba spočívá v tom, že pustím na pastvu na jaře 5 ovcí, na podzim je zabiju a udělám hody (samozřejmě s vysokým ziskem).

Zemědělcům jejich situaci rozhodně nezávidím.

0 0
možnosti

ehqmaster

26. 10. 2009 20:24
Re: souhlas i nesouhlas

Díky za argument!

a zrovna tenhle příklad - 5 ovcí na pastvě, na podzim zabíjačka - mě rozčiluje. Připomíná mi to jednu příhodu, kdy se těsně po "revoluci" jedna známá mých rodičů chlubila, jak se měla dobře na dovolené v německu. Považte! "Oni měli toho zboží před obchodama na stojanech - a myslíš, že to tam někdo hlídal?"

Sotva se vypíše dotační program, ihned se vyrojí ekofarmy, ekokdovíco - já bych je nazval dotační eurovyčúránci. Jenom podojit (nikoliv krávu) a vydělat. Neříkám, že je to tresné - asi ne. Ale je to hnusné. Právě díky takovýmto vyčúránkům se asi my (marketingoví IT pracovníci - jak jsem byl hezky pojmenován) naladění proti zemědělcům a jakékoliv zmínce o dotacích a počasí.

Škoda - já bych do toho automatu chodil. Fakt. Ta řídká voda, co kupujeme v supermarketu se pít nedá a sýr z toho taky neuděláte. A že mám papáníčko rád.... škoda jen, že na fotce v profilu není patrný zbytek mé prostorově vyžrané (pardon výrazné) postavy.

0 0
možnosti

kiv

26. 10. 2009 14:35
Divný to přístup

a divná to doba ...

Mám-li firmu na výrobu čehokoli a nikdo mé produkty nekupuje nebo provozuji služby , které nikdo nechce, po zásluze zkrachuji. Jen u zemědělství je to jinak, řekněme tak pěkně po socialisticku a soudružsku :-/

Ohánět se údržbou krajiny je pitomost. Samoúčelná údržba krajiny nikam nevede a nic nevytváří... 

Je-li dlouhodobě na evropském trhu např. přebytek mlíka, tak jej holt neprodukujme. Až se karta obrátí a bude se to rentovat, nebojte, že se nenajde dost subjektů jeho výrobou opět zabývat ...Je zvláštní, že u všech ostatních komodit trh bez problémů funguje, jen tady se vytvářejí umělé disproporce dotacemi a podle toho to taky vypadá   Na (ne) zaměstnananost zeměděltví v podstatě příliš vliv nemá (vyjma bruselských byrokratů) tak čeho se bojíme? A´t si dotují fermáře po světě a my se zabývejme tím, co vynáší....

0 0
možnosti

bijec_vsech_tupcu

26. 10. 2009 14:56
Re: Divný to přístup

a zerme svinstvo s cinyRv

0 0
možnosti

jenomselskyrozum

26. 10. 2009 14:21
Jenom pro srovnani

pokud vim, je vykupni cena mleka v cz 6 Kc za litr. V Nemecku 22 Eurocentu coz je pri dnesnim kurzu asi 5,7 koruny.  Ale tohle v cechach radeji nikdo nerekne...:-P

0 0
možnosti

SID09

26. 10. 2009 15:46
Re: Jenom pro srovnani

To je pouze jedna strana mince. druhou stranou je kolik dostane zemědělec v Německu dotaci na tento litr mléka a kolik v ČR.  Systém dotací naprosto pokřivil obchodní vztahy a konkurenceschopnost výrobců. Je nejvyšší čas začít s jejich snižováním v celé EU - což bude mít ovšem za následek růst cen potravin. !!

0 0
možnosti

Bauglir

26. 10. 2009 13:49
Z neznámého

...důvodu se prostě stát (i EU) chová k zemědělcům jinak, než k ostatnímu podnikání místo toho, aby se choval ke všem stejně: neumíte? nepodnikejte! není to výnosné? nepodnikejte! neumíte si poradit s konkurencí? nepodnikejte!

0 0
možnosti

bijec_vsech_tupcu

26. 10. 2009 13:52
Re: Z neznámého

kdyz ti chutnaji cinska kurata prosim... kachny z brazilie prosim... V normalni zemi, si takove svinstvo ani neskrtne i kdyz stoji tretinu. Protoze se to neda zrat a fronty jsou u prodejnicek mistnich rezniku, pekaru, mlekaru. Kupuje se kvalita za penize a ne sunt za par supu. To jen cech, aby mohl posilat vic sms a mit nejnovejsi LCD TV tak radsi chcipne na nekvalitni dovozove potraviny a nase zemedelce necha pochcipat tez. 

0 0
možnosti

dr_NO_

26. 10. 2009 13:45
dotaz

proč někdo vyrábí několik let něco co pak to musí prodávat pod výrobní cenou? není nemocný?

0 0
možnosti

bijec_vsech_tupcu

26. 10. 2009 13:50
Re: dotaz

protoze jsme ochotni zrat burty za 25/kg

0 0
možnosti

krysodlak pizmovy

26. 10. 2009 13:23
tady je zase nekdo chytry jak brouk pytlik

Rv

0 0
možnosti

marka40

26. 10. 2009 13:15
marketingový IT pracovníku,

na začátku jste napsal, že dané problematice vůbec nerozumíte, což jste vzápetí dokázal. No a ta věta: neznám jiný obor, kde se vyplatí nepracovat, tak to je drzost nejtěžšího kalibru! Je vidět, že jste nikdy neviděl zemědělskou práci ani z rychlíku, natož v praxi. Já, vzhledem k tomu, že vím, jak je tato práce těžká, dobytek se musí krmit svátky, pátky, žádná dovolená, výkupní ceny jsou pod výrobními náklady - tak bych to nikdy nedělala. Práce s počítačem je pro mne mnohem  zajímavější, pohodlbější a lépe placená.  Proto vám radím: zajeďte na venkov, kupte kravín, krávy, pole, traktory, stroje a ostatní a pusťte se do toho!  Můžete objíždět odběratele, mlékárny - no prostě všechno to, co tady radíte, vyzkoušejte v praxi! A až nasbíráte zkušenosti, pak pište! Pište, jak to je fajn nepracovat v zemědělství, a jak už nikdy nic jiného dělat nebudete  - VY TROUBO.8-o

0 0
možnosti

bijec_vsech_tupcu

26. 10. 2009 13:19
Re: marketingový IT pracovníku,

tak takR^. Dosli jsme do casu, kdy kazdy muze mit na neco nazor. Ze je blby, nevadi, ale je to nazor.... A ze mu to ostatni vytknou, nakonec jsou jeste blbi oni;-D. Vot technika....;-D

0 0
možnosti

ehqmaster

26. 10. 2009 13:14
Autor ke komentářům

Víte, pánové kulavo, mypost68 a Monastusi co mě překvapilo?

Všichni umíte napsat: nerozumíš tomu. Ale už nenapíšete v čem se mýlím. Já jsem (aspoň doufám) naznačil že mě to zajímá. A sám jsem v úvodu napsal, že zemědělství naprosto nerozumím. A těším se na diskuzi - právě proto, že se určitě něco dozvím.

V normální firmě je to jasné - nevydělávám, musím změnit podnikání, anebo bohužel zkrachuju. Pokud zkrachuje větší firma, příjdou o práci lidé. Zemědělský podnik je velká firma. Mnoho krajů je na těchto firmách závislých. Ale - zase na druhou stranu - proč tedy raději nedělají zemědělci do něčeho jiného?

0 0
možnosti

mypost68

27. 10. 2009 0:06
Re: Autor ke komentářům

Nebojte se, ono na ten váš cyklus samozřejmě dojde. Například já končím příští rok mezi březnem a dubnem. Proč ne dříve? Protože minulý rok jsem na jaře zasel krmné plodiny, které by jinak nebylo čemu dát a veškeré náklady do těchto plodin vložené by dále prohloubily ztrátu, kterou mám. Chápete to vůbec? Chápete, že například krmnou jetelinu zasejete jeden rok na jaře (jako podsev), ale sklízíte teprve další rok? To znamená, že ekonomický cyklys v zemědělství je několikaletý, není to záležitost jednoho dne, měsíce nebo roku. Proto výkyvy kratšího trvání nemohou být okamžitě reflektovány. Ale nebojte se, dojde k tomu a již k tomu dochází. Naše chovy půjdou na jatka.

0 0
možnosti
  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Těším se na diskuzi s Vámi. Někdy, asi jako každý z nás, mám pocit, že některé věci prostě potřebuju okomentovat :) a idnes mi dal šanci. Už dávno