Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JA

jiand38

29. 6. 2009 13:59
K záplavě je potřeba i "inteligence"

O víkendu jsem se byl projít po Krušných horách a našel tam asi unikát, co do blbosti. Nad jednou vesničkou bylo do svahu cca1,5km bramborové pole udělané tak "šikovně", že řádky nebyli po vrstevnici, ale hezky od vrcholu kopce dolů, takže až jim tam trochu zaprší, tak nebudou muset nic sklízet a všechny brambory budou mít splavené až na návsi (příp. ve sklepích, nebo přímo v kuchyni)...

0 0
možnosti
R

rojack

29. 6. 2009 12:00
po bitvě každý generálem

ale v celé té tragédii na mě působila směšně scénka, když se redaktorka ptala muže, kterému voda vyplavila dům, zda je pojištěn a on na ni pohlédl bezradnýma očima a beze slov rozpřáhl ruce.

Do prčic lidi, proč se alespoň nepojistíte?

A neříkejte, že to nejde, není to pravda.

0 0
možnosti
ZK

SID09

29. 6. 2009 15:02
Re: po bitvě každý generálem

Já si myslím, že ti redaktoři by tam neměli vůbec vystupovat a žádat o rozhovory. Tato hnusná US praxe se mi nelíbí. Co chytrého se od těch lidí můžem dozvědět ? Jen slzy, pláč a smutek. Bohatě mi postačí záběry s komentováním ze studia. ;-O!!

0 0
možnosti
ZW

cassul

29. 6. 2009 8:18
Povodně byly a budou

Mluvil jsem s jednou velmi starou paní - pochází z vesničky, která je jmenovaná pravidelně při všech povodních a velkých deštích - téměř vždy jsou vyplavené sklepy několika domů a ves je odříznutá od světa, protože říčka zaplaví jediný most a silnici - a obyvatelé si stěžují na sliničáře, co neumí udělat cestu, na zemědělce, co mají kolem obce pole, na globální oteplování.... 

Podle té staré paní se ta říčka rozvodňovala odjakživa téměř každý rok, co její paměť a její rodina pamatuje. Jenže v údolí byly jen louky, kde pásli dobytek a mlýn, postavený na vysoké masívní kamenné podezdívce. Voda přišla, rozlila se do luk a zase odtekla. Domky stály na kopci, kam voda nedosáhla a cesta vedla z druhé strany, přes kopec. Jenže po druhé válce se obec stala vyhledávaným místem rekreace, stavěly se rodinné domky a chaty a v rámci pohodlí se stavělo kolem říčky, ta se zregulovala a nacpala do roury pod nový most, takže se nemá kam rozlévat. A místní stále opravují a křičí na všechny strany.

0 0
možnosti
ES

telmah

29. 6. 2009 11:35
Re: Povodně byly a budou

No, a o tom to je....

0 0
možnosti
MN

lunak

29. 6. 2009 8:07
Tady ani vědci nic nevymyslí!

Proti povodním  se lidstvo snažilo bránit odjakživa, ale jen s malým úspěchem. Žádné valy, regulace a deregulace toků nemohou pomoci na 100%, ale někdy pomáhají eliminovat část škod. Váš článek je přínosný pouze v jednom: přináší náznak přehledu největších katastrof z relativně nedávné minulosti a všimněte si jejich časového sledu - jedná se o poměrně dlouhá období (dvě generace, 1845, 1893), zatímco ve žhavé současnosti zažíváme v podstatě totéž ve sledu několika let (1997, 2002, 2006, 2009). Takže vaše úvodní skepse vůči enviromentalistům není jaksi na místě. Jinak ti vědci samozřejmě upozorňují na důvody dnešního stavu i na možné formy částečného řešení (malá nasákavost půdy, měnící se klima, skleníkový efekt apod.), jen někteří politici a jejich fanatičtí příznivci výsledky vědeckých pozorování ignorují, případně jim podsouvají politicko-ekonomické lobování ve prospěch výrobců alternativních zdrojů energie. Takže, jen houšť záplav, snad se pak i ostatním konečně v hlavách rozsvítí!

0 0
možnosti
RRS

(gbd)

29. 6. 2009 8:21
Re: Tady ani vědci nic nevymyslí!

Ony se ty intervaly nijak výrazně nezkracují - jen do nich zahrnujeme výrazně větší území. Ale třeba Praha má tu četnost poměrně malou (1940, 2002). Navíc z dřívějších dob nejsou běžní věřejné záznamy srovnatelní s dnešními (lidé ostaraňovali škody a nepsali o tom do novin, neštěstí lidí v Přerově bylo v Praze námětem maximálně jednoho sloupce na třetí stránce...).

0 0
možnosti
RRS

(gbd)

29. 6. 2009 7:59
V naší obci

Naše město trpívalo velkou vodou poměrně často - dokonce se voda stala i součástí jeho opevnění. Když koncem 19. století město přerostlo a zbořilo své hradby, nechal starosta vypracovat "regulační plán" řek obcí protékajících. A tak byly ve městě řeky vedeny dobře dimenzovanými koryty či sledované ochrannou hrází a před a za obcí ponechány velké plochy luk, jež může voda bez větších škod zalévat.

To poměrně dobře fungovalo donedávna. Pod městem dnes stojí šopovací centra, nad městem bystří developeři mění "plochy luk a pastvin" ve "stavební parcely drobné bytové zástavby" a ve městě alespoň v sousedscví řeky roste "občanská vybavenost" v podobě koupaliště.

Naši předkové se byli schopni poučit ze zkušeností svých předků. Ale když my na své předky kašleme, mohli bychom aspoň občas zvednout své zadky a jít se podívat, jak ta voda pěkně teče...

0 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.