Může se na veřejném shromáždění pískat?

Mítink v Olomouci: Když pískot zesiloval, pantáta Paroubek se z tribuny dovolával shromažďovacího zákona: "Ti, kdo sem přišli, a pískají tady na píšťalky, porušují zákon. Prosím policii, aby konala," opakoval z tribuny. Policie ale nezasáhla.

Flickr.com A co na to shromažďovací zákon? Bohužel tentokrát měl Paroubek pravdu, když se jej dovolával:
§ 6 odstavec (3) Je-li důvodná obava, že shromáždění bude rušeno, může svolavatel požádat úřad nebo příslušný útvar Policie České republiky, aby shromáždění byla poskytnuta ochrana. Což organizátoři předpokládali a policie byla na místě.
§ 6 odstavec (6) Nepodaří-li se svolavateli při narušení pokojného průběhu shromáždění zjednat nápravu, požádá bez zbytečného odkladu o potřebnou pomoc úřad nebo příslušný útvar Policie České republiky a vlastními prostředky vyzve účastníky k obnovení pokojného průběhu shromáždění.
§ 14 Přestupek proti právu shromažďovacímu odstavec (2) Přestupku se dále dopustí ten, kdo f) nepřístojným chováním brání účastníkům ve splnění účelu shromáždění;

Ano, je to tak, zákon o právu shromažďovacím, přijatý 27.března 1990 komunistickým federálním shromážděním Československé socialistické republiky, platí stále. A tak nepochybně i pískání či hlasité výkřiky narušují "pokojný průběh shromáždění" a takový rušitel může být vyveden policií a za tento přestupek může dostat pokutu až do výše 7000 korun. Policie v Olomouci, ačkoliv Paroubek žádal o zásah, nekonala podle zákona. Komu se to nelíbí, nechť se obrátí na svého poslance či senátora a požádá jej o změnu zákona.

Ze zákona lze tedy dedukovat, že máte na shromáždění povoleno pouze projevovat souhlas s řečníkem potleskem nebo hlasitými výkřiky "Bravo!", "Hurá!", "Jsme s vámi!" a podobně. Pískání na hubu či píšťalky, bubnování přehlušující řečníka a výkřiky typu "Svině!", "Zloději!", "Lháři!" nebo dokonce "Bijte ho!" jsou nepochybně zakázány. Povoluje se snad jen tlumené nesouhlasné bučení, ovšem jen po krátkou dobu. Mějte tedy platný zákon o právu shromažďovacím na paměti, jinak, jak se v něm v původním dodatky neopraveném textu praví, "Nepodaří-li se svolavateli při narušení pokojného průběhu shromáždění zjednat nápravu, požádá o potřebnou pomoc národní výbor nebo útvar Veřejné bezpečnosti."(§ 6 odstavec (6)). Na to, abyste vyjádřili hlasitě svůj odpor k ČSSD či KSČM si musíte svolat vlastní shromáždění. Přímý politický boj a rozbíjení veřejných shromáždění se nepovoluje. Což je ovšem těžká nuda.

Autor: Jan Bílek | čtvrtek 4.6.2009 11:48 | karma článku: 31,94 | přečteno: 2353x
  • Další články autora

Jan Bílek

Ekonomika s lidskou tváří.

22.9.2020 v 8:00 | Karma: 11,13

Jan Bílek

Nejlepší vejce jsou z nových klecí.

21.6.2020 v 11:35 | Karma: 19,13