Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZW

cassul

16. 4. 2009 9:47
Rezerva - ANO!

s tou opravnou sadou jsem se rval jednou a už nikdy víc mi to nesmí přijít do ruky. Potřeboval jsem dojet s cizím autem, které mělo rezervu s jinými roztečemi šroubů - což jsem pochopitelně zjistil až když bylo kolo s defektem dole. Tak jsem u pumpy koupil tu pitomou sadu, jakž takž jsem to vyspravil a dojel jsem přískokem od pumpy k pumpě. Nepřejte si slyšet, co jsem řekl tomu majiteli auta. Tomu už nikdy na letišti vyzvedávat auto nebudu.

Rezervu zkrátka vozit budu.

0 0
možnosti
M

MatějMatolín

16. 4. 2009 9:03
Drobná poznámka

Není od věci připomenout, že se dnes při návrhu karoserie v mnoha případech s uloženou rezervou počítá (a v budoucnu počítat čím dál víc bude) jako s prvkem deformační zóny, tohle soudruhům z ministerstva dopravy jaksi uniká ;-)

0 0
možnosti
MB

buxus

16. 4. 2009 9:23
Re: Drobná poznámka

Původně jsem to v rychlosti četl jako "dobrá" poznámka - ale ono to opravdu tak je. Máte naprostou pravdu - a čím menší a odlehčenější auto (tedy takové, kde úspora hmotnosti rezervy snad může hrát roli), tak o to více bude hrát rezerva tuto důležitou roli deformačního prvku.

0 0
možnosti
MB

buxus

16. 4. 2009 8:24
Musím s autorem souhlasit

Také jsem si donedávna myslel, že rezerva je zbytečná zátěž. deset let jsem jezdil bez defektu, nepočítám-li hřebík, o kterém jsem nevěděl a se kterým jsem jezdil za nepatrné ztráty tlaku (přišli na něj až v pneuservisu při výměně za zimní pneu). Jenže před dvěmi měsíci jsem do zánovní zimní pneumatiky chytil šroub do dřeva a ta byla prázdná velmi rychle (šroub se trefil do nejslabšího místa dezénu). Musel jsem měnit za náhradní pneu na dojezd a jet osmdesátkou asi 200 km a to částečně na sněhu (byla neděle a po cestě nebyl žádný pneuservis otevřený). Nebylo to nic příjemného a tehdy jsem si vzpomenul, jak by se hodila plnohodnotná rezerva. O úspoře hmotnosti nemá smysl mluvit, vezmu-li v úvahu kolik věcí vozíme velmi často v autě zbytečně. A ještě něco - v pneuservisu mi potvrdili, že ta opravárenská souprava stačí sotva na opatrný dojezd.

0 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.