Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

Já mám osobně spíše problém s velmi nejednotným přístupem k podobným jevům. A tak průlet ruského letadla nad cizím územím je důvodem k sestřelení tohoto letadla, i když nic nebombardovalo a nic neničilo. Zajímavé je, že NATO a USA bombardovaly nemocnici a šéf NATO, jistý Stoltenberg, by podle principu odsouzení ruského přeletu na tureckým územím, měl být prohlášen za válečného zločince před mezinárodním soudem a NATO by mělo být rozpuštěno, jako válečně zločinecká organizace. Právě tak jako armáda USA.

0 0
možnosti
RH

R59a22d12e37k 53H10r57u54b20ý

1. 12. 2015 10:25

Vážený pane, rozumím tomu, že nemáte rád Turky. Taky z Vašeho příspěvku též usuzuji, že buď máte rád Rusy anebo z nich máte strach. Možná obojí. Vaše věc, ale používat logiku desetiletého dítěte při posuzování sestřeleného letadla ... to snad nemusíte. Opravdu si myslíte, že protivzdušná obrana jakéhokoliv státu navazuje spojení s neznámým/cizím/nepřátelským letadlem až v okamžiku překročení hranice? Slyšel jste někdy o nárazníkové zóně? Opravdu si myslíte, že je bombardér, jehož výroba začala před více než čtyřiceti lety schopen (i když předpokládáme, že byl modernizován ... dost možná i několikrát) plnit své úkoly, to jest více či méně přesné bombardování, v nadzvukové rychlosti? Dobře, možná plnit jakési průzkumné úkoly anebo se letěl jen tak pokochat přírodou, ale přehnal to. Kromě záznamu z Tureckého radaru, který je naprosto jednoznačný jsem já osobně zatím neviděl žádný důkaz pro ani proti a předpokládám, že ani neuvidím. Lžou obě strany a budou v tom pokračovat, protože tak se to prostě dneska dělá nicméně zatím je to Turecko, kdo poskytl alespoň něco. Vám je to ale, jak se zdá, jasné. Mimochodem maximální rychlost tohoto technického "skvostu" ve velkých výškách je Mach 1.35 (1,654 km/h) nikoliv dvojnásobek rychlosti zvuku (https://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-24).

0 0
možnosti
Foto

Stále se nemohu dopídit, zda Rusko požádalo TR, aby tolerovala případné malé porušení vzdušného prostoru při operacích v blízkosti hranic TR.

Celá ta záležitost je divná, zatím nemáme záznam z černých skříněk, ani nějaký důkaz, zda varování bylo či nebylo a zda na to ruský pilot reagoval. ATD. Nešlo naopak o záměrnou provokaci?

A jak tuhle napsal (tuším) s. Petřík, tak to sestřelení  schválil Erdogan po předchozí konzultaci s Obamou. Vidíte, co se všechno dá za 17 sekund stihnout.

Jinak mám dojem, že o leteckém provozu toho víte ... no, víte co.

Rv

0 0
možnosti
VO

V51i18t 16O85t20a63h64a88l

30. 11. 2015 16:14

SU-24 při kroužení a bombardování cílů nalétává obvykle nižší rychlostí - kolem 600-800 km - (záznam z tureckého radaru ukazoval právě kroužení s dvojnásobným protnutím výběžku tureckého území) - dobu průletu si tedy můžete téměř zdvojnásobit.  

Tím nechci rozporovat zbytek článku, jestli byli nad tureckým územím místo 20 vteřin 35 a varovali je 50km před svým územím místo 90km v důsledku nehraje zásadní roli - turci věděli na koho střílí a vyloženě si na Rusy počíhali.

1 0
možnosti
Foto

Víte co, zkuste to takhle u hranic KLDR.

Nebo jednoduše, až bude na semaforu svítit červená, vykašlete se na ni a klidně jeďte. :-P

0 0
možnosti
MK

M96i86c30h63a35l 25K31u22r37z

29. 11. 2015 10:46

Je krásné mít prostý jednoznačný názor, ale život prostý není. Sestřelení ruského bitevníku je velmi ošemetná věc a všichni bychom asi byli raději, kdyby se to nestalo. Také by ale bylo lepší, kdyby Rusové nebombardovali Turkmény. 

Situaci turkmenské menšiny bych přirovnal k jižním Osetincům. Žijí na území státu, který nemají rádi a který je po léta utlačuje. Stejně jako Osetinci se proti tomuto státu vzbouřili. Stjeně jako oni mají na severu mocného souseda, se kterým se identifikují, kterému po staletí sloužili a který nad nimi drží ochrannou ruku.

Takže položme si hypotetickou otázku: co by udělali Rusové, kdyby Gruzie udělala tu hloupost, že by bombardovala jižní Osetince? Počkejte, to vlastně hypotetická otázka není: při první otevřené potyčce vtrhli do Gruzie tisíci tanků a zastavili se až těsně před Tbilisi. Následně Jižní Osetii fakticky anektovali. 

Je snadné nechat se svést svými pocity a začít měřit dvojím metrem. Měli bychom se ale alespoň snažit se toho vyvarovat.

6 0
možnosti

Se smyslem souhlasím, ale trochu bych to poopravil - ten výběžek má šířku kolem 2,5 km a podle údajů, které nikdo nezpochybnil, tam to letadlo bylo 17 vteřin. Z toho mi vyplývá rychlost zhruba 540 km/h. Také nikde není psané, že pokud nějaké letadlo může létat nadzvukovou rychlostí, tak jí letět také musí. Navíc asi chtěli bombardovat cíle hned za hranicemi a cíl se určitě lépe zaměří v menší rychlosti.

0 0
možnosti
JS

Že Turci to střelili na objednávku, protože už měli provokací dost....a střelili zrovna něco, co fakt jejich hranice nejspíš nenarušilo je asi fakt. Ovšem netřeba si vymýšlet.

Su24 je hodně staré letadlo, maximálka na vysoké letové hladině je nějakých 1700, přízemní pak nějakých 1300....a to je MAXIMÁLKA, kterou bitevník používá zřídkakdy, jen únikové manévry apod. Tzn autorovi počty fakt nesedí a nevim, proč má potřebu to házet do blogu Z uplynulých týdnů je jasné, že rusové si z cizího vzdušného prostoru nic nedělali a létali jak se jim hodilo - standartně bez odpovídače a bez komunikace. Vždyť jim to všude prochází dlouhá léta..., jenže Turci jsou "trochu jiní".

Stejně tak autor nemá pravdu o kiláku území. V míru je letecká nárazníková zóna 8-15 (liší se různě po světě) km na obě strany hranice. Tzn letadlo, které se do ní chystá vstoupit by mělo uvědomit obě země a mít povolení. Ve válce se země zajímají i mnohem dál, zvláště v případě velké rychlosti neznámého letadla. Turci a Syřani se mají rádi jak kočka s myší. První varování/ dotaz mohli vyslat když byl rusák 25 kiláků od hranice a ani nemusel letět kolmo k ní.

A pro zbytek expertů, kteří se tu snaží SU-24 pasovat na kosmickej rychlostní člun - je to bitevník vyvinutý v 70. letech. Nikoliv záchytný stíhač proboha!

5 4
možnosti
Foto

Všude se dá dohledat, že SU-24 má v letové hladině nejvyšší rychlost 2300 km a těsně nad mořem lítá až 1300 km /h a vy tady budete tvrdit vlastní pravdu. Možná myslíte jen toho co spadnul. Vy, jste ho určitě léta pilotoval a proto víte, že byl pomalejší a vy jste mu familiárně říkal louda.;-D;-D.

4 0
možnosti
JP

Naprosto jednoduché vysvětlení :

Vyslali : "10x Vás varujeme" ;-D

3 0
možnosti
JL

No taky by mě zajímalo, jak se to celé událo. Pokud si ty rychlosti přepočítáme ještě jinak, tak to vypadá následovně:

Letadlo letělo přes území, které přeletí za 15 sekund. Nevím, z jaké ho sestřelili vzdálenosti, ale kdyby to bylo cca 5 km, tak ta raketa k němu letí 5 sekund. Čili na celou akci, tj 10 varování, vydání příkazu ke střelbě a vypálení, měli Turci 15-5=10 sekund. To fakt nevím, jak stihli.

PS: Zkuste si spočítat, jak dlouho vám bude trvat, než řeknete 10x za sebou "Varuju tě" a pak ještě "Střílej!". Pokud ještě budete čekat, jestli druhá strana zareaguje, pak nemáte šanci to stihnout...:-)

7 1
možnosti
AT

To se nikdy přesně nedozvíme, protože každá strana bude prezentovat svou verzi, nezávislý arbitr neexistuje a pokud by náhodou existoval, bude mít problém s obstaráním věrohodných důkazů.

K vašim výpočtům: Turci letadlo mohli varovat už v momentě, kdy se blížilo k hranici, pak na to bylo dost času. Bombardér nemusel letět maximální rychlostí.

Z našeho pohledu se jedná o zbytečnou provokaci a neuváženost (oboustrannou). Na druhou stranu, mohl to být chladný kalkul ze strany Turecka a demonstrace síly.

4 0
možnosti
ZS

SU-24 není stíhačka, ale bitevník s maximální rychlostí kolem jednoho machu. To jen pro upřesnění, těch několik vteřin roli nehraje.

0 0
možnosti
VP

Ty machy jsou dva (má maximálku cca 2300 km/h).

1 0
možnosti
  • Počet článků 991
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1289x
Jsme jako hokejoví brankáři. Naučili jsme se bez masky do střetnutí nechodit a jací doopravdy jsme, je těžko zodpověditelná otázka i pro nás samotné.

Seznam rubrik