Útok na svobodu slova? Babiš ho zvládá i bez samopalu

Téma posledních dní je kromě boje proti terorismu jasné. Obrana svobody slova. Zvláštní ovšem je, že se donekonečna dokážeme bavit o tom, že si každý může kreslit muslima jak chce, ale nevidíme, že obdobná a do budoucna možná stejně nebezpečná situace nastává u nás. Na svědomí ji má oligarcha Andrej Babiš.

Těžko se mi věří tomu, že by tak diktátorský vůdce, jakým miliardář, podle vyjádření jeho obchodních partnerů i nepřátel je, neměl pod kontrolou jeden ze svých byznysů. Člověk, o kterém je známo, že nejraději vládne všemu sám, což dokázal i v začátcích svého hnutí ANO. Chápu, že jako šikovný podnikatel má zkušenost, že pokud si vše neuděláte sám, nebo aspoň neustále nebdíte nad svými podřízenými, můžete se s úspěchem rozloučit. Média by však snad měla fungovat na trochu jiném principu. Právě ona mají dbát na to, aby se člověk dozvěděl vše a názor si posléze udělal sám. Ne však v babišovské době. Může mě tisíckrát přesvědčovat kodexem, který při svém nástupu do Mafry nechal sepsat, ale skutek utek. Jak jinak si vysvětlit, že novináři, kteří v Lidových novinách sdělovali své názory na rozporuplnost výroků a činů současného ministerstva financí raději odešli při jeho vstupu do vydavatelství? Stejně tak bývalá šéfredaktorka MF Sabina Slonková, která dva měsíce po svém vyjádření, že AB nijak nezasahuje do obsahu listu, odešla kvůli sporům, které podle svých slov měla se zbytkem vedení. Samozřejmě se týkaly toho, co se v deníku píše. Nový šéfredaktor, solidární Jaroslav Plesl, samozřejmě půjde Babišovi na ruku, je zvyklý od jiného mediálního magnáta Soukupa, jehož příkazy plnil v Týdnu.

Netvrdím, že Babiš několikrát denně zvedá telefon, volá do redakce a cepuje své podřízené, co si to dovolili ve dvou z nejprodávanějších deníků otisknout, ale jeho vliv na obsah je jasný. Už se nikdy nedozvíme, jak to tenkrát bylo s StB, kolik snažení stálo vyhrát miliardový tendr na lesnické práce nebo kde finanční čaroděj vzal 20 miliard na snížení státního dluhu. Místo toho víme, kde otevřel novou pekárnu, výrobnu párků, nebo jak se má jeho nemanželka.

Právě teď, v souvislosti s tragickou událostí v Paříži je třeba se zeptat – Nemáme my náhodou taky problém se svobodou slova? Máme a velký!

Autor: Vilém Besser | pátek 16.1.2015 14:46 | karma článku: 30,60 | přečteno: 1103x