Stropnický moc říká, co si myslí a to není všem po chuti

Je nejvýraznějším mužem po boku svého šéfa Andreje Babiše. Z počátku to bylo díky serióznímu jednání, slušnému chování a dobré mluvě, na kterou má jako herec výbornou průpravu. Dnes je Martin Stropnický znovu středem pozornosti. Tentokrát je to ale kvůli své jiné vlastnosti. Uvažuje logicky a říká věci, jak je vidí. To se ovšem na politické scéně moc nenosí a ministru obrany by se to mohlo zle vymstít.

Na rozdíl od svého stranického šéfa Babiše ale Stropnický zvolil jinou metodu, než tu, která hnutí ANO vyhrála volby. Neukazuje jen na to, co je špatně a na každý svůj krok nepotřebuje desítky poradců. Dělá rozhodnutí sám za sebe, používá selský rozum. A to je trnem v oku mnohým, postupem času se obávám, že bude i jeho kolegům v hnutí. Nejvíc na sebe bývalý diplomat a zkušený herec upozornil před časem, kdy se dostal do sporu s armádním generálem Petrem Pavlem. Ten sice dosluhuje a chystá se na vysoký post v NATO, přesto mu není dění v české armádě jedno a nesouhlasí s některými kroky Stropnického. Ať už jde o vojáky střežící polovojenský vybuchující objekt ve Vrběticích, nebo čerstvě jmenování šéfa vojenské policie. Argumentuje podle řádu, který si armáda nastavila, aby nedocházelo k dosazování kamarádů na vysoké posty. A právník, kterého Stropnický navrhuje do čela kontrolního úřadu vojska, tato kritéria nesplňuje. Na to ale ministr obrany kontruje podle svého – logicky. Proč by mu někdo z armády měl navrhovat šéfa, který potom bude naše vojáky kontrolovat? Má to hlavu a patu, ale vypadá to, že většina se postavila za generála a ministr, do jehož gesce jmenování spadá, se bude muset podřídit.

Dřív zase o své kolegyni Kleslové, která prokazatelně byla agentkou StB řekl, že ji nehodlá kádrovat, to ať si voliči udělají sami a trochu rozpačitě přiznal, že když do ANO vstupoval, doufal, že se bude jednat o hnutí, v němž nebudou lidé s politickou minulostí v jiných stranách. A zrovna Kleslová, která usiluje o post 1.místopředsedkyně, má za sebou anabázi v ČSSD. Oplátkou Stropnickému nebylo umožněno vystoupit na pražském sněmu strany, protože dostatečně brzo nepožádal, aby mu byl dán prostor.

Suma sumárum, jedno s druhým, výsledek je jasný. Možná i Stropnického výstupy znamenají, že jako kandidát na 1.místopředsedu neuspěl. Zřejmě se i členové dokonalého hnutí ANO bojí, aby někde neřekl, co se jim a hlavně jejich vůdci Babišovi, nebude líbit. Ale trochu revolty mají asi Stropničtí v rodině. Jeho syn Matěj ze Strany zelených zase zlobí na magistrátu a je velká vůle ho odvolat. Já osobně ale Martina Stropnického považuji za dobrého ministra, jen by mu asi víc slušela kultura, kde by dokázal změnit nefungující úřad a nebyl by při tom tak na očích, jako na obraně. I když v jeho případě bychom o něm určitě slyšeli také dost.

Autor: Vilém Besser | čtvrtek 5.2.2015 13:44 | karma článku: 32,04 | přečteno: 4669x