Renčovi stouplo vyznamenání do hlavy, kéž by v ní měl i něco jiného

Oslava československé státnosti, vyznamenání osobností, které se zasloužily o rozvoj, slávu, uznání a rozkvět naší republiky. Nebo spíš cirkus okresního formátu, fraška, kterou dirigovala přímo hlava státu? Spíš to druhé. Když den po ceremoniálu vrátil vyznamenání režisér Jan Němec, ostuda byla zpečetěna. Kdo si ji ale udělal největší? Jednoznačně Filip Renč, kamarád prezidenta Zemana, který si dovolil svého zkušenějšího kolegu z branže označit za hloupého staříka s gerontofilními názory.

Původně to vypadalo, že jediný, kdo z oceněných nemá úctu ke slavnostnímu ceremoniálu je režisér Sedláček, který se ani neobtěžoval dodržet dress code a pro ocenění si přišel v mikině. Jestliže tím na sebe chtěl upozornit jako nezávislý bohém, vryl se do paměti národa spíš jako buran, který zřejmě doma nemá ani sako. Den nato se ale nechtěl nechat zahanbit další z filmových tvůrců a Sedláčkův „přísedící“ Filip Renč a začal kázat moudra. Ano, Renč je ten člověk, kterého si možná pamatujete jako dětského herce, průměrně úspěšného režiséra a Casanovu. Tyto kvality ovšem stačily na to, aby prezident svěřil jmenovanému „umělci“ dvě důležité věci. Natáčení svého předvolebního klipu a státní vyznamenání. Těžko sahat Milošovi do svědomí, možná druhá ze jmenovaných věcí byla součástí honoráře za úspěšné promo, které vyhouplo Zemana na trůn.

Že si ovšem při přijmutí medaile Renč začne myslet, že opravdu v rybníčku českého showbyznysu zastává neoddiskutovatelnou pozici a je státotvůrcem, to je silná káva. Jak si vůbec člověk, který má s minulostí našeho státu společného jen to, že jako malý hrál Julia Fučíka a zfilmoval několik nestárnoucích melodií v Rebelech, může dovolit brát do úst Jana Němce. Režiséra nesporných kvalit, kterého ocenil jediný opravdový prezident v novodobých dějinách ČR Václav Havel? Nenarostl vám, pane Renči, hřebínek nějak rychle? Zeman nebude prezident věčně a lidé v téhle republice si hodně pamatují. A jestli je něco, co náš národ dělá s velkou radostí, je dávat někomu cokoliv sežrat.

A vzhledem k tomu, že kromě pohrdání Janem Němcem si všichni moc dobře pamatují i to, jak Filip Renč dosáhl direktorské židle u Sanitky 2, odkud vyšoupl Jiřího Adamce, režiséra legendární první série, přeju hodně štěstí a profesních úspěchů. Snad bude Miloš zase brzo točit nějaký klip.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Besser | pátek 31.10.2014 13:50 | karma článku: 20,91 | přečteno: 724x