Mediální válka magnátů? Jasný vítěz AB

Týden se pouští do Babiše. Mladá fronta DNES do Soukupa. Dva mediální magnáti, jak se u nás s oblibou říká, jsou prý na válečné stezce. Není ale realita jinde? Chce se vůbec v dnešní době někdo rozhádat s ministrem financí, nejde spíš jen o nějaký rádoby spor? Jeden potřebuje druhého a třetí, Daniel Křetínský, se může jen smát. Neprovokuje ani jednoho a to se mu ve finále vyplatí nejvíc.

Server Mediaguru se zamýšlí nad tím, že Soukup, pomocí své Empresy, a teď konkrétně časopisu Týden, škádlí Babiše kvůli korupčníkovi v jeho sněhově bílém hnutí ANO. Na to konto MfD druhý den kontruje informací, že Soukupovi nohsledi z Týdne vyzvídají pokoutně něco na Policejní akademii. Zní to zajímavě, ale upřímně řečeno, náš mediální rybníček neposkytuje tolik prostoru, aby se dva největší hráči mohli mezi sebou pustit do boje. Logicky – půjde někdo proti ministrovi, který je v současnosti víc než premiér s prezidentem? Je pravda, že Jaromír Soukup má velkou moc, obzvlášť na poli reklamy. Jdete proti němu, nevyděláte, tak se to jmenuje. Nikdo to oficiálně nepřizná, přesto to všichni vědí. Ale na stranu druhou, nemůže svými tituly (Týden, Instinkt, Sedmička) dosáhnout takového vlivu jako Babiš s MfD a Lidovými novinami. Tyto deníky jsou doteď nepochopitelně brány čtenáři jako solidní noviny.

Je pravdou, že Soukup disponuje určitou mocí, ale Babiš je už vlastně všemocný a je jen otázkou času, kdy se provalí jeho spojení s jednou komerční televizí. Na to TV Barrandov, spadající pod Empresu, nemůže nikdy dosáhnout. Miliardář sice z vydavatelství v Braníku přetáhl několik lidí, ale kromě Františka Nachtigalla, který je nejmenovaným šéfem DNES, šlo pouze o vojáky pera, kteří napíší, co se jim řekne. Proto se Jaroslav Plesl mohl s šéfa Týdne stát vedoucím mužem MfD. Je zkrátka zvyklý nezlobit šéfa.

Vítězem údajné žabomyší války je tak Daniel Křetínský, majitel bývalého Ringieru, vydavatele Blesku. Nejde proti Babišovi, ani nepíše nic zlého o Kateřině Brožové, přítelkyni Soukupa. Nepsaná dohoda, kterou každý, kdo chápe situaci, dodržuje. Andrej nám dá fotky ze soukromí a Mirek reklamu. Vlk a koza, jak klasické. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Besser | úterý 3.2.2015 22:53 | karma článku: 8,60 | přečteno: 488x