Chvála filmu Ve stínu je přehnaná

Nejlepší český film loňského roku, umělecké dílo, napínavá detektivka, mistrovská práce. Taková tvrzení provází film Davida Ondříčka Ve stínu. Buď jsem právě viděl nějaký jiný snímek, nebo už ničemu nerozumím.

Chápu, že při výběru mezi českými filmy, které naši tvůrci dokáží vyplodit je, jak se říká, jednooký králem. Proto bych se vyhnul tvrzením, že tak dobrý film jako je Ondříčkova skoronovinka, jsme dlouho neviděli. Musí se nechat, že vizuální stránka filmu nemá chybu a co se týče výběru scén, skutečně se většina odehrává ve stínu. Sotva to ale dokáže nahnat tak ponurou atmosféru jako třeba stále deštivé dny ve Fincherově Sedm.

Děj připomíná jednu z epizod Hříšných lidí města pražského, jen roztaženou do delší stopáže. Stejně tak se setkáme se zloduchy, kteří vlastně nejsou až tak zlí, a když jim vyjdete jako policejní komisař vstříc, oni vám vrátí stejnou mincí.  Novinkou, kterou v poslední době snad musí mít každý film, odehrávající se plus/minus deset let před nebo po válce je řešení židovské otázky. Chápu, že by se na zvěrstva, která se za války menšinám děla nemělo zapomínat, ale cpát to za každou cenu do každého dobového filmu, nevím, nevím. V případě Ve stínu mi to přijde dost kontraproduktivní.

Hereckému obsazení jednoznačně vévodí Ivan Trojan. Ale kdo taky další. Ondříček standardně obsadil všechny své koně, takže skoro víc prostoru než Jiří Štěpnička dostane Marek Taclík. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tento herec prostě neumí mluvit a hodí se opravdu spíš do komedií, než jako příslušník Státní bezpečnosti, takže bídák. Trojanovi ještě ze začátku zdatně sekunduje David Švehlík, ale tím tak herecký „koncert“ končí. Aspoň, že v rámci dobrých rodinných vztahů malou roličku dostala i matka Ondříčkova syna Martha Issová nebo Trojanova žena Klára, kterou ale scenárista neobdařil ani jedinou větou.

Zkrátka a jednoduše, kritikům i divákům stačí málo a dokážou film vynést až do nebes. Já za sebe říkám: Ve stínu je špatná detektivka s výbornou kamerou a největším zážitkem je tramvaj jezdící po Václavském náměstí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Besser | středa 10.4.2013 21:12 | karma článku: 31,29 | přečteno: 4232x