Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Poznámka adresovaná manželovi VÝBORNÁ ;-DR^.

Jinak se obávám, že si skotačení v pohanských dobách trošku idealizujete ;-). Ve starověkých kulturách na nevěru manželky pamatovalo nejen právo rodinné, ale i právo trestní! Ve starověku (v předkřesťanských dobách) se vedle sebe vyskytují jak monogamie, tak polygamie (polygamie nebyla převažující).

A samotná polygamie měla více podob, ne vždy si manželky byly rovny a manžel jim byl povinován stejným zacházením. Někde byly tzv.vedlejší manželky zcela bezprávné a byly podřízeny nejen muži (to vždy), ale i hlavní manželce, která rozhodovala o jejich běžných denních záležitostech.

Jako vedlejší manželka byste určitě odpověď na otázku z nadpisu znala ;-);-D...

1 0
možnosti
AK

dodatek: křesťanství přineslo jako novum nemožnost rozvodu, ne monogamii.

0 0
možnosti
VN

Napadlo Vás někdy, že věrní jsou hlavně muži, kteří mají nízké sebevědomí a neváží si sebe sama? :-)

1 1
možnosti
FV

Jednoznačně užitečná.

Je to dostečná odpověď? :-)

10 1
možnosti
Foto

Možná je nás lidí víc "typů". Někdo spíš monogamní, někdo ne. Ani jedni za to asi moc nemůžou (ony ty labutě zas tak úplně monogamní nejsou, to je krásná a zažitá pověra). A příroda nám nadělila žárlivost, jako obrannou reakci. Chráníme si "hnízdo a mláďata". Je to prostě hluboko "v genech", tak to asi nějaký význam mít bude.

x

Ale Vaše lehkost myšlenek je milá. Takový let motýlů nad lehce zkvašeným nektarem. Pamatujete si z večerníčku přiopilého Emanuela? Ráda Vás čtu.

0 9
možnosti
FV

B-žínku, jdu si znovu přečíst Darwina a Bibli. Na ty "odbornosti" jste přišla sama? Nebo vám to někdo nakukal?

"Příroda nám nadělila žárlivost..."

WTF???

9 0
možnosti
FV

Paní Peldová.."Život semele tolik tenisových turnajů, ze všech možných stran, že je potom rád, za toho jednoho (našeho) "božského"...

To jste si musela tolikrát zaš..promiskuitnit, abyste na tohle přišla? A máte HO? :-)

6 2
možnosti
MS

Monogamie je užitečná a prosím, nesrovnávejte sex a tenis. Jistě, oboje činnosti jsou fyzické, ale nedají se srovnat, protože při sexu, i když je to jenom a jenom sex bez lásky, jde o intimitu, jste většinou u něj nazí, tenis je něco jiného. Připadá mi, že obhajujete nevěru a nikdy neříkej nikdy, i ty které si byly jisté, že by odpustily jen tu fyzickou nevěru, se mnohdy zachovají v realitě jinak. Ono to je totiž mnohem horší než Miláčku, tak jsem si zahrál tenis se Součkovou. Pro lidi je možná nepřirozené být s jedním člověkem a být věrný, ale otázka je vždy, co můžu získat a co ztratit. Stojí mi ten skvělý orgasmus za poničené vztahy s dětmi a ženou, se kterou jsem prožil dobré i zlé?Aféru je lehké začít, ale ukončit ji není tak snadné. Nevěrou ukazujete, že si nevážíte nejen partnera, ale i sebe sama a pokud jsou i ve hře děti, tak i těch dětí. Tiger Woods je krásný odstrašující příklad. Odpustila byste mu?

A jinak by mne zajímalo, proč si říkáte Beso, jste Češka?, v poslední době se vyrojila spousta rádobysvětáckých afektovaných Češek v Česku, rozených v Česku, které rády usekávají ová a hrají si na něco.

6 0
možnosti
FV

Já tedy hraji tenis se Součkovou téměř každý den a Veselská proti tomu nic nemá. :-)

5 0
možnosti

Jak se jedná o sex, v diskusi je Peldová a Medková. Jen se divím, že ještě nedorazili Boháček a šesták.

Btw, monogamních tvorů je mnohem víc, stačí "gůglit".

Ale jinak dobrej článek, to vypointování na konci .... Mám pro Viktorii zvláštní slabost. Zná ona už Vladimíra Kroupu, nadsamce, básníka a milovníka?

8 0
možnosti
Foto

To se mýlíte, já pouze ráda čtu blogy Viktorie. A nemůžu za to, že jsou skoro všechny o sexu:-)

1 4
možnosti
Foto

Myslím autorko, že pojmovým protikladem monogamie není bezbřehá promiskuita, ale polygamie - teda simultánní dlouhodobej vztah k několika partnerům nebo partnerkám. Mě takový uspořádání neláká, ale kupodivu vím o dvou případech, kde to za vzájemného souhlasu všech zúčastněných celkem dobře funguje. Uznávám, že to asi není nic pro měšťáky a chorobný majetnický žárlivce, já na tom osobně ale nevidím nic k pohoršení. Nechť si to každej zařídí jak mu to vyhovuje a jak se na tom dokáže domluvit.

8 1
možnosti
Foto

Také jsem si myslela, že pokud má článek být o monogamii a její údajné škodlivosti, že bude vyzdvihovat výhody polygamie... Byla jsem zvědavá, jestli se autorka přikloní spíše k tomu, aby měl muž více manželek nebo naopak bude preferovat 1 manželku a více mužů ;-) Takže pro mě bylo trochu zklamáním, že se nakonec jedná pouze o jakousi obhajobu občasného "střídání" partnerů.... Závěr, kde se autorka snaží oddělit "sex" od "lásky"  a přitom svého muže jemně varuje před nevěrou, mě přesvědčil o tom, že ani sama autorka zase tak volnomyšlenkářská nebude. Podle mého názoru nikdo ještě nevymyslel nic lepšího pro výchovu dětí a soužití muže a ženy než monogamii a věrnost V

3 6
možnosti
MV

Jak bych to řekl? ..... Nejsem lakomej, tak bych monogamii přál všem sousedům a známým. .... Ale nemohou mít všichni všechno, tak já osobně bych se jí skromně a dobrovolně vzdal, v jejich prospěch.

_-1-_

5 3
možnosti
JC

Velmi se mýlíte.

Monogamii k nám nepřineslo křesťanství.

Monogamie byla pro indoevropské národy typická dávno před křesťanstvím.

Dávno před tím, než Římané dobyli předoasijské říše a království a seznámili se s judaismem a jeho Desaterem, existovala v římském právu podrobná a přesná úprava manželství. A polygamie se netrpěla, nevěra rovněž ne, prostopášný život ani náhodou a ideálem byla panna Vestálka nebo ctná matrona - matka rodiny.

Když přišlo křesťanství, neprosazovalo v tomto směru nic nového - jen to, co Římané v tu dobu částečně ztratili a sami po tom toužili právě jako po ztraceném ideálu.

6 0
možnosti
VB

Děkuji za doplnění informací, Jardo ;-)

1 5
možnosti
  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5315x
Nadšená cestovatelka, zanícená tanečnice a také tak trošku spisovatelka. Věnuje se zejména ženským tématům a převážně nevážně. Neb humor je jí víc, než vlastní. 

Vydala zatím pět knih. V roce 2012 debutovala lechtivým čtením Sbírka motýlů, o rok později přišla neméně pikantní Sebelhářka a následně Dívka s vůní manga.

Čtvrtá kniha je o síle, energii a spiritualitě ženy. Kdybych tě nepotkal...  následována volným pokračováním: Když jsme se potkali... 

 

http://www.viktoriebeso.cz/ https://www.facebook.com/ViktorieBeso

viktore.beso@gmail.com