Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KS

Teda pane Buquoyi, to je ale ptákovina.

0 0
možnosti
KS

V době založení Berlína se nedá mluvit o češtině, ale spíš o staroslovanštině. Stejně tak se nedá mluvit o Češích. Čechem byl tehdy každý, na koho se vztahovala moc českého knížete. A toto platilo až daleko do novověku.

0 0
možnosti
JT

J39i76r23i 65T71i55c92h76y

31. 7. 2020 6:02

V te dobe pravdepodobne zapadni Slovane mluvili stejnou reci, staroslvanstinou. Podle urcitych odborniku se da rici, ze polstina od se jasne odklonila od cestiny ve 14. stoleti. Cele uzemi vychodniho Nemecka bylo obydlene Slovany. Uvedena jmena jsou tedy slovanskeho puvodu, z nehoz se take vyvinula cestina.

1 0
možnosti
GK

Jméno Berlín je pravděpodobně odvozeno od slovanského termínu br ́lo nebo berlo s významem 'bažina, bláto, vlhké místo....

4 0
možnosti
ED

Článek dobrý, ale ta čeština dostala na frak :-/

0 0
možnosti
Foto

A nebyl on Praotec Čech nakonec Lužický Srb?

0 0
možnosti
Foto

Že by se našel další počin našeho zapomenutého génia Járy Cimrmana? Nebyl to právě, který na to upozornil první?

0 0
možnosti
JH

J21a65n 93H86i60r69š

30. 7. 2020 9:38

Založil ho praotec Berwid. Důkaz? Berwid-Berlin. Je to jasné jak facka, ne?

1 1
možnosti
Foto

Liduprázdné a bažinaté země mezi Odrou a Labem osídlili jako první Slované. Před třinácti sty lety tam začali z kmenů, proutí a hlíny stavět první sídliště. Později Slované založili městečko na pravém břehu řeky Sprévy bylo poprvé zmíněno jako Berlín roku 1244. Jeho název pochází ze slovanského názvu pro močály a bažiny – berlo. A přípojka „in“ znamenala „být vevnitř“. Takže Berlín, to je město, které leží v bažinách. Dnes je situace jiná. Bažiny vyschly a neúrodný Berlín leží na písku. Polabští slované žili od Hamburku až k Rujaně Usedomu, kde i dnes jsou ěstečka, která májí svůj název původu slovanského. Prusové byli původně slovanský kmen.

8 0
možnosti
JM

Ano, zhruba takto to bylo.

1 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.