Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Sice pozdě, ale přece. Opět děkuji za "odpolitizovanou" historii. Pouze nemohu souhlasit s tím, že nebýt USA, tak by Evropa byla bolševická nebo nacistická, případně obojí (což se nevylučuje;-D). Ale ona Evropa taková je a to i pod vedením USA. Vždyť co je EU??? Také nevím, jak by ČR (ale i RU) jako mnohonárodnostní stát fungovala. Národnostní rozbroje jsou v Evropě jako sud prachu, kromě nás např. bývalá Jugoslávie, Belgie, Španělsko. V Americe je především každý Američan, na rozdíl od Evropy, kde je každý především Němec, Francouz, Polák, Maďar,,,,,,,,atd., ale i tam začínají být také národnostní třenice, nejvýraznější byly sice mimo USA a to Kanada (francouzsko-kanadské) ale USA taky

Pokud vím, tak na konferencích v Teheránu a Jaltě, jsme byli dány do sféry vlivu Stalina (tedy nenápadný Mnichov) a přes to vlak (ani Marshalův plán;-D) nejede. Tedy M-P byl jakousi investicí USA, dostat země do ekonomické závislosti na USA, což se s výjimkou Polska povedlo

1 0
možnosti
MH

Pane B.B.  Můžete mít pravdu, jenže svět, i Amerika, se dnes mění mnohem rychleji než my stárnem, mnohem rychleji než stačíme sledovat. Amerika k tomu horšímu. Pardon, nejhoršímu.

Jsem vděčen ........ tehdejší Americe. Děsím se dnešní.

0 0
možnosti
VP

Bonmot (fr. bon mot: dobré slovo, pikantnost) lze vyložit jako vtipné slovo, vtip, rčení nebo také úsloví.[1] Často se objevuje jako krátký citát známé osobnosti se satirickým podtextem.

Že by Covey měl tendenci k satirickým výrokům mi není známo.

0 0
možnosti
Foto

O18t27t85o 11Č78e20r33n34ý

19. 11. 2014 18:26

Leccos je pravda, především Francie tlačila na rozbití RU, aby tím vytlačila možného konkurenta z Evropy, když Německo bylo poražené. Velká Británie byla proti, ale zase jí moc nezajímaly evropské problémy, měla svoje starosti s koloniemi, ty jí živily.

Pomoc USA bych nepřeceňoval, vždy za svoje úsilí, které bylo i v jejich vlastním zájmu, něco dostaly. Však pozitivní vliv vzoru demokratické společnosti je nediskutovatelný.

Pravdu máte v tom, že jsme určitou pomoc mohli obdržet, ale když se dává najevo, že se o ní nestojí, těžko se bude někdo vnucovat. Tady je ale třeba říci, že selhalo i americké diplomatické zastoupení, kdy si velvyslanec hleděl více svých soukromých obchodů a milenky, než vlastní práce, takže informace zpět do USA přicházely silně zkreslené.

3 0
možnosti
Foto

Pane kolego Černý,

   píšete "Pravdu máte v tom, že jsme určitou pomoc mohli obdržet, ale když se dává najevo, že se o ní nestojí, těžko se bude někdo vnucovat."

   Já mám sice pravdu i ve všech zbývajících faktech, ale to teď nechci rozebírat.

Dovolte abych Vás pouze doplnil. Nejenže se o nabízenou pomoc nikdo z nekomunistických politiků nezajímal, mám pane kolego dokonce podezření, že tito lidé, ve svém amatérském politikaření a ideologické naivitě si nebyli tehdy vůbec vědomi těch katastrofálních následků pro celý národ, spojených s odmítnutím amerických snah v poválečné střední Evropě. Zde je třeba hledat všechnu tu hrůzu, která po roce 1947 následovala...[>-]EU

0 0
možnosti
MD

Jo, jo, byvala kdysi Amerika, to jeste byl dolar dolarem, nedluzila cinskym komunistum a nevnucovala se svetu kam se clovek jen podival. Casy se zkratka meni.

7 1
možnosti

Takže až na toho Havla karma :-)

2 0
možnosti
Foto

Paní Sylvo,

až na toho Havla, Vám srdečně děkuji! [>-]EU

0 0
možnosti

Havel se po listopadu dopustil téhož jako Beneš a spol. - dohodnul se s komunisty. A jen kvůli tomu je na tom naše společnost tak, jak je - bývalý komouš prezident, bývalý komouš předseda ústavního soudo, estébák ministrem a šéfem nejsilnějšího politického subjektu, bývalí komouši a estébáci nejbohatšímu lidmi....

4 1
možnosti
VP

Dobrá otázka zní proč je lidi volí?

4 0
možnosti
Foto

Bez světových válek by USA nyní nebyly jedinou supervelmocí, která diktuje světu z pozice síly, ať již vydíráním, tak vojenským napadáním jim nepohodlných států.

Na obou světových válkách USA nepředstavitelně zbohatly a zvýšily svůj politický a vojenský vliv.

Co se týká II. světové války, tak Rusové by pravděpodobně porazili Hitlera i bez USA, ale je možné, že by bolševizmus poté byl v celé Evropě. Je otázkou, jaký režim by nyní bez USA v Evropě byl. Po krvavém diktátorovi Stalinovi přišli umírněnější vůdci a Gorbačov byl docela demokratem.

Takže je problematické říct, zda máme být USA za něco vděční.

4 2
možnosti
VP

Objektivně byly USA demokratičtější a ekonomicky efektivnější, proto padla železná opona.

Otázka zní, jaký je vývoj z hlediska míry demokracie a ekonomických příležitostí pro občany v porovnání řekněme 60, 70, 80, 90 léta a nyní?

Jaké jsou trendy jak se mění distribuce majetku?

Má někdo po ruce relevantní informace?

1 0
možnosti
VP

Myslím porovnání v USA resp. západní části EU.

1 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.