Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Škoda...nemuseli bychom se učit anglicky :)

0 0
možnosti
ZB

Vážený pane Berwid- Buquoyi, Ráda čtu Vaše články, i když jsou někdy tak trochu absurdní. Musím ale říct, že o učení Habsburků česky jsem zatím neslyšela. Slyšela jsem od svého dědečka, který ostatně c-k důstojníkem byl, že od těchto se očekávalo, že budou umět všechny jazyky monarchie na úrovni, aby mohli velet. Ale o speciální české výuce se nezmiňoval. Ostatně Otto Habsburg česky také neuměl . Uměl ovšem maďarsky velice dobře , skoro stejně dobře jako já a já umím maďarsky na úrovni rodilého mluvčího. Pravdou je, že země Koruny České byli hodně průmyslové, ale to lze spíše připsat k dobru měmeckému živlu, zvláště v pohraničí. Praha byla ještě ve dvacátých letech 20. století víceméně zpola německá. Pokud nevěříte mému prastýci, který v Praze na Německé Tech. Universitě studoval, tak si počtěte E.E. Kische. Který ostatně německy psal. JInak rozbití Monarchie želím s Vámi. Mohli jsme se v Evropě cítit daleko jinak a lépe než teď. O staletích tradic nemluvě.

1 0
možnosti
Foto

Paní Zuzano,

ne zcela úplně máte pravdu.

Otto Habsburk česky uměl, protože jsem s ním sám mluvil a to dokonce několikrát. Znám dobře i jeho dceru Walburgu - ta ovšem česky neumí.

Maďarsky uměl Otto lépe než česky, ale přesto v Praze žádal studenty, aby mu kladli otázky v češtině a odpovídal na ně v němčině, neboť se mu v češtině nedostávalo slov - hlavně odborná čeština.

Praha byla ve 20 letech nikoli zpola německá, nýbrž pouze z jedné třetiny.

E.E. Kisch psal německy i česky, ale většinou mluvil česky i když byl pražským židovským Němcem. Byl velice dobrým kamarádem Kuděje, který německy neuměl. [>-]EU

1 0
možnosti
JJ

Jako sranda je to dobré. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Pane Junek,

jako sranda je to dobré a jako fakt také!

Každý si může vybrat, co se mu lépe hodí...[>-]EU

0 0
možnosti
RJ

Pro uši českého národovce ten váš článek bude možná znít jako rajská hudba, skutečnost jest však poněkud jiná. Počínaje výrazem knedlíky, které vznikly z německého knödel (a nikoliv naopak) a konče glorifikací hospodářsko-ekonomických úspěchů českých zemí, (které šly do značné míry na vrub mimořádně vyspělému německému průmyslu v Sudetech).

Pravdou je, že Friedrich Falcký o silné germanizaci českých zemí snil, což se však stejně začalo po Bílé hoře ve značné míře provádět. Ostatně, tento chabý panovník byl jen východiskem z nouze, když bohužel předčasně zemřel Pan Albrecht Jan Smiřický, se kterým se na český trůn místo Habsburků původně počítalo...

2 0
možnosti
JL

Pro pořádek. Nejprve byl německý Knetling (hnětenec) - zčeštěné na knedlík

A z toho zase vznikl - Knödel.;-D

3 0
možnosti
VN

Ti, kdo by snad ještě měli snahu brát tvorbu a i osobu Alberta Nepomuka vážně, nechť si přečtou tohle:

http://berwidbuquoy.blog.idnes.cz/c/189044/Prvnimi-ve-vesmiru-Americane-Shepard-a-Grissom.html

Včetně velice bohaté diskuse.

0 2
možnosti
Foto

Pane Novotný,

mám opět obavy o vaše duševní zdraví!EU[>-]

0 0
možnosti
SB

Píšete, že byste byl již druhý Buquoy, který by se za pokus stát se hlavou státu dostal za mříže. Z této formulace vyplývá, že jeden už se pokusil stát se hlavou státu, tedy českým králem, v podstatě o český trůn připravit Habsburky.

Když jsem vám před časem předhazoval, že se vaši předkové dostali na své české pozice poté, co po bitvě na Bílé hoře Ferdinand II. konfiskoval statky předbělohorské šlechty, reagoval jste tím, že ty konfiskace byly správné, protože Ferdinand II. byl řádný český král a vzbouřenci neměli právo jej prohlásit za sesazena z českého trůnu.

Já nechápu, jak je tedy možné, že jedni, kteří se o to evidentně pokusili, jsou podle vás zrádci a majetek jim byl konfiskován právem, zatímco jiný, který se podle vašich vlastních slov pokusil o totéž (já si myslím, že se o to tehdy ani pokusit nemohl a že to silně přeháníte, nicméně vy jste to slovo "pokus" napsal sám, tak vás beru za slovo a polemizuji s vámi v tomto směru), byl vlastně hrdina.

Vycházíme-li z vašich slov, že se pokusil stát se českým králem, tak jak je možné, že české šlechtice z let 1618 až 1620 považujete za zrádce, zatímco svým předkem se chlubíte jako hrdinou?

Proč tedy neměl být rodu Buquoy též konfiskován veškerý majetek, jako byl majetek konfiskován českým stavům po bitvě na Bílé hoře?

Proč považujete Budovce, Haranta nebo Kaplíře za zrádce a svého předka v podstatě za totéž , tedy za pokus sesadit vládnoucí Habsburky z českého trůnu (což si myslím, že silně přeháníte, nicméně to slovo "pokus" jste napsal vy, a tak ho nemusím obhajovat já, nýbrž je na vás, abyste ho obhájil) za hrdinu?

1 0
možnosti
Foto

Pane Beneš,

jako vždy to máte tak zmotané, že nevím, kde bych začal.

Článek jste si špatně přečetl a polovině jste vůbec nerozuměl.

Kde píši, že nějaký z mých předků chtěl zničit Habsburskou monarchii?

Naopak všichni jí všemi prostředky chránili a žádali radikální reformy celé říše, aby se co nejdále udržela. Zde ovšem někdy naráželi na neporozumění samotného císaře a jeho kamarily.

Bitva na Bílé Hoře bylo ozbrojené povstání proti panovníkovi a pokus nastolit německého kurfiřta "českým" králem. Šlo o to připojit České země k Německu a jejich obyvatelstvo poněmčit - to byla představa Friedricha von Pfalz. [>-]EU

1 0
možnosti