Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AT

Antonín, topič

25. 5. 2011 15:14
No,

rád bych viděl dokument, kterým se Německo zavázalo podporovat agresivní výpady jiných členských států NATO.

Jinak budu nucen Bukoje prohlásit za lháře. A rád.;-DR^

0 0
možnosti
E

erikaaron

25. 5. 2011 14:58
Tenhle článek, zdá se mi, je na špici demagogických blbostí

Vážený pane, z Vašeho článku čpí nenávist vůči našemu západnímu sousedovi. Dovolil bych si Vás však poučit o úloze, Německa v Evropě a vztahu k ČR nyní a v minulosti. Začal bych netypicky od středu - II. sv. válkou - byla rozdmýchána ne němci, jako celistvým národem, ale nacisty - tedy Nacionálními socialisty. Tito nebyli pouze národnosti německé, nýbrž také mixem osob národnosti italské, rakouské, české (ano pane, i u nás) a dále pak polské, z druhé strany belgické atd.. Válka byla zlá a z určité části proklínaná samotnými Němci. Vztahy Německa k Českému království před 1918 byly v jádru dobré. Po I. sv. válce, kterou jsme i my češi vedli ruku v ruce s Německem, se toto nezměnilo - rok 1968 ve Vašem článku zkreslujete - jsou historické dokumenty o tom, že Německo a Rakousko silně protestovalo proti vojsku Varšavské smlouvy v ČSSR, byli umlčeni VB a USA. Snad ze strachu před ekonomicky silnou střední Evropou, která by našim opětovným spojením vznikla. Neplácejte tedy, prosím. Erik

0 0
možnosti
HM

JMNT

23. 3. 2011 18:32
Nesouhlasím,...

Doc. Buquoyi, souhlasit s Vámi nejspíše nemohu. Nevměšovat se do Libye je podle mého přesně v duchu Bismarckovy reálpolitiky a je to v zásadě jakýmsi tradičním německým postojem. Spíše mne znepokojuje, že poprvé od konce 2. světové války nikdo nerozporoval nasazení německé armády v útočných operacích (byť s mandátem OSN) a že Německo je tedy poprvé od roku 1945 plně autonomním hard power aktérem. Je ovšem potěšující, že jak v případě Iráku 2003, tak i Libye 2011 se SRN rozhodla Bundeswehr nenasadit, což jednoznačně svědčí o vnitrosociálním odporu vůči militarismu v německé společnosti a že tudíž není potřeba mezinárodního tlaku k "umravňování" Němců. Mimochodem, není pravda, že se Německo do operace nezapojilo - posílilo svůj kontingent v Afghánistánu, aby uvolnilo ruce USA a Velké Británii ve Středomoří. Až do pondělí byla operace navíc plně v rukou aktivistických zemí, Francie, Anglie a USA, mimo struktury NATO, takže bych o zradě vůbec nehovořil.

0 0
možnosti
HM

JMNT

23. 3. 2011 18:47
Re: Nesouhlasím,...

Navíc, v německé zahraniční politice je již od roku 2003 a zvláště pak posledních pět let (co je kancléřkou Merkel a ve Francii Sarkozy) citelný přesun spojenecké loajality od USA směrem k Francii, s níž se snaží SRN v tandemu dominovat Evropské unii. Německo má zapovězeno budovat vlastní jadernou deterrenci (což by bylo samo o sobě vnitropoliticky neprůchozí, vzpomeňme Helmutha Schmidta a otázku Nachrüstung), proto se při volbě spojenců pohybuje po ose stávajících jaderných mocností k té nejbližší, která bude ochotna poskytnout jaderný štít pro Německo, aniž by Berlín musel jitřit veřejné mínění ve vlastní zemi jaderným programem. Francie Německo potřebuje, chce-li být v EU dominujícím státem, takže vlažnost v "kauze Kaddáfí" Merkelové jistě odpustí...a nemohu se ubránit dojmu, že Němci (kteří financují z velké části všechny evropské hospodářské průšvihy) jsou zkrátka v EU jediní rozumní (a my Bůh zaplať s nimi), kteří si nepřejí mít v Severní Africe unijní obdobu amerického Iráku...

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

23. 3. 2011 9:11
Německo je suverénní stát

a nebude skákat, jak Buqvoj píská. Smiřte se s tím, že je to demokratická země a militaristé Vašehio typu tam již nerozhodují.

0 0
možnosti
JB

Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy

23. 3. 2011 10:17
Re: Německo je suverénní stát

   Spletl jste si odpovědnost státu vůči svým spojencům a anrachií![>-]EU

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

23. 3. 2011 7:52
Tak, pane hrabě, fasovat mundur a na Tripolis!

Co ještě děláte tady?

0 0
možnosti
JR

kulinek2

23. 3. 2011 8:14
Re: Tak, pane hrabě, fasovat mundur a na Tripolis!

Plká ptákoviny - mezinárodně uznávaný politolog;-D;-)

0 0
možnosti
L

laduk

23. 3. 2011 7:42
hm...

reformátoři a revolucionáři, mezinárodní humanity, bla bla bla

0 0
možnosti
JB

Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy

25. 3. 2011 22:35
Re: hm...

   Takhle byste si to zásadně neměl zjednodušovat. Kdyby nebylo reformátorů, vynálezců a humanity, bydleli bychom dodnes v jeskyních a s kyjem v ruce bychom běhali za divokými krávami...[>-]EU

0 0
možnosti
M

morell

23. 3. 2011 7:02
Neppmuku, a vy nad Libyí bombardujete, nebo jen stíháte?

Nepomuku, kdo prožil zimu 1942 - 43 u Stalingradu, ten už si bude každou další válku pořádně rozmýšlet

A že tam těch Němců tu zimu bylo.

0 0
možnosti
P

philipe

23. 3. 2011 12:16
Re: Neppmuku, a vy nad Libyí bombardujete, nebo jen stíháte?

Však je tam nikdo nezval tak proč tam lezli?Ti,kteří tu zimu 1942/43 tehdy přežili jsou v zaslouženém ráji (mimochodem i můj tchán) a pro dnešní generaci tato kapitola už nic neznamená,respektive chtějí ji zapomenout. Demokracie a dodržování smluv,které byly svobodně a demokraticky dohodnuty jsou dva páry různých bot.Turci mají pádné důvody nelézt Arabům do zelí.Koncem 19.a začátkem 20.století vyvraždili Turci při okupaci severní Afriky a přední Asie cca milion Arabů,než od nich za pomoci Angličanů dostali na frak.Určitě nepolezou ještě jednou tam,kde už jednou dostali řádný výprask. Rusové také nemají zájem angažovat se vojensky v Afganistánu. Je to tak těžké pochopit? Němci však kvůli mamonu zradili své spojence NATO a to je neodpustitelné. Zda povede ten ukvapený vojenský zákrok v Libyi k nějakému uspokojujícímu rezultátu stojí na jiném papíru. NATO mělo začít včas a systematicky, dnešní akce má podle mne malou naději na úspěch ale jak jsem již řekl, to je jiná strana stejné mince.

0 0
možnosti
MV

marek,voksay.idnes

23. 3. 2011 6:50
á- pan autor je bojechtivý válečný štváč

tak hupky dupky s humanitárním bombometčíkem Havlem a šlechtickým spáčem nafasujte flinty a za 3 dny můžete vesele válčit za "ubohý libyjský lid" ......

0 0
možnosti
F

fanda2

23. 3. 2011 7:00
Re: á- pan autor je bojechtivý válečný štváč

;-D R^Flinty by se snad ještě v té naší rozkradené armádě našli, no ale ještě se musí vypsat nějaká super veřejná zakázka na dodavatele několika invalidních vozíků. Nejlépe šesti, protože musí být pro každého jeden v záloze;-)

0 0
možnosti
P

philipe

23. 3. 2011 4:49
Dovětek pro autora

Gerhard Schräder nemohl být v roce 1962 ministrem zahr. věcí, protože byl v té době 18 let starý a chodil do gymnasia v Hannoveru. Mimochodem byl G.Schräder od samého prvopočátku sociální demokrat a v BRD vládu v roce 1962 tvořila CDU a FDP a kancléřem byl Konrad Adenauer (CDU). Pane Nepomuku, vezměte si do ruky nejdříve učebnici dějin než se pustíte do politických témat. Souhlasím s Vámi pouze v tom, že Němci dokáží být proradní a jsou politicky celkem nespolehliví partneři. Ale ani to se nedá zevšeobecňovat. Východní Němci jsou ovšem kapitola sama o sobě. Našel jsem však mezi západ. Němci kamarády a později kolegy, kterým Češi, jež jsem já poznal, nesahají ani po kolena. Každopádně jsem v mém celkem pestrém a poměrně dlouhém životě nepotkal Čecha, kterému bych mohl důvěřovat tak jako těm Němcům, které jsem osobně velmi dobře znal a znám.

0 0
možnosti
P

philipe

23. 3. 2011 14:43
Re: Dovětek pro autora

Oprava: samozřejmě Gerhard Schröder, ne Schräder , i když i ten Schräder se v německé politice také vyskytoval.

0 0
možnosti
P

philipe

23. 3. 2011 3:58
ještě pro autora

Angela Merkel nerepresentuje německý národ ale něm. banky (hlavně Josef Ackermann z Deutsche Bank) něm. konzerny (Siemens, BMW, Kraus Mafei, RWE, Deimler Benz, Bayer, etc., etc.) a je poslušným lakajem lobbyistů něm. kapitálu. Ti (představitelé něm. kapitalismu) ji dostali do křesla, podporují ji a drží u moci, protože jinak by se nemohla při jeji "inteligenci" a jako bývala DDR občanka se vším, co k této příslušnosti patří ( FDJ, SED a možná i jiná činnost), stát kancléřkou Bundesrepublik Deutschland. Proč? Protože hají zájmy koncernů, ne zájmy lidí. To vysvětluje i tu nehoráznou sumu hrazenou něm. daňovými poplatníky na podporu zkrachovalého Řecka. Něm. kapitalisté by ztratili ty miliardy, které tam investovali a zrovna tak její nesouhlas s vojenským zákrokem proti Gaddafi. I v Libyi mají něm. "investoři" spoustu miliard (peníze něm. daňových plátců), o které přijdou, protože smlouvy byly uzavřeny s rodinou klikou diktátora Gaddafi. Nemluvě o dodávkách moderní vojenské techniky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.