Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

Snad ke čtvrté, ne? Třetí už byla a my jsme ji prohráli.

0 0
možnosti
LJ

Na počátku XX stol. bylo hlavním problémem Rakouska-uherska to, že Slovanů v říši přibývalo a zvedali hlavu. Češi chtěli jen autonomii, jižní Slované však byli podněcováni Srbskem k tomu, aby se připojili k srbskému království, jazykově jsou si blízcí a tudíž patří k sobě. Jako výstraha a demonstrace síly se vídeňská vláda rozhodla uspořádat v blízkosti srbských hranic manévry. Po jejich ukončení se konala slavnostní přehlídka, které se účastnil následník trůnu Ferdinand. Při tom ho však zastřelil Srbskem vyslaný atentátník. Lepší záminku s nemohla Vídeň přát. Rak-Uh. mělo smlouvu s Německem a šlo do toho. Všechno šlo podle jejich plánu. Nakonec však všechno dopadlo jinak, než plánovali. Srbsko sjednotilo jižní Slovany a mnuli si ruce. Do konce století však i na Balkáně vše bylo jinak. Možná si z toho lze odnést poučení: Vše nakonec dopadne jinak, než mocní naplánovali, i když to chvíli vychází podle jejich plánů.

0 0
možnosti

Vždy ale zůstane otázkou, zda by k WWI došlo, kdyby si třeba atentátník před atentátem o ulici dále zlomil nohu?

0 0
možnosti
MK

Jak WW I. tak WW II. byly rozpoutány za účelem nového přerozdělení světa. No  7 kulí v Sarajevu bylo jen a alibistickou obezličkou. Dokonce jsem četl, že k vraždě tam došlo jen shodou náhodných událostí. Tedy jak nás učili ve škole, válka je jen násilné prosazování politiky.

Jinak Putin Krym musel zabrat a to v zájmu bezpečnosti Ruska, protože mít na Krymu základnu NATO je srovnatelné s tím, co mělo být na KUBĚ v 60 letech  (Karibská krize). Pokud byl neonacistický krvavý puč na Ukrajině vyvolán EU a NATO musel Putin postupovat tak, jak postupoval. A on postupoval naprosto v souladu se scénářem "Kosovo".  Srovnávat ale Sudety s Krymem je totální nesmysl.  Jinak s největší pravděpodobností byla Ukrajina testem na to, co bolševik udělá. No a bolševik  se nedal. Následné ekonomické sankce proti Rusku,  které nejsou už Francií akceptovány, povedou jen k tomu, že krize se v EU a USA jen zvýší a ekonomická osa Moskva a Peking značně posílí. USD a EURO pokud budou tištěny na měkkém ve vodě dobře rozpustném papíru budou mít jen jednorázovou funkci, tedy nebudou již  světovými penězi. Bohužel se na celém tzv. demokratické světě najde dost magorů , kteří si myslí, že bolševika je možno vojensky porazit. Zda si opak myslí i na druhé straně nevím. Myslím si však, že III.WW by byla asi hodně velká stopka.  Ale je tu ještě jedna otázka, co na to islám.

PS Kdy bude další pokračování o Edovi Benešovi?

1 0
možnosti
JN

Může a nemusí. Nesmí se tolerovat Ruská salámová metoda, jako u Hitlera, kdy prvně si vzal část Čech, potom Rakousko, no Bral a Bral až to svobodný člověk nepobral... 8-o

0 2
možnosti

Hitler si napřed vzal Rakousko a teprve pak Sudety.

1 0
možnosti

Ukrajinská krize zcela jistě povede k 3. světové válce, pokud tu válku povedou zelení mužíčci.

0 0
možnosti
JT

Chapu to dobre, ze si myslite, ze vznik Ceskoslovenska byla katastrofa ? A ze prvni republika byla francouzskym protektoratem, ktery jen v r 1939 vystridal nemecky ? To mi prije dost mimo.

0 0
možnosti

Ne, stačí si projít složení generálního štábu československé armády do r. 1937.

2 0
možnosti
SB

Jste doopravdy vhodný typ pro politologii: Neschopný samostatného myšlení.

První světovou válku nám tady líčíte jako důsledek atentátu na Ferdinanda a Žofii. Ve skutečnosti to byla jenom záminka a skutečnou příčinou byly rostoucí rozpory mezi velmocemi.

Mezi důsledky té války řadíte ropad tří říší: německé, rakousko-uherské a ruské. Ve skutečnosti se rozpadly čtyři, ale vy o Turecku nepíšete ani slovo.

Jste prostě člověk bez schopnosti samostatného uvažování, který se živí pouze opakováním bezobsažných frází. Možná vzdělaný, ale nemyslící. Nic více nic méně.

0 2
možnosti
Foto

Pane Beneš,

máte to silně zpřeházené.

 Na konci věty jsem učinil tři tečky (...), aby bylo jasné, že destruktivní procedura pokračovala (Turecko, Polsko etc.).

 "Rozpory" jsou příčinou kontraproduktivního myšlení jedinců. To je nutné si uvědomit. Jinak hrozí u Vás nebezpečí blábolení z cesty...

Mohl byste mi laskavě sdělit, kde jsem použil "bezobsažné fráze"? Děkuji.[>-]EU

1 0
možnosti
AS

A94d54a28m 93S28t39a32v75a

13. 6. 2014 10:49

".....tím by neměla vítěze": To moudro. To muselo dát vaší hlavě ale práce, takto zformulovat, co se tu od rána do večera mele už aspoň třicet let!

1 1
možnosti
Foto

Pane Stava,

vašemu příspěvku nerozumím. Co se zde "od rána do večera mele už aspoň třicet let"? [>-]EU

0 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.